Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Domyślnie Spacer po rezerwacie przyrody na Górze Św. Anny

3 zdania na początek. Jestem początkujący w fotografii, jednakże mam ambicje na tworzenie zdjęć, które długo zapadną w mojej pamięci jak i mojej rodziny. Proszę o konkretne oceny, wskazanie błędów, udzieleniu rad. Mam nadzieje, że nie przeraża was moje zdjęcia.

1.
    ---------------------------------------

2. Chyba za dużo światła wpadło i dlatego tak delikatnie prześwietlone.

3.

Zapraszam do oceny.
    4. Chciałem, pokazać dynamikę, ale według mnie z marnym efektem.

5.

6. Chyba też lekko prześwietlone.
    D90 / Nikkor 18-105 / Statyw Slik Pro 330DX /

Domyślnie

na dwójce masz to co tłumaczono Ci w poprzednim wątku - zdjęcia w ostrym świetle słonecznym twarzy, to raczej nie udaje się zrobić dobrze.
    A jak tak lubisz portrety i nie stracisz zapału (i modelka ) to rozglądaj się za 50/1.8D na początek, jest tania a da Ci sporo frajdy.

Domyślnie

Warto kupować nowy czy poszukać używany ? Zapału nigdy nie stracimy w końcu to moja życiowa partnerka i spacery byłyby nudne bez zdjęć :P

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Grudziądz/Warszawa

Domyślnie

Kup nowy. Sprawdziłem Tobie ceny. Za 530 zł masz nowy w Fotojokerze a Allegro tylko o 100 zł mniej. Nie warto się denerwować dla 100 zł. Jak nie będziesz zadowolony, to sprzedaż... mimo wszystko masz D90 tak jak ja. Ja w Twoim przypadku uzbierałbym na 85/1.8. Sam obecnie zbieram, chyba że sprzedam Sigmę to od razu lecę kupić 85. Jak chodzisz na spacery to te kilka kroków dalej od partnerki nie będzie Ci tak przeszkadzało.

Co do zdjęć... super, że wyciągasz sam wnioski. W wiekszości bardzo trafne. Jak możesz to pożycz od kogoś tą 85 i 50. I weź wtedy połówkę na spacer i sam zobaczysz, że będzie zadowolona.

Domyślnie

Cóż powiem tak - zdjęcia niestety bardzo słabe - ot takie pstryki. Światło niekorzystne, przepały, brak ostrości i jakiejkolwiek obróbki. Widać, że chociaż o kadrowanie starasz się dbać. To na plus.
    Co do N501.8 - czy nówka czy używany to zależy od preferencji. Ja się nie obawiam zakupu używki. Najlepiej kupować z odbiorem osobistym. Obejrzyj szkło dokładnie, popstrykaj kilka fot testowych sprawdzając czy ostrość jest tam gdzie chciałeś żeby była (test na FF/BF), czy AF chodzi sprawnie i tyle.
    Bez problemu dostaniesz używki za 350pln, a nawet mniej. Jak Ci się nie spodoba to sprzedasz bez straty.
    Pozdrawiam
    Michał

Domyślnie

Niestety za poprzednikiem zdjęcia fatalne. Sorry.
    Trochę tego...trochę tamtego...

Domyślnie

Widać, że Autor zdjęć emocjonalnie jest związany z modelką.
    Odstaw na bok emocje, komponuj kadr, analizuj warunki, dobrze używaj światła, kombinuj....
    Powodzenia
    Kiedyś Zenit, później Nikon i Canon, obecnie Leica wspierana Sony RX100 mk2 wraz z analogami.
    Prywatnie: http://lopal/blogspot.com

Domyślnie

Chrystusie moj....
    www.facebook.com/kpaprocki
    || D3 x2 || 14-24 2.8 || 24-70 2.8 || 70-200 2.8 || 16 2.8 fisheye || 24 1.4 || 50 1.4 || 85 1.4 || Apple system || cała masa dodatków.

Gaduła Awatar NBA
    Miasto
    Jarocin, Wielkopolska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hanibal Zobacz posta
    Chrystusie moj....
    przepraszam, ale mnie rozbawiłeś...

Domyślnie

Wszystkie uwagi są dla mnie bardzo ważne bo tak naprawdę aparat w ręce mam miesiąc, więc cudów nie mogę się spodziewać po sobie, natomiast z uporem maniaka będę starał się poprawić to co robię obecnie źle, a zdaję sobie z tego sprawę, że bardzo długa przede mną droga do robienia przyzwoitych zdjęć. Instrukcje już przewertowałem kilkakrotnie próbując różnych ustawień na aparacie, teraz czas na książkę "ekspozycja bez tajemnic" Petersona, może dzięki tej pozycji nauczę się czegoś nowego. Dzięki temu będę kolejne zdjęcia robił już znacznie lepiej.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów