Witam wszystkich!
Od godziny jestem szczęśliwym posiadaczem D5100 i obiektyw Nikon 18-200 VR II
Długo, bardzo bardzo długo zastanawiałem się jaki aparat kupić. Jest to pierwsza moja "profesjonalna" lustrzanka cyfrowa. Jak doszło do takiego wyboru i dlaczego
- długo zastanawiałem się co wybrać Nikon czy Canon jak już byłem przekonany do Nikona wmawiano mi, że Canon lepszy, jak chciałem kupić Canona to mówiono mi, Nikon lepszy i tak w kółko przez ponad 2 miesiące. Przeczytane setki stron na forach i opisów im więcej przeczytałem tym bardziej stawałem się "głupszy"
- w końcu postanowiłem kupić Nikona i znów dylemat D5100 czy D7000 i znów dziesiątki godzin na forach i w necie, problem odwieczny dopłacić do skrzynki 7k, czy D5100 jak dla początkującego wystarczy. Wybór padł na D5100 w ostatniej chwili dosłownie w momencie zakupu. Co przeważyło (oczywiście jest to moja subiektywna ocena): uchylny wyświetlacz, program typu effect, to że nie będę robił zdjęć z prędkościami powyżej 5kl/s, to że chyba nie wykorzystam 39 punktowego AF, no i cena, postanowiłem nadmiar "floty" pozostawić na obiektyw
- dobór obiektywu - aparat miałem więc sprecyzowany, teraz obiektyw, nie chciałem mieć tylko kitowego 18-55, nie chciałem mieć również jednego 18-105 (choć tu opinie były pozytywne),wiec poszukiwania i dopasowywania, w końcu stanęło na 18-55 Nikona + Sigma 18- 200, jednak pół godziny później gość w Fotojoker zaproponował mi Nikona 55-200 (w cenie Sigmy) lub Nikona 55-300 za 2300PLN. Nic więc nie kupiłem tylko dalsze studiowanie, przeglądanie cen, ofert na allegro itd. Po kilku dniach decyzja zapadła zestaw D5100 +18-200 VR za 4350 PLN z allegro. Pojechałem do gościa a tam d.... Nie ma obiektywu. Więc od nowa co wybrać i co kupić. Wpadłem więc na pomysł Nikon 55-300 VR. Przymierzyłem w sklepie do aparatu i ... o rany ale lufa i już wiedziałem, że to nie to. Gość w innym sklepie przykręcił mi do body 18-200 VR II. NO JAK DLA MNIE NA OKO IDEALNIE, no prawie idealnie cena obiektywu 2599PLN! I ręce mi opadły. Do domu i znów śledzenie szukanie itd. zabawa niemalże od początku. Dziś rano jednak decyzja zapadła i powiedziałem sam do siebie masz 42 lata i raz się żyje więc zaszalej troszkę.
WIĘC ZASZALAŁEM I MAM ZESTAW D5100 + 18-200 VR II. Budżet znacznie przekroczony - 5200 PLN.
Zaczynam więc zabawę.
Tym postem chciałem się przywitać i przedstawić moje rozterki, poszukiwania oraz co mnie skłoniło do zakupu.
Proszę więc o recenzję bardziej doświadczonych kolegów, czy wydałem pieniądze dobrze, czy poszły w błoto. Będę wdzięczny za każdą opinię.
Pozdrawiam
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami