Szukaj
Ciekawe kogo i do czego ma zmobilizować krytyka w stylu "leży i kwiczy". Nikt z krytykujących zdjęcia w tym wątku nie napisał niczego konkretnego ani sensownego, same ogólniki odwołujące się do jakiegoś uniwersalnego wyczucia stylu i smaku, co jest kompletną bzdurą. Chętnie bym wysłuchał jakiś negatywnych opinii, ale bardziej konkretnych i konstruktywnych niż "olaboga jaki kicz".
mi pisali wtedy "sprzetu kupa a fotograf dupa" i w sumie nie powiem zebym sie dobrze z tym czul wtedy, wiec cie rozumiem. sam musisz sie domyslic co zrobic aby jeszcze postawic 2-3 dobre kroki do przodu. nikt tego nie wie, bo nikt nie siedzi w twoich butach.
nikt ci nie pisze nic konkretnego tez dlatego bo za 5 minut to podważasz, odwracasz kota ogonem, wysmiewasz albo powolujesz sie na prace adwersarza- ze nie godzien cie krytykowac. Ogolnie robisz atmosfere, w ktorej w naturalny sposob powstają obrońcy uciśnionych i powstaje wrazenie, ze skoro jest taka zawierucha to znaczy, ze mamy oto tutaj do czynienia z czyms godnym tej zawieruchy. Przelom w fotografii slubnej!! A juz dawno temu Knyt przecieral te szklaki.
dobra rozmowa o zdjeciach to nie proba bronienia swojego poletka za wszelką cenę. to jasne ze opinie sa wielorakie i mysle ze ktos tego tutaj nie rozumie skoro ciągle W TWOICH wątkach są spiny. W innych tez są ?? Nie widać ich specjalnie- a na pewno nie na taką skale.
absteahujac od argumentow: nasz kryzys polega na tym, ze na dzien dzisiejszy Pani Mloda ma rure w d....i wygląda to raczej mało zachęcająco.
Ostatnio edytowane przez kroolik ; 22-12-2011 o 17:42
Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!
Spiny w moich wątkach prowokują ciągle ci sami ludzie a durnotą z mojej strony jest to że zamiast olać ciepłym moczem, reaguję. Pytanie za 100 punktów, na jakiej podstawie twierdzisz ile i w którą stronę mam wykonać kroków? Przyłazisz tu i mentorskim tonem wygłaszasz maksymy z którymi nawet nie ma jak polemizować bo niby co mam ci odpisać na " leży i kwiczy" albo "3 kroki do przodu"? Jakie kroki? W którą to jest do przodu? I co cię upoważnia do wyznaczania kierunku?
Ale co do poprawy? Technika? Sprzęt? Umiejętność posługiwania się nim? Owszem, pewnie do końca mojego fotograficznego życia będę odkrywał nowe metody pracy ze światłem, ale pytanie czy po tych krokach o których piszesz zdjęcia będą lepsze czy po prostu inne? Na jakiej podstawie da się obiektywnie stwierdzić czy lepsza jest młoda odlatująca na odkurzaczu czy stojąca na snopku siana? Lepsza od czego, dla kogo i do czego? Wolę o rozwoju w tej dziedzinie myśleć bardziej jak o odkrywania nowych światów, stare, już odkryte nie robią się od tego gorsze.
oczywiscie obiektywnie nikt na swiecie nie ma takiej mocy aby to stwierdzic.
po prostu wyrazamy swoje opinie i niestety niewiele mozesz zrobic (jak i kazdy z nas jesli spotka sie z krytyką) jesli ktos ci np pisze, ze totalną chałe robisz bo rowniez nie masz takiej mocy aby twierdzić, ze cos jest dobre albo nie- z całą pewnością.
mozesz tylko przyjac na klate wykazując sie zrozumieniem i siedziec cicho- ewentualnie myslec co poprawic.
Ostatnio edytowane przez kroolik ; 22-12-2011 o 18:50
Nie bardzo rozumiem. Czym się różni stwierdzenie że robię chałę od mojego że nie robię? Czemu mam brać na klatę skoro się nie zgadzam? Zwłaszcza że opinie pojawiają się skrajnie różne.
piłem do dyskusji, ktore rzekomo mają prowadzić do stwierdzenia kto ma racje? to slepa uliczka, a w tych wątkach dodatkowo wywoluje to zle emocje (i to przed swietami!!) bo to jasne, ze opinie "chała" "dobre" są rownowazne i zadna ze stron nie przekona drugą do niczego.
oczywiscie mozesz sie nie zgodzic z krytyką, ale prawde mowiac jesli wystawiasz zdjecia to dla mnie z marszu wiadomo, ze uznajesz je za dobre, wiec pozniejsze jeszcze pisanie "nie, one są dobre" jest zbędne, podawanie argumentow i oczekiwanie od nas swoich argumentow tez jest zbedne i podbija tą atmosfere, ktora zresztą ci jakos sluzy- inaczej bys tego nie robił. ale ty to robisz- ustalmybo w innych wątkach dziwnie tego nie ma.
wszystko rozbija sie o GUST (z ktorym sie nie dyskutuje), a argumenty merytoryczne ignorujesz i raczej sugerujesz, ze to tez o gust chodzi (jak kadrowanie). siejesz wiatr i burze zbierasz.
Ostatnio edytowane przez kroolik ; 22-12-2011 o 19:11
To pokaż mi jakiś argument merytoryczny który ignoruję, bo chyba ślepy jestem.
Skontaktuj się z nami