Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 48

Smile Nikon D5100 + 18-200 VRII

Witam wszystkich!
    Od godziny jestem szczęśliwym posiadaczem D5100 i obiektyw Nikon 18-200 VR II
    Długo, bardzo bardzo długo zastanawiałem się jaki aparat kupić. Jest to pierwsza moja "profesjonalna" lustrzanka cyfrowa. Jak doszło do takiego wyboru i dlaczego
    - długo zastanawiałem się co wybrać Nikon czy Canon jak już byłem przekonany do Nikona wmawiano mi, że Canon lepszy, jak chciałem kupić Canona to mówiono mi, Nikon lepszy i tak w kółko przez ponad 2 miesiące. Przeczytane setki stron na forach i opisów im więcej przeczytałem tym bardziej stawałem się "głupszy"
    - w końcu postanowiłem kupić Nikona i znów dylemat D5100 czy D7000 i znów dziesiątki godzin na forach i w necie, problem odwieczny dopłacić do skrzynki 7k, czy D5100 jak dla początkującego wystarczy. Wybór padł na D5100 w ostatniej chwili dosłownie w momencie zakupu. Co przeważyło (oczywiście jest to moja subiektywna ocena): uchylny wyświetlacz, program typu effect, to że nie będę robił zdjęć z prędkościami powyżej 5kl/s, to że chyba nie wykorzystam 39 punktowego AF, no i cena, postanowiłem nadmiar "floty" pozostawić na obiektyw
    - dobór obiektywu - aparat miałem więc sprecyzowany, teraz obiektyw, nie chciałem mieć tylko kitowego 18-55, nie chciałem mieć również jednego 18-105 (choć tu opinie były pozytywne),wiec poszukiwania i dopasowywania, w końcu stanęło na 18-55 Nikona + Sigma 18- 200, jednak pół godziny później gość w Fotojoker zaproponował mi Nikona 55-200 (w cenie Sigmy) lub Nikona 55-300 za 2300PLN. Nic więc nie kupiłem tylko dalsze studiowanie, przeglądanie cen, ofert na allegro itd. Po kilku dniach decyzja zapadła zestaw D5100 +18-200 VR za 4350 PLN z allegro. Pojechałem do gościa a tam d.... Nie ma obiektywu. Więc od nowa co wybrać i co kupić. Wpadłem więc na pomysł Nikon 55-300 VR. Przymierzyłem w sklepie do aparatu i ... o rany ale lufa i już wiedziałem, że to nie to. Gość w innym sklepie przykręcił mi do body 18-200 VR II. NO JAK DLA MNIE NA OKO IDEALNIE, no prawie idealnie cena obiektywu 2599PLN! I ręce mi opadły. Do domu i znów śledzenie szukanie itd. zabawa niemalże od początku. Dziś rano jednak decyzja zapadła i powiedziałem sam do siebie masz 42 lata i raz się żyje więc zaszalej troszkę.
    WIĘC ZASZALAŁEM I MAM ZESTAW D5100 + 18-200 VR II. Budżet znacznie przekroczony - 5200 PLN.
    Zaczynam więc zabawę.

Tym postem chciałem się przywitać i przedstawić moje rozterki, poszukiwania oraz co mnie skłoniło do zakupu.
    Proszę więc o recenzję bardziej doświadczonych kolegów, czy wydałem pieniądze dobrze, czy poszły w błoto. Będę wdzięczny za każdą opinię.
    Pozdrawiam

Domyślnie

Mało kto lubi takie zoomy ale to większego znaczenia nie ma, zabawka jest dobra wtedy gdy lubimy się nią bawić, gdy daje radochę a nie wtedy gdy inni mówią ze jest fajna )
    A pieniądze można wydać też i na dziewczynki czy wódę, więc źle i tek nie będzie

ps
    witam nowego nałogowca

Domyślnie

18-200 to bardzo niedoceniane szkło. Wiadomo, że nie rysuje jak 35/1.8 czy 70-200, ale jest świetne. Milej zabawy.

P.S. Witam! (do powitań mamy stosowny wątek)
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

N18-200VR miałem i używałem przez 2 lata. Przez mój plecak w tym czasie przewinęło się kilka szkiełek, ale ten chyba miałem najdłużej. Złego słowa o nim nie powiem. Nigdy nie zawiódł. Wg mnie najlepszy z super-zoomów. Szkło skrojone pod spacery wycieczki itp wypady.
    Bywają opinie, że mydlany. Demonem ostrości może i nie jest, szczególnie jak oglądamy zdjęcia na 100% na monitorze, ale wywołane na papier prezentują się całkiem dobrze.
    nic...

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maciek42 Zobacz posta
    Jest to pierwsza moja "profesjonalna" lustrzanka
    Chyba raczej amatorska, nawet D90 nie jest profesjonalną.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

Witam dlatego napisałem "profesjonalna" w " "
    Pozdrawiam

Domyślnie

To teraz już możesz odetchnąć z ulgą - sprzęt jest, więc ruszaj w teren i rób zdjęcia . Od czasu do czasu pochwal się czymś w odpowiednim tutaj dziale .
    D700+Grip
    N28 1,8G | N50/1,8D | N85/1,8D | SB 700

D5200+18-55

Domyślnie

Czekamy na zdjęcia i opinie Co do kitowego 18-105. Sam mam, i naprawdę nie narzekam. W miarę dobry, uniwersalny obiektyw dla osoby która zaczyna przygodę z fotografią.
    Not all jokes are funny ; ) || Był D5000, D300... Teraz D7100 + N18-105VR + Sigma 18-35 1.8 + NSB-800 + Nissin Di866 Mk II

Thumbs up

A ja Ci powiem, że w sumie dobry wybór i na pewno będziesz mega zadowolony i gratuluję wyboru i sprzętu. Owszem można teraz dywagować w nieskończoność o wyższości jednego nad drugim i nie ma to na tę chwilę żadnego znaczenia. Bawiłem się i D5100 i N18-200VR i również jak poprzednicy... nie powiem złego słowa. Tak więc zaczynaj zabawę, doszkalaj się, czytaj, wyciągaj wnioski i rób coraz lepsze foty i chwal się nimi. Wszak "to nie sam aparat robi dobre foty, musi być do niego podłączony jeszcze dobry fotograf".
    D90 | AF-S Nikkor 18-105 VR| AF-S Nikkor 70-300 VR| SB-900 | MB-D80 | i takie tam...

Domyślnie

Dobry wybór ja kupiłem nie żałuję kup sobie jeszcze 35/1.8 a zobaczysz różnicę w jakości zdjęć
    Nikon

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów