Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Domyślnie Teleobiektyw na polowania

Witam Szanownych Nikoniarzy
    Jestem początkującą w dziedzinie fotografii i dopiero zaczynam wielbić Nikona. Robię zdjęcia D5100 z KITem. Jak wiadomo, poszaleć z nim nie można... (obiektywem, rzecz jasna) Chciałabym zainwestować w jakiś teleobiektyw, jednak niekoniecznie podoba mi się wydanie na niego 1500 zł... Sympatyczna pani z pewnego sklepu podpięła mi do d90 obiektyw 70-300mm i powiem, że to było coś. Byłam fotoreporterką na polowaniu, 55mm w maxie mnie nie zadowala. Kiedy potrzebne było lepsze zbliżenie, mój obiektyw nie dawał rady. Poza tym robię zdjęcia zwierzakom i potrzebuję czegoś ze zdecydowanie lepszym przybliżeniem. Może macie jakieś ciekawe propozycje? Jestem otwarta na zamienniki Nikkora. Pozdrawiam!

Domyślnie

To może 55-300 F:4,5-5,6. z VR i SWM. Niewiele słabszy od 70-300 a tańszy i od 55 a nie 70. Poczytaj o obu i wybierz.

Domyślnie

Z podobnych cenowo dłuższych szkieł to zostaje właśnie wspomniany 55-300 VR i 70-300 VR. Przy czym ja bym brał ten drugi gdybym tylko miał kasę. Pytanie, czy one i tak nie będą za ciemne, ale w D5100 masz wysokie użyteczne ISO, więc myślę, że dadzą radę. Prędzej jednak 70-300, ma lepszy AF, no i generalnie jest topowym zoomem Nikona w ludzkiej cenie . Było swego czasu sporo wątków na temat różnic między 55-300 VR a 70-300 VR i czy warto dołożyć, także można poszperać na forum.
    SLT-A57 | Σ 8-16mm F4,5-5,6 DC HSM | S DT 18-135mm F3,5-5,6 SAM | T 200-400 F5,6 LD IF
    Pentacon 29mm F2,8 Electric MC | Pallas 135mm F2,8 Magenta AM
    YN-460-II | ThinkTank Speed Demon

Domyślnie

nie jest sprecyzowane do czego ten obiektyw będzie używany, ale jeśli na polowania to mniemam, że niemała część będzie w lesie, a N70-300 do lasu będzie raczej zbyt ciemny. No chyba, że będzie podpięty do d700 i podbijesz iso, albo masz dużą tolerancję na ziarno (niższe modele body nikona)
    d7000 + N17-55/2.8 + N70-300VR + N35/2 + SB900 + frotka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez agata10 Zobacz posta
    Witam Szanownych Nikoniarzy ....Chciałabym zainwestować w jakiś teleobiektyw, jednak niekoniecznie podoba mi się wydanie na niego 1500 zł...
    Witamy na forum

1500pln to nie inwestycja niestety...
    a wracając do tematu: Z ciemnymi szkłami 4,5-5,6 niewiele zdziałasz w lesie, gdzie jest dość ciemno, nawet przy dobrej pogodzie. Pozostają jeszcze kadry po polowaniu - często bywa wieczorem przy ognisku. Musisz trzymać krótkie czasy, wg mnie 1/400 - 1/500 to minimum. VR nie jest antidotum na ciemne szkła i do dynamicznych ujęć się nie sprawdzi.
    Wybory są trudne, niestety, i tu nie bardzo widzę sensowne rozwiązanie. Pozostaje jeszcze wysokie iso - pytanie czy zaakceptujesz dość duże ziarno i czy klatki będą dobrze naświetlone, co jest wg mnie konieczne, żeby zdjęcie było akceptowalnej jakości.
    Jako wyjście pozostają jasne obiektywy o świetle 2,8. Ale to już zupełnie inny budżet.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Anion Zobacz posta
    nie jest sprecyzowane do czego ten obiektyw będzie używany, ale jeśli na polowania to mniemam, że niemała część będzie w lesie, a N70-300 do lasu będzie raczej zbyt ciemny. No chyba, że będzie podpięty do d700 i podbijesz iso, albo masz dużą tolerancję na ziarno (niższe modele body nikona)

nie wiem czy przeczytałeś powyższe posty, ale koleżanka posiada d5100, więc z "podbiciem iso" nie będzie problemu. I choć d5100 jest niższym modelem w systemie nikona to wyższe iso ma w pełni używalne - więc Twoja teoria się tu nie sprawdziała (chyba, że chodziło Ci o starsze modele nikona).

A co do obiektywu dla koleżanki. Osobiście próbowałem robić zdjęcia lisom i sarnom, i powiem, że nie są to łatwe obiekty do fotografowania. Miałem wtedy zestaw d3000 + sigma 70-300 dg apo. Nie zachwyciła mnie. Do 200mm może i dawała radę, ale to było troszkę za mało - musiałem podchodzić bliżej, często za blisko i zwierzaki uciekały. Myślę, że nikkor 70-300VR będzie jedynym słusznym wyborem do 1500zł (za 1000zł znajdziesz już używkę). pozdrawiam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez agata10 Zobacz posta
    Jak wiadomo, poszaleć z nim nie można... (obiektywem, rzecz jasna))
    Można, można. Jak z każdym - wszystko zależy od wyobraźni i umiejętności fotografującego.

Co do tematu głównego:
    za 1500 zł nic innego niż 70-300 VR nie wymyślisz. To jest świetne szkło, ale "tylko" 300 mm i "tylko" f/5.6 przy tych 300 mm. Jeśli chcesz coś jaśniejszego i/lub dłuższego, to chyba w grę wchodzą już tylko znaczenie większe pieniądze.

Ja osobiście, gdybym potrzebował czegoś więcej niż 300 mm, miałbym na oku jedną z Sigm, która się kończy na 500mm (chyba 170-500mm, ale uwaga, bo są co najmniej dwie takie podobne, a między nimi spora różnica w cenie - ja mam na myśli tę najtańszą raczej). Jest dość ciemna też, ale to jest chyba jedyne 500mm dostępne za "normalne" pieniądze.
    A potem to już pewnie tylko Nikkor 500/5.6, ale ile kosztuje, to lepiej nie sprawdzaj, jeśli 1500 zł dla Ciebie to duży wydatek.

Chyba że w grę wchodzą jakieś szkła manualne, ale na ten temat się nie wypowiem, bo się nie znam.
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Domyślnie

Nie zapominajmy o tamronie 70-300 VC USD, który to ma "lepsze" 300mm niż nikon 70-300 VR. A chyba o te 300mm w tym przypadku najbardziej chodzi. Warto o nim poczytać. Ja tak zrobiłem i w końcu kupiłem
    Nikon D610, N28 f1.8 G, N50 f1.8 G, N24-85 VR, T70-300 VC USD, SB-700

Domyślnie

Jeśli chcesz dobrze i jak najtaniej to kup N 55-300 VR, jest już trochę napisane o nim na forum więc poszukaj.
    Ten Tamron w tej chwili kosztuje tyle co N55-300 więc wolał bym systemowe szkiełko, a 70-300 kosztuje kilka stówek więcej.
    Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez STomasz Zobacz posta
    a 70-300 kosztuje kilka stówek więcej.
    Ale też jednak jest zupełnie innym, o wiele lepszym zakupem.
    A o tym Tamronie to sam muszę poczytać, ciekawe co to...
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów