Close

Strona 14 z 22 PierwszyPierwszy ... 41213141516 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 211

Wątek: D5100 czy D90

Domyślnie

Może. Z technicznego punktu widzenia masz rację. Ale żaden z moich soniaków nie miał problemów z BF FF więc rozważam ten problem teoretycznie.
    Co więcej - siedząc przez dwa lata na forum Sony nie spotkałem się z głosami krytykującymi pomiar ostrości w Sony.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez d90 Zobacz posta
    D5100 to pierwszy poziom.
    Pierwszy poziom to D3xxx, potem jest D5100, razem z D90...

Czyli zabawka dla poczatkujacego.
    Może własnie o to jest ten bój? Że ostatecznym argumentem jest to, ze D5100 to "zabaweczka dla dziecka na komunię". Szkoda takie pierdoły czytać... Chcecie poważnej dyskusji, to skończcie z takimi tekstami.

Zwolennikow zapytam, ilu z was oprocz kita ma inne szkla.
    Ja mam.

Bo ja po zapieciu N17-55 f2,8 oraz sb900 na d5100 mam problem zeby to w reku utrzymac.
    "Inne szkła" to tylko zoomy ze stałym światłem za kilka tysięcy złotych? Bo jeśli taka jest definicja to w sumie nie mam innych szkieł... No ale jak przypinam 35mm f/1.8 to jakoś nie mam problemu żeby cokolwiek utrzymać, bo jest lżejszy niż "kit" 18-105. No i zapewne nigdy nie będę miał takiego obiektywu, bo jednak jest trochę zbyt drogi jak na moje amatorskie potrzeby.

50mm f1,4G z d5100 pozwala focic niemal po ciemku bez lampy.
    No i kolejne szkło nie-kitowe które nic nie waży, więc gdzie ten problem?

Tak czy siak do zadnej pracy mz jako pierwsza puszka nie nadaje sie zupelnie.
    Sprawa jednak sie zmienia, jesli aparat ma sluzyc tylko do focenia rodzinnego kotleta dwa razy w roku...
    Podstawowy problem to chyba binarny podział świata jaki tu widać - albo aparatem się zarabia na życie, albo fotki kotleta 2x w roku. Nie zarabiam i nigdy zarabiać tym aparatem nie będę, ale za to robię nim całkiem sporo zdjęć i daje mi to sporą przyjemność, nie mówiąc już o oczywistej oczywistości w postaci utrwalania wspomnień z wyjazdów dalszych i bliższych, ale nie tylko... Niemniej jednak przez "profesjonalistów" tutejszych ("elitę" można by rzec) zaliczany jestem jedynie do kategorii "kotlet 2x do roku" i najlepiej by było, gdybym nic tu nie pisał, tylko zdjęcia obiadków robił telefonem, bo wstyd tylko przynoszę swoją plastikową zabawką zabraną siostrzeńcowi, który dostał ją na komunię od nielubianej cioci, bo dobra ciocia takiego badziewia by nie kupiła (;

Normalnie jak telenowela [;

A teksty o "zabaweczkach" można wytłumaczyć tylko zawiścią ze względu na BARDZO DOBRE parametry D5100 i BARDZO DOBRE wyniki chyba wszystkich testów i porównań. No ale tutaj jest to co najwyżej "zapasowa zabaweczka"... I nie mówimy o zawodowych fotografach.

Amator:
    http://www.kenrockwell.com/tech/recommended-cameras.htm
    Bzdury:
    http://snapsort.com/compare/Nikon-D5100-vs-Nikon_D90
    Nieważne szczegóły:
    http://www.dxomark.com/index.php/Cam...(brand2)/Nikon

4\/3!!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michaelius Zobacz posta
    Ehhh widzisz jeszcze nie zrozumiales , ze kazda funkcja D90 w stylu ustawiania wielkosci obrazka w pol sekundy jest wiekopomna i potrzebna nawet jakby uzywal jej 0,1% uzytkownikow, za to bzdury jak dodatkowe 3 miliony pikseli i wyzsze uzyteczne iso sa wszystkim calkowicie zbedne

PS. No i nie zapominajmy jak wejdziesz na wesele z D5100 to cie wysmieja a d90 z gripem to juz hoho pelen profesjonalizm
    Pierwsza część wypowiedzi: oczywiście, że dla przeciętnego kowalskiego dodatkowe kółko, przyciski będą zupełnie zbędne. Przecież ustawi AutoISO, AutoWB i ewentualnie tryb AV (o ile wie, do czego to służy) i będzie pstrykał przez większość czasu. Ponadto bez dodatkowych przycisków obędzie się większość, bo czy to na spacerze, czy to w domu nie ma potrzeby szybkiej zmiany ustawień. Dodatkowe funkcje i przyciski zaczynają mieć znaczenie podczas wykonywania zlecenia, nawet podczas sesji plenerowej, nie mówiąc już o wykonywaniu reportażu ślubnego. Uwierz, tam zmiana ustawienia w 2s szybciej, niż gdybyśmy to mieli zrobić w menu ma kolosalne znaczenie, bo niektórych chwil nie da się już odtworzyć (chrzest, ślub).

Akurat grip, to nie tylko dodatkowe zasilanie, ale przede wszystkim lepsze trzymanie całego aparatu w rękach, zwłaszcza majac podpiętą lampę.
    D700+Grip
    N28 1,8G | N50/1,8D | N85/1,8D | SB 700

D5200+18-55

Oszczędny w słowach
    Miasto
    podKraków

Domyślnie

Freddie Chopin ale co Ty chcesz uzyskać? Kogo przekonać? Uszanuj zdanie innych, inni uszanują Twoje.

Uploaded with ImageShack.us
    Ostatnio edytowane przez efmk ; 30-12-2011 o 16:26
    aparat i towarzysze patrząco - błyskający. W szufladzie wiekowy A400

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Freddie Chopin Zobacz posta
    Ad. 2. No definitywnie mam problem, bo nie rozumiem po co robić zdjęcia w jakiejkolwiek innej jakości niż NAJLEPSZA....
    Ja czasami robię w RAW, czasami w jpg, czasmi w małym jpg. Zależy do czego te fotki.
    Mówisz, że jeśli mały jpg to kupić kompakt. A po co mi kilka aparatów, jak wolę jeden ale dający mi więcej opcji.

Cytat Zamieszczone przez Freddie Chopin Zobacz posta
    Nie no sorry, jak MASA może być zaletą? Jak aparat zbyt lekki, to wystarczy sobie przylepić pod spodem kawałek ołowiu (przy okazji niezłe ryzykanctwo, w końcu ołów jest wręcz "zabójczy" wg aktualnych prawodawców) i już. Czemu zakładasz, że "większa waga" (choć zapewne chodzi Ci o wyważenie) jest zaletą? Dla mnie definitywnie jest wadą,
    masa i wyważenie - to dośc istotne. Choćby w kwestii trzymania zestawu i uniknięcia poruszenia.

Dobrze, że częściej zaczynasz używać okreslenia "dla mnie".
    Potrzeby fotografów są bardzo, bardzo różne.
    Można by polemizować z większością twoich stwierdzeń wypowiadanych w sposób ogólnikowy.

Na dziś mój wybór D5100 a D90 to by był D5100. Mimo wady - otwieranego LCD (bo go nie chcę, a wolę wytrzymalsze body) wolę D5100 ze względu na ISO 100 oraz na lepsze filmowanie. 4 Mpx więcej - też dobrze, lepsze DR - jeszcze istotniejsze. Jak widać - moje preferencje mogą być inne i wręcz odwrotne niż kogo innego.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 30-12-2011 o 16:25
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

z mojego punktu widzenia, jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniadze.
    A pieniadze to zazdrosc. I tyle.
    Dlatego wroce do tego co juz wspominalem. Zapnij N17-55 na d5100 i pogadamy. I nie mow ze nie potrzebujesz zooma. Takiego cudownego zooma kazdy potrzebuje. Duzej i dobrej lampy tez.
    Wiec kup. Zapnij. Potrzymaj w reku.
    Zdobedziesz doswiadczenie ktorego brakuje Ci w tej dyskusji.
    Ps.
    Jesli ktos nie smierdzi kasa, to nie stac go na zakupy puszki ktora bedzie wymienial za parenascie tygodni, gdy bedzie juz chcial pojsc do przodu. A takich co by nie chcieli wiecej, chyba na forum nie ma.
    Pzdr.
    Ps.
    Gorzale kupujcie bo Nowy Rok nadciaga ;0)
    Ostatnio edytowane przez d90 ; 30-12-2011 o 16:45
    ... ucze sie patrzec i widziec...
    i duqa z tego...

Domyślnie

"Pierwszy poziom to D3xxx, potem jest D5100, razem z D90..."

To po co ten cały wątek...?
    seek & destroy
    Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez efmk Zobacz posta
    Freddie Chopin ale co Ty chcesz uzyskać? Kogo przekonać? Uszanuj zdanie innych, inni uszanują Twoje.
    Tych co już mają D90 nie chcę przekonywać, bo oni już mają. Tych co mają D5100 też nie. Po prostu będę przeciwwagą dla głosów "zastanów się czego potrzebujesz i czemu akurat będzie to D90" (;

Cytat Zamieszczone przez d90 Zobacz posta
    z mojego punktu widzenia, jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniadze.
    A pieniadze to zazdrosc. I tyle.
    Dlatego wroce do tego co juz wspominalem. Zapnij N17-55 na d5100 i pogadamy. I nie mow ze nie potrzebujesz zooma. Takiego cudownego zooma kazdy potrzebuje. Duzej i dobrej lampy tez.
    Wiec kup. Zapnij. Potrzymaj w reku.
    Zdobedziesz doswiadczenie ktorego brakuje Ci w tej dyskusji.
    Ps.
    Jesli ktos nie smierdzi kasa, to nie stac go na zakupy puszki ktora bedzie wymienial za parenascie tygodni, gdy bedzie juz chcial pojsc do przodu. A takich co by nie chcieli wiecej, chyba na forum nie ma.
    Nie wiem czy dobrze zrozumiałem - nie stać mnie na zakup takiego obiektywu, więc nie mogę nic pisać?

4\/3!!

Domyślnie

Kogoś kogo stać na 17-55 f2,8 stać na lepszą puszkę niż D5100. Ze swojej strony uważam że Freddie ma racje- a wypowiedzi innych szanuje ale piszą oni o ergonomi a sami nie biorą pod uwagę spora część ludzi zapinająca 18-105VR i inne "normalne szkła" ma to w "poważaniu"...
    Kupa ludzi pisze tu o wyrozmumiałości i jako argumenty stawia SB-900 i odpowiednie szkła- a pisząc to zapszecza samemu sobie - bo pisząc to nie uwzględnia mnie i jak widzać wielu userów.
    A dla mnie D90 wcale mega wygodne nie jest i wprzedając teksty miałem w rece . Więc co pasuje 80% może 20 nie pasować.
    Ile razy podnosicie tu jako przewagę szybki dostęp do balansu iso... Kurcze nie kumam -skoro pro i leci ślub to wybaczcie rozumiem że trzepie klatki w NEF , więc po co bawić się AWB ????? Iso masz pod ręką. Widziałem zdjęcia ludzi którzy śluby trzASKALI D60 i jakoś nie rzucili puszką o ścianę - więc wybaczcie ale bez przesady.
    Szanujmy swoie "wole" i na siłe nie wciskajmy oblatanych banałów , bo naprawdę czytając niektóre wypowiedzi wynika że praca z tanimi puszkami jest niemal niemożliwa i co więcej wręcz obraźliwa dla jej posiadacza.
    D90- odnosząc się do twojej wypowiedzi jak widzisz miałem D60 i zakupiłem D3100 więc obalam Twoj tor myślewnia. Co więcej załamie Cię co najwyżej brałbym D5100 Tylko dla mnie w odrużnieniu , od wilelu kilka stówek to duża różnica <ba ponoć jest kryzys i ludzi na nic nie stać.... >. A dwa kółka mam głęboko.... i wątpie by to się zmieniło bo w jednym nic mi nie przeszkadza.
    Ostatnio edytowane przez blackside ; 30-12-2011 o 17:31
    D5100//// 18-105VR

Strona 14 z 22 PierwszyPierwszy ... 41213141516 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów