Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Domyślnie 8 czy 16 GB RAM?

Witam!
    Czy odczuwalna będzie poprawa w komforcie pracy pomiędzy 8GB a 16GB pamięci RAM?
    System to:
    AMD Phenom 960T(4xcore 3GHz), HDD WD 1TB, WIN7 Prof x64.
    Aplikacje:
    Capture One 5.x, LR3.2.
    Wiem, że RAM jest teraz banalnie tani, ale gadżeciarzem nie jestem i nie chcę wydawać niepotrzebnie pieniążków.
    Dzięki za podpowiedzi.
    Pozdrawiam.
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Domyślnie

A czy zdaża ci się zapełnić te 8GB pamięci? Jeśli tak to odczujesz różnicę, jeśli leży odłogiem to nie.
    Proste.

Domyślnie

Pewnie rozpoznei sie teraz klotnia na calego, mam 8GB i dla mnie narazie wystarcza, ale jak zmienie plyte co bedzie juz niedlugo to przejde na DD3 i na 100% kupie 16GB, przy tych cenach ramu bym sie nie zastanawial nawet chwili.
    Pamietam doskonale, kiedy 1GB to bylo bardzo duzo a standardem bylo 256, ba pamietam jak bylo mniej.....potem zrobilo sie 2GB a potem 4GB i teraz juz 8GB jest takim standardem, wiec jak masz mozliwosc to kup 16GB a na chwile bedziesz mial zapas

Domyślnie

Zasada jest prosta i działa bezbłędnie od 4 i więcej GB.

Jeśli w trakcie pracy system adresuje więcej niż 80% RAMu - warto dołożyć, jeśli mniej, nie dokładasz.

4GB to rozsądne minimum w dzisiejszych czasach, w zupełności wystarcza do komfortowej pracy. Jeśli pracujesz na dużych plikach, lub masz ich wiele otwartych na raz, warto iść w 8 GB, jeśli dalej brakuje (ponad 80% zużycia) to trzeba dołożyć.

To jest podejście merytoryczne, ale jest jeszcze ekonomiczne i o nim pisał Greg77: Dziś RAM jest tak tani, że tak na prawdę nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zapakować MAX i mieć 'problem z głowy'.

Tylko nie kupuj najtańszego, taki ze odrobinę poniżej średniej półki będzie idealny, lepszy tylko jeśli chcesz go kręcić.

Domyślnie

Zasada z 80% sprawdza sie przy wylaczonym swapie
    Btw, mam 12 GB, mam zapelnione 90% .. trzeba dokupic kolejne 12. W sumie to nie trzeba, starczy wylaczyc 2 ramdyski - wiec jest wyjatek od tej zasady - jezeli wiesz co robisz i ile RAMu potrzebujesz to te 80% nie musi byc wyznacznikiem
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Mam teraz 8 gb ddr3 i definitywnie mi brakuje 16 gb, niektóre programy zjadają dużo ramu więc tak jak wyżej napisano - przy tej cenie kości nie ma co się zastanawiać
    I'm not normally a religious man, but if you're up there, save me, Superman!
    www.photolink.pl : Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Greg77 Zobacz posta
    Pewnie rozpoznei sie teraz klotnia na calego, mam 8GB i dla mnie narazie wystarcza, ale jak zmienie plyte co bedzie juz niedlugo to przejde na DD3 i na 100% kupie 16GB, przy tych cenach ramu bym sie nie zastanawial nawet chwili.
    Pamietam doskonale, kiedy 1GB to bylo bardzo duzo a standardem bylo 256, ba pamietam jak bylo mniej.....potem zrobilo sie 2GB a potem 4GB i teraz juz 8GB jest takim standardem, wiec jak masz mozliwosc to kup 16GB a na chwile bedziesz mial zapas
    Pamiętam jak do moich 16MB dokupiłem 256MB i mialem najwięcej w wiosce zresztą w okolicznych też bo wtedy to była kosmiczna wielkość... Ale najlepszy był Commodore C64.. miał bagatela 64KB (nie MB tylko kilobajty ) i mu wystarczyło, super się grało w Seymour'a, Mean Machine czyinne takie
    ;]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kurtz Zobacz posta
    Zasada z 80% sprawdza sie przy wylaczonym swapie
    Btw, mam 12 GB, mam zapelnione 90% .. trzeba dokupic kolejne 12. W sumie to nie trzeba, starczy wylaczyc 2 ramdyski - wiec jest wyjatek od tej zasady - jezeli wiesz co robisz i ile RAMu potrzebujesz to te 80% nie musi byc wyznacznikiem
    Co zresztą jest oczywiste i w pełni usprawiedliwione przez zasadę 'najprostszego możliwego uproszczenia' tematu ;>

A pierwszym co się robi po zamontowaniu 4GB RAMu powinno być- wyłączenie SWAPa, który jest użyteczny tylko poniżej 4GB, potem to już tylko sztuka dla sztuki.

Domyślnie

Tak czy inaczej, jezeli roznica cenowa nie jest duza i nie jest to kosztem innych podzespolow - kupuj jak najwiecej RAMu Tylko niech to bedzie dobry, markowy RAM.
    d70s + N18-70 + N55-200

Motorniczy
    Gość

Domyślnie

4Gb ramu dokupilem do laptoka za 100zl Kingston i mam teraz 8 Gb.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów