Szukaj
Bo gdy się fotografuje to nigdy nie ma ciężkich sytacji? Sb-800tką mogłem bez problemu walić tyle ile trzeba było, jak dostałem 900tkę to zwłaszcza w gorące dni kilka błysków i koniec jazdy.Cóż, jak ktoś potrafi obsłużyć lampę to jej nie zagrzeje...
BSL i DSLR
Pytanie: dlaczego sb 910 błyska w trybie rear również na początku otwarcia migawki ? Aparat w trybie: S lub M. Kolejne pytanie, czy zmieniając tryb pracy lampy w korpusie, chodzi o ten przycisk po lewej stronie lampy wbudowanej (d700) cokolwiek powinno zmieniać się na wyświetlaczu lampy (tryby slow rear, rear) ?
Przed otwarciem migawki masz przedblysk pomiarowy.
analog,analog,cyfra,szkła,lampy & dobre rady
W SB-910 da się wyłączyć w końcu to przegrzanie ?
Bo SB910 w odróżneinu do 900 wydłuża czas ładowania.
A jak nie chcę wydłużać ?
czy ktos ma tą lampe? duzo sie tu pisze ale czy ktos ja sprawdzal na wlasnej skorze?
Pewnie masz racje, ale co to ma wspólnego z prawem fizyki. Jeżeli prąd ładowania jest ograniczony przez pewien układ ( opór )to ładowanie może trwać dłużej http://pl.wikipedia.org/wiki/Uk%C5%82ad_RC Ale nie mam 910, żeby porównać czy ładuje się szybciej. A i jeszcze coś. Pewnie autor postu sugeruje, że obniżając prąd ładowania zmniejszyli efekt nagrzewania się baterii. Nie wiem, nie potwierdzam, nie zaprzeczam.
Ostatnio edytowane przez Kali_69 ; 09-11-2012 o 01:13
1) prawo fizyki - przepływ prądu przez przewodnik powoduje grzanie się przewodnika.
2) prawo fizyki - lampa wyładowcza (palnik w lampie) świeci na podstawie powstanie łuku elektrycznego - duża ilość ciepła
A autor postu pyta się czy nie można w ogóle wyłączyć grzania się lampy - NIE i wynika to tylko i wyłącznie z praw fizyki.
Ładowanie lampy ma niewiele wspólnego z grzaniem się jej. Grzeje się głównie palnik, a lampa od niego.
SB-910 ma ograniczenie mocy błysku oraz czasu między błyskami, a nie czasu ładowania. To powoduje, że palnik wydziela mniej ciepła, które lampa jest w stanie rozproszyć.
A no widzisz ludzie posiedli mowę, żeby się porozumiewać a doprowadza ta umiejętność do wielu nieporozumieńJa myślałem, że odnosisz się do drugiej części wypowiedzi. Bo gdzieś tu czytałem , że w SB900 był "niefortunnie" umieszczony czujnik temperatury baterii. A jeśli chodzi o pierwszą część pytania kolegi Paweł Kania, to pewnie chodziło mu o możliwość wyłączenia zabezpieczenia "termicznego"
Ale to już musi on sam sprecyzować pytanie
A-ha i jeszcze coś to co napisałeś o ograniczeniu mocy błysku oraz czasu między błyskami to informacja z pewnego źródła? Bo oznaczałoby to, że jest to gorsza (słabsza i wolniejsza) lampa niż stara 900? Pytam, bo czytałem tu już różne opinie o nowej Sabince i nie wiem kogo słuchać
![]()
Ostatnio edytowane przez Kali_69 ; 09-11-2012 o 08:55
Skontaktuj się z nami