Close

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Domyślnie generator dla laika

Jako totalny laik kwestii technicznych studyjnych lamp błyskowych mam wielką prośbę o doinformowanie. Totalnie nie znam się na ich terminologii. Na co dzień w domowym studio gdzie moc oświetlenie, czasy, balans bieli etc ustawiam na czuja pracuje na lampach quantuum pt200 i pt 300. Moje pytanie brzmi: Na czym polega praca z generatorem? Do jakich lamp się ich używa? Czy mogę go wykorzystać do pracy z moimi lampami? Co to są główki w generatorze.... generalnie pytań mam tyle, że miło by było gdyby ktoś mnie odesłał do jakiegoś źródła, bo nie mogę znaleźć informacji, które by mi to wszystko wyjaśniły. Wybieram się na zdjęcia gdzie nie wypadam mi zadawać takich podstawowych pytań, a dobrze byłoby to wiedzieć.

Domyślnie

Generator to część odpowiedzialna za zasilanie, w 'zwykłej' lampie ta część jest zintegrowana i zamknięta w jednej obudowie. W przypadku lamp przystosowanych do działania z generatorem, sama lampa (główka) mocno upraszczając składa się tylko z części świecącej. Różnica jest przede wszystkim w rozmiarze samej lampy, te jednoczęściowe są większe i cięższe, za to całkowicie samodzielne, te przystosowane do pracy z generatorem są lekkie i małe, za to bez generatora nie da się ich używać.

Co do źródła, poszukaj opisu w opisach towaru w sklepach internetowych (nie przychodzi mi do głowy jakieś sensowniejsze miejsce gdzie mógłbym Cię odesłać).

W skrócie:
    Zwykła lampa to Główka i generator zamknięte w jednej kompaktowej obudowie - zyskujesz prostotę obsługi i niezależność (oraz cenę, to jest tańsze rozwiązanie)
    Główka + generator - zewnętrzny generator może mieć dużo większą moc niż ten wbudowany w lampę (większy może być po prostu) i można do niego podpiąć więcej niż jedną główkę(lampę), dodatkowo sama (główka)lampa jest mniejsza i lżejsza, tracisz kompaktowość rozwiązania (i ciut pieniędzy, bo to jest droższe rozwiązanie)

Domyślnie

Generator pozwala też sterować lampą bez wchodzenia na drabinę. Z drugiej strony musisz ciągnąć grube kable od generatora do lampy. Coś za coś.
    D, F, Xmm/xx, Już sam się gubię w tym wszystkim.

Domyślnie

są dwa światy

pierwszy - to amatorski lub dla troszkę bardziej zaawansowanych użytkowników ... tu pracuje się głównie na tanim sprzęcie, który podłącza się jak każde domowe urządzenie prosto do gniazdka sieci energetycznej. Każda lampa jest większa bo musi mieć w sobie "pełną" elektronikę do sterowania całą lampą. To są właśnie te lampy, które są oferowane przez większość sklepów z studyjnym sprzętem foto (Quantuum, Powerlux itp... .... ale są wyjątki)

drugi - to już świat przeznaczony dla użytkowników baaardziej zaawansowanych lub dla profesjonalistów. Tutaj przeważnie pracuje się na bardzo drogim sprzęcie (Broncolor, Profoto, Hensel itp...)
    tutaj przeważnie lampy zasilane są z generatora. Generator dostarcza nie tylko "prąd" ale zawiera też większą dawkę elektroniki tzn. na generatorze np ustawia się moc lampy. Dzięki temu poszczególna lampa nie ma w sobie tylu różnych układów czy przewodów i jest dzięki temu z "dwa" razy mniejsza niż lampy amatorskie - dlatego nazywa się ją główką ... bo ma tylko palnik, żarówkę modelującą oraz system mocowania "modyfikatorów" danego producenta i małą obudowę z bardzo podstawowymi funkcjami

generator pozwala na podłączenie przeważnie od 1 do 4 lamp (są wyjątki)... i na generatorze ustala się moc poszczególnej lampy a nie jak w Quantuumie PT 200/300 - gdzie na każdej lampie musisz ustalać jej moc
    NinoVeron |==========[> | IG | Flickr | BLOG | MM | FB
    "na co sprzętu qpa gdy fotograf d..."

Domyślnie

http://www.paulcbuff.com/sfe-monovspack.php

Mam nadzieję że czytasz po angielsku

Domyślnie

dankeszyn

Uprawnienia umieszczania postów