Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11
    Oszczędny w słowach Awatar decmeister
    Miasto
    Kamieniec Ząbk

Domyślnie potrzebna pomoc- umowa o prace a zakres obowiązków

Witam, mam taki problem:
    Ojciec jest konserwatorem w tzw: "firmie publicznej" na 3/4 etatu, niedawno szef dorzucił mu jeszcze obowiązki palacza. A dziś wezwał go na rozmowę i zakomunikował, że sprzątaczkę przenosi na inna lokalizacje a ojciec ma przejąć jej obowiązki w tych 6 godzinach pracy. Jeżeli się nie zgodzi to go zwolni. Kazał mu napisać na własną prośbę o dołączenie mu etatu sprzątaczki(która dotychczas pracowała 8 godzin). Ojciec powiedział mu, że się nie zgadza bo to za dużo roboty na 6 godz i żeby przynajmniej dał mu cały etat. Po czym szef stwierdził, że nie i że go zwalnia z 3 miesięcznym wypowiedzeniem. Myślicie, że można coś z tym zrobić? Czy jest podstawa do zwolnienia?

Domyślnie

Wydaje mi się, że w tym przypadku powinno nastąpić wypowiedzenie umowy ze zmianą warunków zatrudnienia, gdzie opisane będzie o co etat zostaje rozszerzony itp.

Jednak na miejscu twojego taty, poszukałbym sobie innego pracodawcy, nie sobie obecny "mistrz spraw kadrowych" sam sprząta.
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

A firma publiczna, to pewnie szkoła?

@up, pewnie masz rację, ale jakaś nauczka by się gnojowi przydała.
    Ostatnio edytowane przez Umbra ; 01-12-2011 o 15:23

Domyślnie

Nie. To pracodawca powinien wręczyć pracownikowi wypowiedzenie zmieniające (zmieniające warunki umowy pracy -czas, zakres obowiązków i itp.). Dopiero w razie odmowy przyjęcia wypowiedzenia zmieniającego, może rozwiązać z pracownikiem stosunek pracy z zachowaniem warunków (okres wypowiedzenia, wysokość odprawy) uzależnionych od stażu pracy pracownika.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hubik Zobacz posta
    Nie. To pracodawca powinien wręczyć pracownikowi wypowiedzenie zmieniające (zmieniające warunki umowy pracy -czas, zakres obowiązków i itp.). Dopiero w razie odmowy przyjęcia wypowiedzenia zmieniającego, może rozwiązać z pracownikiem stosunek pracy z zachowaniem warunków (okres wypowiedzenia, wysokość odprawy) uzależnionych od stażu pracy pracownika.
    z tego co pamiętam obowiązki nie mogą znacząco odbiegać od kwalifikacji pracownika. więc jeśli ojciec jest ślusarzem dajmy na to (co jest normalne na stanowisku konserwatora) - to obowiązków sprzątaczki wcisnąć mu się nie da.
    w dobie narzekania na podpisy sprzętowe, w poczuciu winy usunięty ...

Domyślnie

Sąd pracy się kłania.
    D, F, Xmm/xx, Już sam się gubię w tym wszystkim.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siona Zobacz posta
    z tego co pamiętam obowiązki nie mogą znacząco odbiegać od kwalifikacji pracownika. więc jeśli ojciec jest ślusarzem dajmy na to (co jest normalne na stanowisku konserwatora) - to obowiązków sprzątaczki wcisnąć mu się nie da.
    Jasna sprawa, ale to już zależy zakresu obowiązków pracownika, oraz jego kwalifikacji zawodowych.

Domyślnie

Nikt nie zabroni ślusarzowi sprzątać...
    W tym przypadku pracodawca zwyczajnie rozwiązał umowę a cała reszta (rozmowa o obowiązkach) była tylko ustna - jedyne co można zrobić to iść z tym do sądu i próbować osiągnąć przywrócenie na stanowisko na dotychczasowych warunkach - może się udać, ale czy warto pracować z kimś takim?

(No chyba, że to budżetówka - wtedy warto bo po czymś takim raczej do emerytury spokój się będzie miało...)

Domyślnie

jak ma zwolnic to i tak to zrobi, ja bym przyjął PAPIER, ewentualnie odpisał ze z miłą chęcią przyjmiesz dodatkowe obowiązki ale nie możesz zapomnieć o obecnych, a co za tym idzie należy zwiększyć czas pracy i wynagrodzenie. Z tego co mi wiadomo tak dużego zakresu nie można dokładać bez dodatkowego wynagrodzenia. To wypisanie dokumentu DOBROWOLNE o dołączenie mu obowiązków sprzątaczki pewnie na to świadczy.
    N

Oszczędny w słowach Awatar decmeister
    Miasto
    Kamieniec Ząbk

Domyślnie

no właśnie też jest taka sprawa, że mój tata ma ponad 40 lat pracy i wołałbym być zwolniony z przyczyn ekonomicznych i przejść na przedwczesną emeryture (59lat), z tym że szef się na to nie zgadza. Na ten moment ojciec się nie zgodził na role sprzątaczki to kazali mu wpisywać w raport co robi co pół godziny... też nie wiem czy to jest w ogóle legalne, a firma to policja eeh

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów