Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Domyślnie

Ja takich kropek nie posiadam, a resetowanie przez wyjęcie baterii nic nie dało.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez spl Zobacz posta
    Jeżeli obiektyw ma do 22, to pokazuje 22 (po przekręceniu pierścienia na 2.8 - pokazuje 16).
    Mówiąc "resetowałeś" miałeś pewnie na myśli wyjęcie baterii? Tak, wyjmowałem na chwilę. Teraz spróbuję na 10 minut.
    Dziwne. Dla mnie to wyglada na to, ze ten "dynks" w body aparatu odpowiedzialny za odczyt przyslony nie wraca na właściwe miejsce. Tylko dziwne, ze z innymi szkłami działa.
    "...nie ma ludzi normalnych, sa tylko nieprzebadani..."

Domyślnie

Z innymi szkłami nie działa. W 85 max przysłonę mam 16 i na LCD pokazuje 16. W 17-35 max przysłona to 22 i na LCD pokazuje 22.

Domyślnie

Nie przymykaj tylko otworz na maxa 17-35 bo z tego co widze ten "dynks" w body odpowiedzialny za przeniesienie wartosci przyslony dziala ci prawidlowo od 16 w zwyz.
    Probujesz otworzyc 85mm z przyslony 16 na wiekszy otwor a body ci pokazuje ci ciagle 16. Sprawdz czy inny obiektyw jak otworzysz szeroko to tez body pokaze ci tylko 16.
    "...nie ma ludzi normalnych, sa tylko nieprzebadani..."

Domyślnie

Cały czas (bez względu na wybraną przysłonę na pierścieniu) pokazuje mi 16. Nie ma znaczenia czy wybrałem 2.8 czy 16 czy 1.8. Zaraz będę dzwonił do człowieka w Olsztynie, który się tym zajmuje - może coś poradzi.

Domyślnie

Sprawa rozwiązana - przytarł się pierścień wokół bagnetu. Ja raczej szukałem problemu w popychaczu przysłony lub elektronice. Dziękuję Wam za zaangażowanie. Pozdrawiam!

Domyślnie

Możesz przybliżyć co znaczy przytarł?
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

wpadło ziarenko piasku

Domyślnie

Czyli jednak słusznie sugerowałem, że się blokuje ten właśnie pierścień.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Racja. To jednak Ty o tym pisałeś. Próbowałem go kilka razy rozruszać, ale na niewiele się to zdało. Aż w trakcie wizyty u aparatowego doktora po prostu ziarenko wypadło i jest ok

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów