Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Domyślnie

Witam ponownie
    wczoraj wolalem ta sama technika tmaxa 400 w xtolu tylko uzylem swiezego utrwalacza i plukalem ok 12min i zafarbu brak wiec chyba faktycznie problem byl w plukaniu - dzieki za feedback panowie !!!

Domyślnie

Co do płukania, to mnie uczono, że albo 30 minut pod bieżącą wodą, albo 6 razy po 5 minut w stojącej.
    To, co widzisz, nie jest tym co widzisz.

Domyślnie

na rachunki za wode bym nie zarobil

Domyślnie

E tam, 6 × 1L (chyba, że masz koreks na dwadzieścia szpul ) do przecież grosze. A z chemii jasno wynika, że lepiej częściej zmienić wodę, niż za dużo jej nalać do płukania.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez donkiszot Zobacz posta
    Co do płukania, to mnie uczono, że albo 30 minut pod bieżącą wodą, albo 6 razy po 5 minut w stojącej.
    To pewnie uczono Ciebie dawno (tak jak i mnie ) fotografii cz-b. Teraz materiały mają dużo cieńsze warstwy emulsyjne i łatwość wypłukiwania jest większa. Zbyt długie płukanie a szczególnie w za ciepłej wodzie może doprowadzić do spęcznienia warstwy emulsyjnej.

Domyślnie

Może nie tak dawno, ale na pewno dawnymi metodami, więc może być tak jak piszesz. Temperaturę wody zawsze utrzymywałem na poziomie temperatury wołania, ale już nie tak restrykcyjnie (+/- 3°C).

Domyślnie

No mnie podobnie uczono, ale to bylo wieki temu, a po aktualizacji wiedzy w ciagu ostatnich kilkunastu miesiecy robie jak opisalem wyzej i do tej pory bylo lepiej niz dobrze - licze ze sprawa z zafarbem byla przypadkowa i sie nie powtorzy
    Podobnie jak donkiszot staram sie utrzymywac tem plukiania podobna do tej w jakiej bylo wolane

Domyślnie

Ja płuczę 10 minut pod bieżącą, a potem 8 minut w wodzie z mirasolem. Po zawieszeniu oblewam filmy z obu stron zawartością koreksu.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Ja dla odmiany ostatnie 10-15 min mocze w nawilzaczu (woda destylowana) i susze bez sciagania wody z filmu i udalo mi sie zredukowac ilosc syfu na kliszy o 85% a susze w DIY zrobionej suszarni pod prysznicem i nawet krecacy sie po domu kocur nie jest w stanie zasyfic klisz

Domyślnie

Do produkcji błon czarno-białych stosuje się lekko szare podłoże trójoctanowe o lekko niebieskawym lub lekko różowym odcieniu. Zależy to charakterystyki sensybilizacji spektralnej emulsji. Kolor podłoża nie ma wpływu proces wywoływania. Problem z barwnym zadymieniem występuje przy złym przerywaniu lub utrwalaniu (zbyt wysokim pH) pozostaje barwnik z warstwy przeciwodblaskowej (normalnie przechodzi w bezbarwną postać w kwaśnym środowisku). Sugeruję na 1 minutę namoczyć film w wodzie a później ponownie użyć świeżego przerywacza i utrwalacza.
    Płukanie, nawet słabe nie jest przyczyną !

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów