Czy ktoś wie gdzie we Wrocławiu dostanę izopropanol?
Szukaj
Czy ktoś wie gdzie we Wrocławiu dostanę izopropanol?
D70s | N50/1.4D | T17-50/2.8 | N70-300G | Coolpix 5400 | SB-600
w kazdym markecie pod nazwa 'rozpalka do grilla' (ta plynna), dla pewnosci sprawdz sklad.
jakies tam fotki : trzymać ręce na piersiach panienek i patrzeć na chmury typu cumulus w kolorze białym...
taaaak i potem jeśli dobrze zgaduję wyczyścisz sobie tym matrycę ???????
ja z powdzeniem do czyszcenia matryc w D100, D70, FUJI S3, D200 używam tego:
http://www.photosol.com/products.htm
płyn w butelce + szpatułki Sensor swab
Adres Polskiego (jak zwykle zdzierczego) dystrybutora tamże:
http://www.photosol.com/world_dealers.htm
dzwoniłem, mają.
Wiem, nie we Wrocławiu, wiem nie tanio, wiem są inne metody, wiem, wiem,wiem na nic się nie upieram
myślę co piszę
Rozpałka z tego co się orientuję jest zatruwana kiedyś w dzienniku mówili że oczyszczali i sprzedawali jako alkohol więc jeśli do czyszczenia matrycy to nie radze testować znajdziesz w sklepie chemiczny czysty
rozpalki do grilla nie polecam - jest zanieczyszczona i zostawia brudy po odparowaniu.
izopropanol cz.d.a mozna dostac w wiekszosci hurtowni czy sklepow odczynnikow chemicznych - butelka 1l kosztuje jedynie kilkanascie zlotych. Sa dostepne rowniez na allegro.
d80+grip | 18-70DX | N50/1.8D | N70-300G | Tamrac Velocity 9
N105/2.8+N70-300VR na etapie zbierania kasy
izopropanol to izopropanol, smierdzi bardzo charakterystycznie i nie da sie tego pomylic z alkoholem (etylowym oczywiscie, bo izopropanol to tez alkohol). jest on toksyczny sam w sobie wiec specjalnie nie ma po co go dodatkowo zasyfiac. supermegaekstra czysty owszem, mozna dostac, ale kosztuje ogromne pieniadze. to, co dostatniesz w sklepie chemicznym niewiele bedzie sie roznic od zwyklej rozpalki do grilla pod wzgledem czystosci. zawsze mozesz wziac szklana szybke, wyczyscic ja bardzo dokladnie, odtluscic i sprawdzic czy nie zostaja slady.
IMO lepiej jest kupic gotowy zestaw do czyszczenia (jesli ma on sluzyc do matrycy) niz bawic sie w takie homemade nie majac odpowiednich srodkow. jezeli to nie do matrycy (a koniecznie chcesz to robic izopropanolem) to bym sie nie bal.
Jezeli bedziesz jednak kupowal, to mozesz pytac o izopropanol czystosci HPLC. Lepszego juz nie dostaniesz![]()
Ostatnio edytowane przez ArtX ; 18-02-2007 o 20:57
jakies tam fotki : trzymać ręce na piersiach panienek i patrzeć na chmury typu cumulus w kolorze białym...
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Izopropanol znajdziecie w sklepach z czesciami elektronicznymi za grosze.
http://firmy.pkt.pl/miasto_branza/Wr...vY7Nhdw==.html
Nie wiem, czy tam będzie izopropylak, ale zadzwoń i zapytaj.
Broń Was Panie Boże przed rozpałką do gryla!!!!! i wszelkimi innymi płynami takiej proweniencji. Przecież tam będzie jakiś tłusty syf dodany. Już lepiej wodą z kałuży czyścić matrycę.
Nie musisz kupować analitycznego (b. drogi może być), ale nie kupuj też technicznego, bo osad sobie zostawisz i kaplica. Taki 99% laboratoryjny.
Możesz też spytać w aptece - jak nie mają, to mogą wiedzieć gdzie, albo w zaopatrzeniu odczynników dla szkół.
Ech, wyobraźni trochę. W końcu dała Bozia 1,5 kilo tej szarej galarety pod dachem.
P.
Fiat Lux
Ja też jestem zainteresowany ceną tych patyczków. I zapewne kilka osób innych również. Każdy ma dzwonić i się dopytywać na własną rękę? Co za problem napisać na forum dla ogółu?
D70s. Ot tak, po prostu.
Skontaktuj się z nami