Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Domyślnie nikon d7000 + quantuum pt 300 - problem

witam mam problem z ustawieniem lampy i aparatu [jak w temacie] . robią się przeswietlenia ale tylko na czesci zdjęć. to wyglada tak jakby zdjecie robilo sie zbyt wolno - podsylam link do zdjecia jak to wyglada http://imageshack.us/photo/my-images/840/dsc5112s.jpg/

zdjecia robię z wywalaczem radiowym podlaczonym do aparatu i lampy [ktore wczesniej dzialaly przy innej lampie normlanie]

jezeli ktos wie jak mam ustawic lampe i aparat - uratowalby mi zycie

Domyślnie

Odpal lampę przez fotocelę. Jakie dajesz czasy? Jak jest ustawiony aparat? Ogólnie to bardzo dziwnie wygląda.
    D, F, Xmm/xx, Już sam się gubię w tym wszystkim.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wer Zobacz posta
    Jakie dajesz czasy?
    W EXIFie jest 1/640
    Ostatnio edytowane przez jo44 ; 25-11-2011 o 11:42

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jo44 Zobacz posta
    W EXIFie jest 1/640
    Oraz ISO 1000
    D800; D300; 3xSB800; N70-200/2,8VR; T24-70/2,8VC; N50/1,4 itd

Domyślnie

ISO 1000 i 1/640? Jak na korzystanie z lampy studyjnej te parametry są co najmniej dziwne.

Motorniczy
    Gość

Domyślnie

Teraz wiekszosc ludzi nie uzywa flash metera jak dawniej i dlatego sa takie zonki...

Domyślnie

Zjedź z ISO. Ustaw czas na 1/200 powinno pomóc
    FX+ FX + 20-35/2 + 50/1.4 + 85/1.8 + 70-200/2.8 VR

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Motorniczy Zobacz posta
    Teraz wiekszosc ludzi nie uzywa flash metera jak dawniej i dlatego sa takie zonki...
    Ale co ma do tego światłomierz? Ustawiasz najniższe ISO, czas 1/200 lub 1/160 (zależy od body) i resztę robisz mocą lamp i przysłoną.

Domyślnie

Ale co ma do tego światłomierz? Ustawiasz najniższe ISO, czas 1/200 lub 1/160 (zależy od body) i resztę robisz mocą lamp i przysłoną.
    dokładnie, większość lamp (a właściwie aparatów) nie synchronizuje z czasem krotszym niz 1/200 wtedy na dole widać taki ciemny pasek, zmień na 1/160s skręć moc lampy do minimum i spróbuj ponownie co do ustawień lampy się nie wypowiem (ja dałem u siebie widzialne minimum z normalnym doświetlaniem jak robiłem testy fotoceli ponieważ na -- nie synchronizowały się) najwygodniej zainwestować w kabel lub radio dać na M i cieszyć się
    PS jak byś wyzwalał przez fotocelę sabinką z synchro z krotkimi czasami migawki to by było ok

Motorniczy
    Gość

Domyślnie

Nie swiatlomierz a flashmetter a co do tego co ma to wlasnie to, ze powinno sie ustawic normalne czasy a nie 1/640 i chore iso 1000 . Troche podstaw i bedzie dobrze. Polecam chociaz dlatego, zeby uzmyslowic sobie jak to wszystko dziala w atelier. Sa to 2-4 klikniecia/pomiary blysku w zaleznosci jak oswietlony jest plan i w ten sposob wyliczajac srednia powinno sie pracowac.
    Ostatnio edytowane przez Motorniczy ; 25-11-2011 o 14:53

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów