Fotografuję amatorsko, zazwyczaj przy dziennym świetle, wiec nigdy wcześniej zewnętrzna lampa nie była mi potrzebna. Koledzy poprosili mnie o zrobienie zdjeć na studniowce. Studniówka będzie w restauracji, wyskość sufitu przeciętna, trudno mi ocenić, ale tak na oko jakieś 3-4 metry. Fotografuję Nikonem D80, obiektyw kitowy.
Lampa potrzebna jest mi tylko na jeden raz, prawdopodobnie później ją sprzedam. Patrzyłam na allegro - i widzę rozpiętość cen od 150 do 1600 zł... także uznalam, że potrzebują porady specjalistów. Zależy mi na jak najniższej cenie, przy zadowalającej jakości zdjęć. Ile trzeba i warto wydać, by osiągnąć przyzwoite efekty? Jakie modele byście mi polecili? Mile widziane odnośniki do zdjęć wykonanych danych lampą, najlepiej żeby były to własnie zdjęcia z imprez, a nie typowe zdjęcia testowe.
Mam jeszcze pytanie, może śmieszne, ale zupełnie się nie orientuję. Czy w sklepie/komisie/zakładzie fotograficznym czy u profesjonalnego fotografą są jakiekolwiek szanse na pożyczenie lampy? Ktoś może próbował? Jeśli tak, to za jaką opłatą?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za porady.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami