Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Domyślnie Problem z kolorami

Witam serdecznie!

Mam taki problem, iż zdjęcie otwarte w przeglądarce windowsa ma inne kolory niż te, które jest ustawione na tapecie pulpitu, dlaczego tak się dzieje? Chciałbym aby kolory na tapecie były takie jak w przeglądarce. Jeśli dałbym to zdjęcie do druku to która wersja była by na papierze?

Kolory w przeglądarce

Kolory na pulpicie
    D90 |18-105 f/3.5-5.6|35 f/1.8|50 f/1.4|85 f/1.8|

Domyślnie

Temat stary jak rzeka, musisz uzywac programow z Color management, przeszukaj dobrze forum, znajdziesz 1000odpowiedzi....

Domyślnie

Jeśli mógbyś mnie nakierować jakiej frazy użyć aby wyszukać podobny problem, będę niezmiernie wdzięczny!

Domyślnie

Nie nakieruje, bo mi wyszukiwarka nie dziala i nie wiem czemu, wklepal bym "color management" albo "problem z kolorami" inna sprawa jest taka, ze w dziale oprogramowanie taki temat jest podklejony http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=195097 a tutaj masz wszystko o zarzadzaniu barwa http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=44567

Domyślnie

Zmieniając ustawienie na takie osiągnąłem zamierzony efekt, ale teraz rodzi się kolejne pytanie, czy w późniejszym czasie takie ustawienie nie będzie sprawiać mi problemów?? Np.podczas druku zdjęć?

Ostatnio edytowane przez mgrzeskowiak ; 13-11-2011 o 15:50

Domyślnie

Jezeli w programie do obrobki masz ok i soft do drukowania tez obsluguje CM to nie widze problemu...

Domyślnie

Tego, czy soft do drukowania obsługuję CM to nie mam zielonego pojęcia.. Będę drukował w firmie, która zajmuję się takimi rzeczami, więc raczej powinni mieć soft obsługujący?

Domyślnie

Jeąli nie potrafimy korzystać z profili ICM i systemu zarządzania barwą CMS, bezpiecznym (najlepszym) wyjściem jest trzymać się profilu sRGB to pozwoli nam oglądać takie same kolory w windows, w necie i na odbitce.... przynajmniej teoretycznie.
    Proszę poczytaj o kalibracji ekranu i CMS.

Do labu noś ZAWSZE pliki z profilem sRGB.
    Pozdro.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slaw74 Zobacz posta
    Do labu noś ZAWSZE pliki z profilem sRGB.
    Pozdro.
    W jednym labie powiedzieli mi, ze nie mam zapinac zadnego profilu bo si erobi balagan, no i wydrukowali mi zdjecie 50x70 w badziewnych kolorach

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Greg77 Zobacz posta
    W jednym labie powiedzieli mi, ze nie mam zapinac zadnego profilu bo si erobi balagan, no i wydrukowali mi zdjecie 50x70 w badziewnych kolorach
    Tak, mieli właśnie na myśli by nie konwertować zdjęć na żaden inny profil, zostawić sRGB. Taki profil (przynajmniej) obsługują wszystkie maszyny LAB na których pracowałem.
    Jeśli to były wydruki z atramentu to można pozostawić AdobeRGB i taki też profil polecam do pracy w PS i LR (w ramach edycji zewnętrznej).

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów