Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 41

Wątek: Jaką lampę?

Domyślnie Jaką lampę?

Fotografuję amatorsko, zazwyczaj przy dziennym świetle, wiec nigdy wcześniej zewnętrzna lampa nie była mi potrzebna. Koledzy poprosili mnie o zrobienie zdjeć na studniowce. Studniówka będzie w restauracji, wyskość sufitu przeciętna, trudno mi ocenić, ale tak na oko jakieś 3-4 metry. Fotografuję Nikonem D80, obiektyw kitowy.
    Lampa potrzebna jest mi tylko na jeden raz, prawdopodobnie później ją sprzedam. Patrzyłam na allegro - i widzę rozpiętość cen od 150 do 1600 zł... także uznalam, że potrzebują porady specjalistów . Zależy mi na jak najniższej cenie, przy zadowalającej jakości zdjęć. Ile trzeba i warto wydać, by osiągnąć przyzwoite efekty? Jakie modele byście mi polecili? Mile widziane odnośniki do zdjęć wykonanych danych lampą, najlepiej żeby były to własnie zdjęcia z imprez, a nie typowe zdjęcia testowe.

Mam jeszcze pytanie, może śmieszne, ale zupełnie się nie orientuję. Czy w sklepie/komisie/zakładzie fotograficznym czy u profesjonalnego fotografą są jakiekolwiek szanse na pożyczenie lampy? Ktoś może próbował? Jeśli tak, to za jaką opłatą?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za porady .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wronia Zobacz posta
    Mam jeszcze pytanie, może śmieszne, ale zupełnie się nie orientuję. Czy w sklepie/komisie/zakładzie fotograficznym czy u profesjonalnego fotografą są jakiekolwiek szanse na pożyczenie lampy? Ktoś może próbował? Jeśli tak, to za jaką opłatą?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za porady .
    widzisz, gdybyś nie był z miasta "xxx" to może ktoś z forum by Ci pożyczył.

Domyślnie

widzisz, gdybyś nie był z miasta "xxx" to może ktoś z forum by Ci pożyczył.
    podkarpackie, okolice Krosna

Domyślnie

A ja się podłączę. Chciałbym kupić pierwszą lampę. Mam D5000 (więc chyba nie obsłuży CLS-a, ale wolałbym to na przyszłość mieć - może zmienię puchę. Używki D90 nie są teraz takie bardzo drogie). Ogólnie wolałbym strzelać lampą nie na body, tylko gdzieś np. z boku. Da się to zrobić z moim aparatem? Czy można dokupić jakieś wyzwalacze (jeśli tak, to jakie)? Albo czy da się odpalić taką lampę tą wbudowaną w aparat?

Dwa modele lamp najbardziej mnie zainteresowały:
    - Nissin Di 866
    - Metz 50 AF-1

Którą lepiej wybrać?
    Są jeszcze Metzy 58, ale cena dla Nikona za wysoka na moją kieszeń.

Czy może jakieś tańsze lampy (skoro i tak CLS nie będzie działał)?
    Ostatnio edytowane przez Umbra ; 26-11-2011 o 17:35

Domyślnie

Rozejrzyj się za używaną SB800 - lepiej trochę poczekać i kupić jednak firmówkę, miałem podobną sytuację i później więcej straciłem przez jednorazowe zaoszczędzenie na dedykowanej niefirmowej.
    D3, G11 kilka szkiełek

Domyślnie

1 jakiego masz tego kita ?? Bo D80 to chyba z 3ma różnymi szkłami w kicie szedł
    2 gdzie ta 100dniówka ??
    3 rozejrzyj się za używkami: Nikon SB-600, Metz 48 AF-1.
    FX+ FX + 20-35/2 + 50/1.4 + 85/1.8 + 70-200/2.8 VR

Wink

Witam
    ja również podłączam do do wątku, nie ma sensu tworzyć 50 takich samych tematów

Chcę kupić lampę do d80, do tej pory robiłam głównie amatorsko w plenerze z jasnym szkłami 50/35 1.8, blenda, ale coraz bardziej zaczynam interesować się doświetlaniem lampą zewnętrzną. Mam znajomego fotografa, który zajmuje się tym na codzień, ma fajne studio, które udało mi się ostatnio wynająć.
    takie coś powstało:

Jak na razie amatorsko-krytyka i porady co robić, a co nie- bardzo mile widziane Nie mam własnej lampy, więc modelka oświetlona tylko lampą studyjną z softboxem, wyzwolone z mojej wbudowanej , ale ogniskowa była duża, więc chyba nawet nie można tego dostrzec na zdjęciu.

Chciałabym więc lampę do ok. 1000zł najlepiej nikonowską, ale jestem otwarta na wszystkie propozycje
    Robię zdjęcia amatorsko, ale coraz bardziej zaczynam myśleć o czymś więcej, może w przyszłości coś więcej w tym kierunku Na razie studio, choć chciałabym się nauczyć używać jej też w plenarze. Dostałam też propozycje na rodzinne chrzciny i małą imprezę, na które potrzebny fotograf, więc lampa do wszechstronnych zadań, lubię eksperymenty myślałam nad czymś pomiędzy sb-600/800 ?? Napewno jest wiele lamp innych firm, które też można wziąć pod uwagę, więc to pytanie kieruje do was

Domyślnie

Miałem jakiś czas temu podobny dylemat. Najpierw celem była SB-800 jednak ciężko było ją dostać. Myślałem o METZ'ach i NISSINACH, aż w końcu zdecydowałem się na SB 600. Lampa nie ma może zbyt wielu opcji porównując z nowszymi modelami, ale jest solidna i ma co trzeba. Zważyło to, że jest stosunkowo tania. Za używaną lampę w idealnym stanie z ponad półroczną gwarancją zapłaciłem 600 zł. Jestem bardzo zadowolony, chociaż trochę szwankuje z moimi wyzwalaczami yongnuo

Domyślnie

...Lampa potrzebna jest mi tylko na jeden raz, prawdopodobnie później ją sprzedam.....
    Raczej przygotuj się na to, że ją sobie jednak zatrzymasz. Fotografowanie z lampą zewnętrzną to zupełnie inna bajka niż korzystanie z wbudowanej a człowiek do dobrego szybko się przyzwyczaja Rozglądnij się, nawet na naszej giełdzie, za używką sb600 lub sb800 (czas masz bo do studniówki jeszcze trochę czasu jest). Pierwsza ma mniej przyjazną obsługę, druga jest bardziej przyjazna użytkownikowi, no i oczywiście mocniejsza (+ jeszcze kilak innych bajerków). Za pierwszą wydasz około 500zł, za drugą chyba z 700-800.
    d7000 + N17-55/2.8 + N70-300VR + N35/2 + SB900 + frotka

Domyślnie

podkarpackie, okolice Krosna
    Jeśli masz ochotę na pożyczenie to odezwij się na prv, dogadamy się.

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów