Close

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 48 z 48

Domyślnie

W zasadzie w tym ciągu nie ma żadnej logiki, ale trzeba by było przestudiować specyfikację styków w obiektywie, i trochę dowiedzieć się o elektronice dokładniej. To może być efekt uwalonego układu scalonego, uwalonej ścieżki. Czyli jakiś bit się nie zapala, albo nie gaśnie, przy przetwarzaniu wychodzą takie klocki, ale to nic pewnego. Czy ten problem występuje dla innych obiektywów? Jest jeszcze kwestia zgodności protokołu AF w body i obiektywie. Uderz też z mailem do serwisu Sigmy, może coś będą wiedzieli. Ogólnie są zainteresowani takimi przypadkami.
    D, F, Xmm/xx, Już sam się gubię w tym wszystkim.

Domyślnie

Witam ponownie
    To serii testów - tym razem D70s + Sigma 50/1.4 stwierdzam że wszystko jest OK - na 1.4 lekkie mydło przymykając przysłonę jest dużo lepiej. Czyli obiektyw jest dobry.
    Zrobiłem jeszcze na dworze przy dobrym świetle parę fotek D90 + N 70-300vr i tam znów zonk:
    przy ogniskowej 200mm f5.3(max. otwór przysłony dla tego tele) jest ostro, dla f6.3 i 7.1 mydło a przy f8 znów ostro.
    Wg mnie to ewidentnie wina body, tylko dziwi mnie fakt, że w serwisie N tego nie sprawdzają. Robili kalibrację geometrii korpusu i systemu AF, cyknęli może ze 2 fotki i stwierdzili że wszystko OK???
    PS. co mnie podkusiło żeby sprzedać D80??? Miał dużo większy przebieg i przez parę lat intensywnego użytkowania żadnych problemów
    D700, N80-200/2.8D ED N, S50/1.4, T28-75, SB700

Czołem forumowicze
    Po tygodniowej wizycie w serwisie N aparat wrócił sprawny. Wczoraj testowałem na statywie, dziś robiłem córce zdjęcia w parku i wygląda na to, że wreszcie wszystko jest OK. Oto info z serwisu: "Informujemy, że sprzęt został gruntownie sprawdzony przez technika zgodnie z reklamacją. Pomimo, iż wada nie wystąpiła, dokonano weryfikacji wszystkich funkcji." Do zapłaty 0,00, nawet za wysyłkę nie musiałem płacić W tym wypadku serwis spisał się na +.
    Ale jest druga przykra sprawa.
    Otóż razem z aparatem wysyłałem do naprawy obiektyw N 50/1.4G, który zaliczył upadek na podłogę
    Nakręcona UVka zbiła się zaś w środku pojawił się luz w układzie optycznym. Obiektyw ostrzył, nawet trafiał w punkt ale z powodu luzu fotki były nieostre. W zgłoszeniu opisałem to co wyżej i poprosiłem o kosztorys. W potwierdzeniu zgłoszenia serwis napisał, że obiektyw "nie trafia w punkt". Zadzwoniłem więc do serwisu i tłumaczę o co chodzi a pracownik odpowiada, że obiektyw jest już naprawiony. Pytam się więc ile mnie to będzie kosztowało a uprzejmy pan informuje, że nic, ponieważ obiektyw został sprawdzony przez technika i wszystko jest z nim OK więc usługa będzie gratisowa Na drugi dzień dzwonię znów, po pół godz. udało się połączyć z miłą panią. Pytam się co z obiektywem a pani odpowiada, że został jeszcze raz gruntownie sprawdzony i że paczka została już wysłana
    W domu okazuje się, że nic nie zostało zrobione, w środku jak był luz tak jest dalej i nadal obiektyw mydli (bo jak ma robić ostre zdjęcia skoro soczewki latają luzem I tu mam pytanie do forumowiczów, co robić z tym fantem? Czy wysoko wyspecjalizowani serwisanci, którzy pracują na ul. Łopuszańskiej mają naj#@!& w mózgach czy też mają takie podejście do klienta?

Domyślnie

Wynika, że znów wszystko wróciło do "normy" jeżeli chodzi o pracę serwisu. Rozumiem drobne jakieś niedociągnięcia, ale takie grube rzeczy????
    Moim zdaniem wyślij aparat jeszcze raz. Opisz dokładnie, że aparat zaliczył glebę w wyniku czego są luzy w układzie optycznym. Im bardziej ich nakierujesz tym większa szansa że jakimś cudem znajdą usterkę.
    nic...

Domyślnie

No to się chyba zacznie znowu jazda z serwisem... Eh... Całe szczęście nie musiałem korzystać z serwisu i obym nie musiał <odpukuje w niemalowane>

Sam nie wiem co bym zrobił - chyba zadzwonił i dopytał raz jeszcze i jak coś wysyłał, nic do stracenia...

Domyślnie

Po kolei koledzy, po kolei
    Cytat Zamieszczone przez Don_Sulco Zobacz posta
    (...)Ale jest druga przykra sprawa.
    Otóż razem z aparatem wysyłałem do naprawy obiektyw N 50/1.4G, który zaliczył upadek na podłogę(...)W domu okazuje się, że nic nie zostało zrobione, w środku jak był luz tak jest dalej i nadal obiektyw mydli (bo jak ma robić ostre zdjęcia skoro soczewki latają luzem(...)
    Cytat Zamieszczone przez pil74 Zobacz posta
    (...)Moim zdaniem wyślij aparat jeszcze raz. Opisz dokładnie, że aparat zaliczył glebę w wyniku czego są luzy w układzie optycznym. Im bardziej ich nakierujesz tym większa szansa że jakimś cudem znajdą usterkę.
    Chodzi o to, że D90 wróciło naprawione a glebę zaliczyła inna rzecz - Nikkorek a nie aparat
    Ostatnio edytowane przez Rossi_PL ; 17-03-2012 o 21:22
    blog|fejsbuk|flickr
    Z6II|20|35|50|85|500

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rossi_PL Zobacz posta
    Po kolei koledzy, po kolei

Chodzi o to, że D90 wróciło naprawione a glebę zaliczyła inna rzecz - Nikkorek a nie aparat
    Otóż to!

Domyślnie

Sorki zasugerowałem się tytułem wątku.
    Skoro aparat naprawili a obiektyw nie to wyślij raz jeszcze szkło i już. Jakie masz inne wyjście?
    nic...

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów