Close

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 57

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Mała lustrzanka + 35mm

Cześć,

szukam czegoś jak w temacie - niewielkie, tanie i z możliwością podpięcia jakiegoś w miarę jasnego szkła 35mm (najchętniej tak z f/2) i ew 50 1.8/1.4 i pewnie z dość dużym wizjerem (MF, a ja w tym dobry nie jestem...). No i tak jak wspominałem - tanie najlepiej - jakieś 350zł ze szkłem max?

Marka w sumie nieistotna, niezbyt się orientuję w tych aparatach - widziałem różne OM i z wyglądu bardzo mi się podobały - chciałbym pewnie coś w tym klimacie. Czyli coś "starowyglądającego" dla przechodnia, nie zwracającego zbytnio uwagi - chciałbym to do jakiegoś streeta używać i ogólnego "łażenia" - czyli mieć zawsze gdzieś tam pod ręką.

Wątek niżej "co lepsze do streeta widziałem", ale nie jestem pewien czy dokładnie o tym samym tam się toczy rozmowa
    Jakieś propozycje, ktoś pomoże?

Domyślnie

Nie wiem co wybierzesz, ale lepiej brać coś co ma przynajmniej priorytet przysłony i czas 1/2000 też przynajmniej. Któryś olek tak chyba ma, OM2 chyba.
    Z nikona, w tym budżecie, byś musiał celować w FE (FM), a tam 1/1000 tylko (FM nie ma żadnej automatyki). Może być mało, zwłaszcza jak zamierzasz w pełni otwierać szkło.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

W sumie racja z tą 1/2000, chociaż raczej jednak przy słabszym świetle robię jak już. Piorytet przysłony - nauczyłem się robić praktycznie tylko w M, ale jednak w cyfrze jest możliwość podglądu i sprawdzenia więc może się przydać czasami - dzięki.

Domyślnie

polecam nikon 401 (ceny 40-60zł) do tego podpinasz większość szkieł które masz (włącznie z tymi bez pierścienia przysłony), możesz dokupić sigmę 24/2,8 i już jej nie wypniesz jak posmakujesz jej obrazka (cena ok 250-400zł)
    puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności

Domyślnie

kurcze esteta - masz dwie wersje 401 i 401s w "s" masz sławny pomiar matrycowy (nikon 801, 90, 4) w manualu integralny i co najważniejsze korzystasz ze swojej optyki, więc koszty zakupu niższe, zasilanie też przystępne (aku z lampy )
    puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności

Domyślnie

OM-2n - wielgaśny wizjer, tryb A i M, pomiar centralny, w trybie A mierzy światło odbite od pierwszej kurtyny migawki i powierzchni filmu - pomiar cholernie skuteczny Aparat jest mały, cichy i wygodny ogólnie miodzik, ale ze szklarnią już nie będzie tak łatwo. 35/2.8 jest mała i tania, a przy okazji świetna optycznie, ale jeśli chcesz jaśniej to jest tylko 35/2.0 która już nie jest ani tania, ani taka mała. 50/1.4 też nie jest najtańsza, ale mała i jakościowo super.
    Jeśli miało by być 350 zł za puszkę ze szkłem to wchodzi w grę tylko zestaw z 35/2.8, ewentualnie 50/1.8. To ostatnie szkiełko można dostać za grosze, a jest bardzo przyjemne w obejściu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maciorra Zobacz posta
    OM-2n - wielgaśny wizjer, tryb A i M, pomiar centralny, w trybie A mierzy światło odbite od pierwszej kurtyny migawki i powierzchni filmu - pomiar cholernie skuteczny Aparat jest mały, cichy i wygodny ogólnie miodzik, ale ze szklarnią już nie będzie tak łatwo. 35/2.8 jest mała i tania, a przy okazji świetna optycznie, ale jeśli chcesz jaśniej to jest tylko 35/2.0 która już nie jest ani tania, ani taka mała. 50/1.4 też nie jest najtańsza, ale mała i jakościowo super.
    Jeśli miało by być 350 zł za puszkę ze szkłem to wchodzi w grę tylko zestaw z 35/2.8, ewentualnie 50/1.8. To ostatnie szkiełko można dostać za grosze, a jest bardzo przyjemne w obejściu.
    zgadza się - też kupuje tego maluszka jak bronka zmieni własciciela.

conik
    Gość

Domyślnie

yashica fx-3 2000?

Domyślnie

Dzięki panowie - aktualnie czekam już na przesyłkę z OM2n + 50 1.8
    Muszę jeszcze zapolować na 35 jakieś i będzie git.

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów