Close

Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Post Krótkie pytanko

Witam was Forumowicze mam do was pytanie czy obiektyw 18-105 vr dx ma wziętą poprawkę z cropa i czy 50mm w fx będzie tyle samo co 50mm w tym obiektywie dla aparatu dx.
    Zadaje to pytanie ponieważ sprawdziłem ogniskowa 50mm obiektywu 18-105 z 50mm do fx i wydają mi się takie same. Czy to tylko moje zdanie proszę o odpowiedź.
    Przepraszam za nieprofesjonalne pytanie ale nęci mnie to już od dawna i potrzebne mi to do kupna owego obiektywu.
    Pozdrawiam Orient
    Nikon D7100 + D200 + 10mm-300mm w 5 obiektywach + kilka lamp + sterta kabli, czasz, wyzwalaczy.

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Ogniskowa jest zawsze stała i nie ulega zmianie ( to wartość fizyczna ), podobnie obiektywy są opisane wartościami określającymi ogniskową. Nie ma znaczenia czy jest to obiektyw DX, FX, czy średni format. W przypadku obiektywu DX i matrycy Nikona, należy wyliczyc sobie ekwiwalent dla matrycy mnożąc wartość ogniskowej x 1,5; czyli: 50mm x1,5=75mm.
    D800; D300; 3xSB800; N70-200/2,8VR; T24-70/2,8VC; N50/1,4 itd

Domyślnie

wielkie dzięki za odpowiedź nie byłem tego do końca pewien ale teraz mi to uświadomiłeś.
    Nikon D7100 + D200 + 10mm-300mm w 5 obiektywach + kilka lamp + sterta kabli, czasz, wyzwalaczy.

Domyślnie

Ogniskowa zawsze stała - zmienia się kąt widzenia obiektywu i dlatego wylicza się ekwiwalent ogniskowych, przyjmując jako "wzorzec" klatkę filmu małoobrazkowego 24mmx36mm (matryca FX).
    TUTAJ możesz sobie wszystko zobaczyć i sprawdzić, jak jest na FX i DX.

Domyślnie

Tak, to jest to samo!

Uprawnienia umieszczania postów