Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Domyślnie Rozsądny prezent

Witam
    Proszę o pomoc, potrzebuję kupić prezent dla chrześniaka, chłopak załapał bakcyla na fotografie ode mnie stąd pomysł aby prezentem był aparat tylko nie wiem jaki ponieważ wydaje mi się ze z moim D90 nie do końca daje radę myślałem na jakimś Canon`em lub D3100 tylko nigdy nie miałem do czynienia z tymi aparatami i boję się że jakość obrazu będzie gorsza i się chłopak zrazi albo w przyszłości mała puszka będzie go ograniczać. I co tu zrobić,
    widzimy się rzadko więc wymienianie się obiektywami nie będzie nam przeszkadzać i z tego też powodu rozważam Canon`a 600D bo podobno ma lepsze kolory
    PS. aparat musi być nowy ze sklepu używki nie wchodzą w grę i oczywiście w KIT`cie
    D90 | N18-105 | SB - 700 | N50 f/1,8
    http://mill.flog.pl/

Domyślnie

Powstawiaj przecinki, okropnie się to czyta... A w jakim wieku jest ten chrześniak? Jak młody to kup D3100, jak starszy to D90 lub D7000 Nie kupuj Canona, wtedy nie będziecie sobie mogli pożyczać szkieł, akcesoriów itd. Poza tym nie ma czegoś takiego jak "lepsze kolory", mogą być inne, ale to tylko jeśli mówimy o jpg.
    D700 + MB-D10 | D100 + MB-D100 | FM2 | N 24-70 2.8 | N 50 1.4 | N 55 2.8 | N 70-200 2.8 | SB-800

Domyślnie

3100 jest całkiem fajną puszką jak na początek. Jakość obrazka jest wyższa niż z D90 - to już inna generacja matryc. (Mniejsze szumy na wysokich ISO). Oczywiście ergonomia przemawia zdecydowanie za puszką typu D90. 3100 ma również gorszy ekran LCD ale coś za coś.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez haradrimm Zobacz posta
    Powstawiaj przecinki, okropnie się to czyta...
    wybacz ale trzeba tez umieć czytać, pisałem ze NIE będziemy sobie pożyczać szkieł ani żadnych innych akcesoriów. Ma 17lat, skoro nie ma lepszych kolorów to ma inne i niektórzy twierdzą że są "lepsze"
    Ostatnio edytowane przez mill ; 10-11-2011 o 18:22

Domyślnie

"Złapał bakcyla", to w zasadzie co oznacza? Że codziennie ogląda galerie, czyta informacje o różnych body, obiektywach, lampach, robieniu zdjęć, marzą mu się stałogoniskowe obiektywy, albo świetne jakościowo zoomy, pragnie latać w plenerze z blendą...? Jeśli tak, to kup mu D90 i do tego fajne szkło.

Jeśli nic z powyższego, a po prostu lubi sobie raz na parę dni pocykać fotki, to spraw mu D3100 z 18-105.
    D700+Grip
    N28 1,8G | N50/1,8D | N85/1,8D | SB 700

D5200+18-55

Domyślnie

Nie chodzi o wymienianie ale czasem coś podpiąć jeśli się człowiek zastanawia co kupić, by 1-2 dni popstrykać i mieć własne zdanie n/t tego czy tego chcemy czy nie.
    3100 w kwestii obrazka niczym nie ustępuje D90, ergonomia to prawie przepaść.

Domyślnie

To zależy gdzie się czyta... . W "testach" piszą co innego , a useży piszą co innego. Jeżeli boisz się że puszka będzie ograniczać to tylko D90>7000. Myślę że musisz się zastanowić w czym ma ograniczać. Oba to dobry wybór, z tym że D90 jednak droższy. Wszystko zależy moim zdaniemn co kto wymaga od aparatu...
    Os siebie powiem mam D3100 i jestem zadowolony- choć ilość zdjęć na aku nie powala< ok 500, piąte ładowanie , ale dużo z lampą>
    Szczeże myślę ,że D3100 by wystarczyło ,ale jak masz obawy, a "chyciła bakcyla' to może lepiej D90. Bo później będzie gadanie, niezadowolenie...
    Ostatnio edytowane przez blackside ; 11-11-2011 o 10:27
    D5100//// 18-105VR

Domyślnie

wybrałem D3100 ZAMYKAM TEMAT

Domyślnie

"wybacz ale trzeba tez umieć czytać, pisałem ze NIE będziemy sobie pożyczać szkieł ani żadnych innych akcesoriów. Ma 17lat, skoro nie ma lepszych kolorów to ma inne i niektórzy twierdzą że są "lepsze"

Przy takiej znajomości interpunkcji i takim szacunku do własnego języka - odpowiedzieć w taki sposób na zwróconą uwagę.... Hmmmm. Trzeba naprawdę mieć o sobie wielkie mniemanie.
    Przepraszam, ale nie wytrzymałem. Nie ma we mnie tolerancji na tego typu arogancję.

Uprawnienia umieszczania postów