Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Na pewno 35/1.8G?

Witam

Szukam obiektywu, który będzie służył do nauki. Nie mam jeszcze sprecyzowanych celów, chociaż lubię wyskoczyć z aparatem na jakąś lokalną ligę piłkarską (coś niecoś mam na flickrze), ale na razie o jakimś jasnym 300mm nie ma co mówić

Generalnie na szkło mogę przeznaczyć 800zł. Nówka (no chyba że ktoś mnie przekona do zakupu używki). Generalnie od jakiegoś czasu mam na oku tytułowy obiektyw. Stoi sobie i czeka na mnie w Media Markcie za 760zł. Tylko pytanie - czy to będzie najlepsza opcja, czy rozejrzeć się za czymś innym (o ile w ogóle są jakieś alternatywy).

W założeniu ma być jasno, nie musi być długo, przecież zazwyczaj można podejść, no a nie zawsze jest czym doświetlić :]

Podsumowując - 35/1.8G będzie ok?
    Ostatnio edytowane przez Quisto ; 16-11-2011 o 20:45 Powód: pomyłka w temacie, za bardzo się na 1.4 napatrzyłem :p
    [FONT="Tahoma"][SIZE="1"]Blog - Tomasz Przeklasa

Domyślnie

Jak 1.4 to bierz Jak jednak będzie to 1.8 to sigma 30 1.4 używana będzie lepszym wyborem.
    BSL i DSLR

Domyślnie

Tak tak, oczywiście o 1.8 chodziło :] Z tym że sigma używka, to ponad 1k, więc odpada...

Domyślnie

Kiedyś miałem tą Sigmę (poszła za 1200,-), teraz 35 1.8 Nikkora (przygarnąłem za 600). Jakość Sigmy na pewno nie jest 2x wyższa, jednakże ją lepiej mi się trzymało - była pancerna. Niestety miała tendecję do prześwietlania zdjęć i zwariowany AF. Jeżeli nie dozbierasz a pożądana ogniskowa w granicach 30-35mm to Nikkor będzie ok na początek. Ciekawe porównanie: youtube(dot)com/watch?v=p-eLPEPw4Vk
    BSL i DSLR

Domyślnie

@ziever szczerze mówiąc podany przez Ciebie filmik bardziej przekonuje mnie do nikkora, przede wszystkim ze względu na autofokus

@maciey75 raczej 35. w końcu to niemal klasyczne 50mm dla FF :]

@krzysiozboj no tak, poza tym poczciwe ccd swoje robi powyżej iso400.

Domyślnie

Ustaw sobie swojego 18-70 raz na 35 i raz na 50. Zrob nascie zdjec, zobacz ktora ogniskowa dla Ciebie lepsza i taki kup
    D300 | N35 1.8 | N17-55

Domyślnie

35tkę cholernie lubię tam gdzie mało światła, robić fotki bez lampy przy takim sobie sztucznym świetle to ciekawe doznanie po ciemnawym kicie (tu D70S może nieco przeszkadzać bo iso nie podbije za mocno), rewelacja w pomieszczeniach bo nie trzeba za ściany wychodzić. Całkiem ciekawe "doznania" przy spłyceniu głębi ostrości w porównaniu do kita tyle że tu i 50tka nie byłaby zła a pewnie prawie dwukrotnie tańsza (50/1.8D) ale tej nie miałem i raczej nie będę miał.

edit
    50tka to mnie kusi ale używka 50/1.4D, ot tak by zobaczyć jak się tym bawi
    D90, 18-105, 35/1.8G, 105/2.8VR, SB700 i ... zenit ET ze szklarnią

Domyślnie

Wszystko zalezy gdzie bedziesz focil. Na specery 35 jak znalazl ale np. ostatnio robilem zdjecia u corki na pasowananiu w szkole to 50 bardziej sie sprawdzila
    D300 | N35 1.8 | N17-55

Domyślnie

Proponuje kupic, 35mm 1.8 to taki must-have na DX. Ceny używanego obiektywu w granicach 500-650 zl wiec jak dobrze zapolujesz to w razie gdyby Ci szklo jednak nie odpowiadalo to mozesz spróbować sprzedać nawet z zyskiem.

Domyślnie

Rewelacyjne szkiełko. Ogniskowa po cropie to taki "standard", którym jak się człowiek uprze to wszystko można zrobić. Naturalna perspektywa, bez przerysowań ani spłaszczeń. Do tego jasne, bajeczna ostrość, kontrast, bokeh a od biedy i na FX (nawet tanim analogowym body) posłuży...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów