Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slaw74 Zobacz posta
    Tak, mieli właśnie na myśli by nie konwertować zdjęć na żaden inny profil, zostawić sRGB. Taki profil (przynajmniej) obsługują wszystkie maszyny LAB na których pracowałem.
    Kazali zapisywac bez profilu

Domyślnie

Może mają swoją własną wizję na zarządzanie kolorem.... lub jego brak.
    Uwierz mi, tam gdzie mieszkam, jeden z najbardziej popularnych labów rozdaje odbitkę testową, nazywając ją odbitką kalibracyjną monitora! Oczywiście na OKO.

Fakt, że czasem i ja coś u nich drukuje 10x15, mam jednak oprofilowany monitor i zanoszę pliki w sRGB do tego labu. Nie mam problemów z kolorami. Aczkolwiek wiele osób w tym labie często kręci nosem....

Nie chciałbym nikogo obwiniać i usprawiedliwiać, jednak jeśli obie strony conieco się znają narzeczy to problemy znikają.
    Może zmień LAB.
    Swoją drogą jak mogą np drukować Twoje zdjęcia dobrze np. prosto z aparatu, gdzie JPGi mają podpięty profil który sam wybierasz w menu lustrzanki....

Domyślnie

Gdy miasłem domyślne ustawienie to na pulpicie były inne kolory i w przeglądarce windowsa były inne kolory, jak to rozwiązać w takim razie?
    D90 |18-105 f/3.5-5.6|35 f/1.8|50 f/1.4|85 f/1.8|

Domyślnie

Otworzyć zdjęcie w PS i konwertować do profilu sRGB

Domyślnie

Ostatnio miałem ten sam problem, doszedłem do wniosku ze zawsze w wyjściowych plikach do labu czy gdziekolwiek do oglądania np. TV najlepiej pozostawić sRGB.
    Chyba dlatego LR w opcjach eksportu ma domyślnie zaznaczone sRGB. Takie tez zdjęcia zaniosłem do fotografa, co prawda nie maja tam labu tylko kompa z drukarka i kolory wyszły praktycznie identyczne jak na monitorze (poprosiłem o wywołanie bez żadnej korekcji).
    Podpinając się pod temat, nie rozwiązałem problemu drukarki domowej (hp995), drukuje ona zdjęcia niby w tych samych kolorach ale dużo mniej nasycone. Czy to można jakoś zmieniać czy nie bardzo?
    D800 / AF 16mm f/2.8D / AF-S 24-70 f/2.8G ED / AF-S 85 mm f/1,8G / SY 14 mm f/2.8 ED AS IF UMC

Domyślnie

By osiągnąć idealne wydruki w domu powinniśmy:

1. Korzystać z firmowych tuszy
    2. Korzystając z markowych papierów mieć do nich profile ICC i wybrać je w ustawieniach drukarki
    3. Drukując z PS lub LR wyłączyć zarządzanie barwą w sterowniku drukarki i zlecić to zarządzanie programowi

W przypadku nie posiadania profilu papieru a dodatkowo jeśli jest to niefirmowy papier, pozostają żmudne eksperymenty, które mogą nie dać zadowalających efektów.

Nie znając się na wszystkim powyżej.... często sterownik drukarki posiada suwaki do optymalizacji wydruku. Powinien tam być również suwak NASYCENIE.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów