Cześć
Słowem wstępu - jestem amatorem fotografii, przeważnie przyrodniczej. Obecnie posiadam Sigmę 70-200 EX APO DG HSM (ta bez OS), jednakże jakość wykonywanych zdjęć (przy f/2.8 ) jest nieco niezadowalająca i jedyną metodą na otrzymanie ostrych zdjęć jest przymykanie do minimum 3.5, a najlepiej 4.5, co przy fakcie 200 mm nie jest wartością, której oczekuję. Mikro regulacja w korpusie nie pomogła - ten typ (Sigma) tak ma na pełnej dziurze.
Chciałbym Was prosić o doradztwo w sprawie długiej ogniskowej: co robić?Budżet znacznie ograniczony (powiem szczerze, że na chwilę obecną praktycznie tylko to co ze sprzedaży Sigmy + ~300-600zł), ale w niedługim czasie (kwartał) sytuacja może się zmienić, a do tak poważnych wydatków wolę się porządnie przygotować i wszystko mieć przemyślane.
Tak więc, zależałoby mi na ostrym, jasnym, stosunkowo długim i niedrogim tele. Trochę utopijne, ale nie ma rzeczy niemożliwych. W oko wpadł mi Nikkor 300/4 AF-S - przykład - http://allegro.pl/interfoto-nikkor-3...950293327.html .Obawiam się tylko o ostrość zdjęć. 300 mm w pełni by mnie zadowoliło, ale z pewnością przymykanie przesłony celem poprawienia ostrości (jak dzieje się to obecnie w Sigmie) chociażby do 4.5 może mnie rozjuszyć, dlatego najpierw chciałbym się poradzić Was w tej sprawie.
Może ktoś zaproponuje inne rozwiązanie? Może nieco... bardziej budżetowe?
PS. ideałem byłby N300/2.8, ale ta cena... Tu trzeba znaleźć kompromis.
Pozdrawiam
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami