Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Domyślnie Obiektyw do MACRO ?

Witam,

Mam zamiar kupić obiektyw do robienia, dla własnej przyjemności zdjęć macro (owady, rośliny itp.). Zastanawiam się nad Sigmą 105 F2.8 EX DG Macro ? Nie zamierzam wydać więcej niż 2 000, nie mam doświadczenia w tego rodzaju fotografii, od czasu do czasu pstrykałem z użyciem moich szkieł jakiegoś motylka na łące Z góry dziękuje za radę !

Pozdrawiam,
    Nikon D80; D300s; SB-800; Nikkor 18-135 f 3.5-5.6; Nikkor 70-300 f 4.5-5.6; Sigma 150-500 APO DG OS HSM 1:5-6.3; Manfrotto 190XPROB; Manfrotto 322RC2

Domyślnie

Jest jeszcze tamron 90 Poszukaj tu na forum jest wiele pozytywnych komentarzy na jego temat. Sam mam i polecam a co do ceny to rozumiem że szukasz nowego szkła ? bo używki chodzą w okolicach 1000 zl
    d7100 VELBON SHERPA 250R

Domyślnie

W okolicach 2 tys można mieć używkę N105/2.8 VR, z tej półki cenowej lubiane i polecane to T90/2.8 i N60/2.8 - oba zdecydowanie poniżej 2 tys zł.

N105/2.8 ponoć bezkompromisowa, od niedawna mam, zaczynam zabawę z nią (możliwe że za jakiś czas będę sie pozbywał jeśli macro nie wciągnie), porównac z innymi jej nie mogę bo innych nigdy w łapie nie miałem.

Domyślnie

Mam N105/2,8 VR, szkiełko bajka, super ostrość, VR działa znakomicie, uszczelniony, więc w razie czego w deszczu nim zrobisz zdjęcia. Według mnie warto dołożyć do niego te 200zł i masz szkło bezkompromisowe, najlepsze makro. Na co warto zwrocić uwagę przy kupnie tego szkła - sprawdź czy to wersja "Made in Japan" czy "Made in China). W wersjach japońskich nie było braków w kontroli jakości, a w chińskich niestety braki są. Sprawdź jak działa VR, czy nie piszczy AF-S, czy nie ma FF/BF i przede wszystkim czy jest ostry. Jeżeli jednak stwierdzisz, że N105VR raczej nie, to warto poszukać Sigmy 105/2,8, bo jest ostra, pięknie obrazuje (jak to Sigma), nie ma FF/BF, bo to jeszcze stary AF i jest chyba najtańszym 105/2,8, bo możesz ją upolować nawet poniżej 1000zł.
    NIKON SYSTEM

Domyślnie

Twoim zdaniem wspomniane przeze mnie Sigma 105 jest przyzwoitym szkłem ? W opisach jest mowa o głośnym AF ? Czy Twoim zdaniem ma to bardzo istotne znaczenie ? Jak kupię nową Sigmę, to mam 3 lata gwarancji - jest to jakiś argument za nowym ? Do nowego N105 musiałbym dopłacić około 8/9 stówek Pozdrawiam,
    Nikon D80; D300s; SB-800; Nikkor 18-135 f 3.5-5.6; Nikkor 70-300 f 4.5-5.6; Sigma 150-500 APO DG OS HSM 1:5-6.3; Manfrotto 190XPROB; Manfrotto 322RC2

Domyślnie

Jest jeszcze Tokina 100/2.8.

Domyślnie

jest jeszcze micro nikkor af-s 85 f3.5 vr.
    kosztuje ~1800pln.
    grim&evil
    treli-freli, mam mnóstwo megapikseli

Domyślnie

nikkor 85/3.5 jakoś szału na rynku nie robi, ponoć tu ciekawsze są (ta sama lub niższa półka cenowa) T90, N60/2.8 w dowolnej wersji i chyba starszy N105/2.8.

Jest jeszcze inna możliwosć, na "próbę" w macro kupić za 350 zeta N55/3.5, ponoć fajna zabawka. Brakiem af w macro nie ma się co przejmować, starzy wyjadacze mówią ze to nie potrzebne a jako "świeżynka(ek)" potwierdzam ze trzeba wszelakie "pierdoły" powyłączać i ładnie manualnie to zrobić.

Dla mnie 105 miała mieć (i zobaczymy jak się tutaj sprawdzi) głównie inną rolę - portretówka. Tu jedno już uderza na dzień dobry - ostrość.
    D90, 18-105, 35/1.8G, 105/2.8VR, SB700 i ... zenit ET ze szklarnią

Oszczędny w słowach Awatar bamicz
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysiozboj Zobacz posta
    ... z tej półki cenowej lubiane i polecane to T90/2.8 i N60/2.8 - oba zdecydowanie poniżej 2 tys zł. ...
    Osobiście tez miałem podobny dylemat (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=190007) wybrałem Tamrona - ogólnie w makro jak rozpatrywałem ~100mm wszystkie firmy trzymają wysoki poziom. Po oglądaniu fotek na www robione szkłami makro, wybór padł na Tamiego. Też ograniczeniem był budżet. Potrzeba to kwiaty, robale ale również inne okazyjne makro. W robalach odległość 1:1 jest priorytetem wiec Tami Wygrał z Nikkorem 60 (choc Nikkorem też można podejść robale - efekt na tym forum można znaleźć znakomite, jednakże większa ogniskowa daje większy komfort pracy). Jeżeli chodzi o inne wykorzystanie tych szkieł - portret, dla eksperymentu - to zależy kto jakie ogniskowe preferuje - 60 i 90 mm to trochę inne focenie. A fotki wychodzą fajne trochę trzeba wprawy i efekty naprawdę super.

Więc dla Sigmy 105 alternatywą jest Tamron 90 choć Tokina 100 też ludzie chwalą (dla ogniskowych ~100mm). Ja wybrałem Tamrona i jeszcze raz wybierając też kupiłbym Tamiego. Uważam, że stosunek możliwość/cena Tamron jest bezkonkurencyjny, natomiast w ujęciu jakości obrazka też ląduje na podium.

Cytat Zamieszczone przez Wymiatacz Zobacz posta
    Twoim zdaniem wspomniane przeze mnie Sigma 105 jest przyzwoitym szkłem ? W opisach jest mowa o głośnym AF ? Czy Twoim zdaniem ma to bardzo istotne znaczenie ? Jak kupię nową Sigmę, to mam 3 lata gwarancji - jest to jakiś argument za nowym ? Do nowego N105 musiałbym dopłacić około 8/9 stówek Pozdrawiam,
    Rok dodatkowej gwarancji wg mnie nie jest aż tak istotne - do dwóch lat co ma wyjść to wyjdzie, w trzecim roku owszem też się może zdażyć ale to chyba ułamek procenta - -ale przy ew. sprzedaży też może mieć znaczenie. Jak trochę poczytałem to jeżeli chodzi o N105micro to dokładając tyle kasy zastanowił bym się nad Sigma 150macro podobne pieniądze i jakość, ale inna ogniskowa - do macro robaków i in jest to plus, ale szkoda rozpisywać się o szkłach, które lądują poza pułapem cenowym.

Reasumując do 2.000 jako nowe to polecam wybór pomiędzy Tamronem 90macro, a Nikkorem 60micro.
    D90, S 17-50/2.8 EX DC HSM OS, N18-105VR, Nissin Di622N, Benro A-350EX+HD-18, szpej

wojteh
    Gość

Domyślnie

ja mam Cosine 100 /3,5 i jestem zachwycony kupiłem używkę za około 400 zł, miałem juz tez sigme 105 - i tak naprawdę tylko budowa je różniła i sigma była od f2,8 ale teraz bym nie przepłacał

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów