Close

Strona 6 z 29 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 302

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Plastikowe filtry można dokupić co pewnie zrobię, sama lampa jest zmieniona tylko z zewnątrz (guziki pod lcd, inne żłobienia na pokrywie baterii) pozostałe to kosmetyka.

A przegrzewanie rozwiązali jeszcze gorzej niż w 900:
    W 900 lampa się wyłącza - ok można zrozumieć, masz zapas zmieniasz i dalej robisz zdjęcia
    W 910 lampa zwalnia!?! - czyli zmieniasz na zapas szybciej niż w 900 bo inaczej będzie błyskała rzadziej! Masakra:P

Pomijam fakt, że nie udało mi się, zagotować 900 ale tym, którym się to udaje, pewnie też się będzie udawać w 910, co spowoduje jeszcze większą frustrację. Imo lepiej jak się lampa wyłącza niż jak zwalnia i co 3 klatka jest nie błyśnięta...

Domyślnie

nie miałeś jej w rękach, a już wiesz jak się przegrzewa... to jest dopiero masakra...
    dwie puszki, kilka słoików, świeczka i... scyzoryk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qooba Zobacz posta
    nie miałeś jej w rękach, a już wiesz jak się przegrzewa... to jest dopiero masakra...
    Czego nie miałem w ręce Słonko? Chyba wyraźnie piszę, że mi się nawet 900 nie gotowała. Skoro zmienili tylko sposób reakcji na przegrzanie (a tak jest w opisie) to czy zwalnianie nie jest bardziej irytujące od wyłączenia i nie będzie szybciej zwalniała niż przedtem się wyłączała (w końcu zwolnienie ma zapobiegać wyłączaniu, więc musi zadziałać zanim dojdzie do zbytniego podniesienia temperatury).

Nie masakruj tylko skup się na czytaniu ze zrozumieniem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RobertMiernik Zobacz posta
    Czego nie miałem w ręce Słonko? Chyba wyraźnie piszę, że mi się nawet 900 nie gotowała. Skoro zmienili tylko sposób reakcji na przegrzanie (a tak jest w opisie) to czy zwalnianie nie jest bardziej irytujące od wyłączenia i nie będzie szybciej zwalniała niż przedtem się wyłączała (w końcu zwolnienie ma zapobiegać wyłączaniu, więc musi zadziałać zanim dojdzie do zbytniego podniesienia temperatury).

Nie masakruj tylko skup się na czytaniu ze zrozumieniem.
    Czytam ze zrozumieniem, nie jestem Twoim słonkiem. I wolę zauważyć że lampa mi zwolniła niż obudzić się z ręką w nocniku z lampą która nie działa...
    Niemniej jednak nie miałeś 910 w ręce i nie możesz się na temat jej przegrzewania wypowiadać. Ja mam SB900 od dawna i wiem jakie to irytujące jeśli lampa zdechnie w najmniej odpowiednim momencie... Wolę być na to przygotowany
    dwie puszki, kilka słoików, świeczka i... scyzoryk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qooba Zobacz posta
    Ja mam SB900 od dawna i wiem jakie to irytujące jeśli lampa zdechnie w najmniej odpowiednim momencie... Wolę być na to przygotowany
    Też mam od dawna, wyciągam z torby drugą i podmiana zajmuje 7 sekund, a że to irytujące to już pisałem.

Cytat Zamieszczone przez Hosaka Zobacz posta
    Joe McNally na swoim blogu twierdzi że system antiheat został zaadoptowany z SB700 i działa bardzo dobrze, tzn. lepiej niż w SB900.
    No i o to chodziło, skoro jest lepiej to może będzie się dało pozwolić zapasowi się zakurzyć...

A podświetlane przyciski też świetny pomysł, nie trzeba będzie się w macadora bawić...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RobertMiernik Zobacz posta
    A podświetlane przyciski też świetny pomysł, nie trzeba będzie się w macadora bawić...
    To taka drobna kosmetyka. Mi osobiście nie przeszkadza brak podświetlania przycisków SB900 bo ekran tak daje po gałach że mi się od łysiny odbija i oświetla wszystkie klawisze
    ale będzie szpan jak wszyscy Canonierzy zobaczą ze mi klawisze świecą łuuu..
    Do tej pory sam ekran jak się świecił to widziałem po twarzach ludzi na na różnych imprezach gdzie fociłem że bardzo uwagę przyciągał a teraz będą mi jeszcze chcieli przyciski powciskać z zaskoczenia.

Domyślnie

hehe to sie zgodze z kolega qooba

Domyślnie

Joe McNally na swoim blogu twierdzi że system antiheat został zaadoptowany z SB700 i działa bardzo dobrze, tzn. lepiej niż w SB900.
    Można strzelać wtedy gdy SB900 się poddaje, więc jest ok. Rozumiem to tak że można to wyłączyć i strzelać dalej gdzie SB900 by się sama wyłączyła (nawet po wyłączeniu tego systemu) lub po prostu spaliła.
    " I purposely shot it before it recycled, just to see, frankly, if I could fry it. There was some exposure variance, but it hung in there, and kept working. During a shoot like this with the 900, the 900 most likely would have given up, and I would have had to replace it with a fresh flash, or certainly fresh, cool batteries. So, there’s definitely improvement on a speed light that’s already pretty smart."

Do tego przyciski są podświetlane

i dodano dodatkowy przycisk zamykania klapki baterii

ogólnie Joe promuje swoją nową książkę ale testował już SB910 więc polecam całą lekturkę:
    http://www.joemcnally.com/blog/2011/11/30/a-new-flash/

edit: zapomniałem dodać dla nie banglających po angielsku, że system menu w nowej SB910 jest zaadaptowany również z SB700 co jest wszem i wobec chwalone za ergonomię.

Szkoda że nie dodali nowych klawiszy jak w SB700.

W ogóle szkoda że nie ma dotykowego ekranu!
    Ostatnio edytowane przez Hosaka ; 30-11-2011 o 12:45

Domyślnie

Ostatnio tak sobie pomyślałem bawiąc się CLSem że gdyby w SB900/910 to oczko diody podczerwieni odbierające sygnał flasha było nie płaskie tylko wypukłe, taki wystający dzyndzelek jak główka zwykłej diody albo inaczej jak fotocela w niektórych lampach studyjnych, to może by lepiej zbierała command flasha, pod różnymi kątami i nie trzeba by było co chwilę zmieniać setupu w plenerze.
    Może w SB1000 będzie to tak rozwiązane.
    ...takie moje przemyślenia.

Strona 6 z 29 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów