Portret bardzo się podoba!
PS Ale 35 nie jest chyba równa 35? Ten 35 f/1.4 SUMMILUX-M ASPH to niezły kozak![]()
Szukaj
Portret bardzo się podoba!
PS Ale 35 nie jest chyba równa 35? Ten 35 f/1.4 SUMMILUX-M ASPH to niezły kozak![]()
Super!
Zauważyłem dziwną zależność - widziałem wiele zdjęć, gdzie osobniki płci męskiej w podeszłym wieku bardzo dobrze się prezentują w obiektywie 35mm, w kontrastowym bw. Czyżby recepta na dobre zdjęcie?
Można by się jeszcze pokusić o trochę ciaśniejszy kadr i dragana
bardzo, bardzo ładne zdjęcie.
Rewelka, nie ma czego poprawiać.
I znów nieportretowa ogniskowaA jednak da się i to jak - super. Jestem też jak poprzednicy bardzo na TAK.
Nie ma pojęcia - "nieportretowa ogniskowa" - to że portret można robić szerokim kątem już dawno temu udowodnił fotoreporter Fidusiewicz (obecny członek ZPAF), a zastosowanie danej ogniskowej zależy od okoliczności i celu jaki fotografowi przyświeca. Jednak przepychając się w tłoku , można zmieniać ogniskowe?![]()
Powiem wprost, że Twój mentorsko-moralizatorski ton jest dla mnie lekko uwierający. Formalnie i książkowo tylko przytaknąć, ale każdy dokonuje jakichś wyborów, idzie na kompromisy, ma przyzwyczajenia. To wszystko tworzy postać fotografa. Ja nie używam szkieł zmiennoogniskowych, bo nie lubię. Nie odpowiada mi w nich właściwie wszystko, mam tyko jeden do krajobrazu. Wiec w tłumie nie zmienię ogniskowej. Co więcej nie czuję takiej potrzeby.
Skontaktuj się z nami