Close

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Nowe body

Domyślnie Nowe body

Witam mam nikon d60 i planuje zmienić na d90.
    No chyba że zamiast d90 coś innego nikona w podobnym przedziale cenowym.
    Aparatu uzywam do fotografowania zwierząt, ptaków i zabytków.
    Mam obiektyw sigmę APO 120-400mm F4.5-5.6 DG OS HSM czy bedzie on dobrze współgrał z D90 lub innym body...
    Z góy dziękuję...

Domyślnie

W sumie D90 powinien być ok, choć do ptaszorów i zwierząt może lepszy by był D300 (ale to tylko jeśli używka wchodzi w grę)
    Dziwnym nie jest

Domyślnie

Lepiej używke D300. AF jest bez porównania lepszy, jest szybszy i masz wszystko pod ręką. Ja za swojego dałem pół roku temu 2300 z przebiegiem 72 tysiące. Teraz mam 85 tysięcy i śmiga aż miło
    Osiołkowi w żłoby dano- w jeden Nikon, w drugi Canon
    Zapraszam: www.pajacyk.pl

Domyślnie

Tak z ciekawości zapytam - przy silniku w słoiku, tak jak przy tej sigmie D300 będzie szybszy od D90 w AF? Że celniejszy to wiem, szczególnie poza centralnym. Śrubokręt ponoć szybciej kręci ale te z własnymi silnikami też szybciej latają?

Domyślnie

Na śrubokręcie jedzie znacznie szybciej. Na automacie też sobie radzi, zwłaszcza jak okroisz go do 11 punktów, wtedy śledzi bez większych trudności. Prędkość ostrzenia szkłem z własnym silnikiem zależy głównie od silnika w szkle, ale celność daje większą szansę na trafienie. Szkło nie mieli w ta i we wta, tylko jedzie i trafia.
    Wcześniej miałem D5000. W porównaniu z D300 celność wypadła mniej więcej tak, że na 10 zdjęć z D5000 trafiałem ok 8, na D300 trafiam ok 98/100- mowa o zdjęciach ślubnych.
    Osiołkowi w żłoby dano- w jeden Nikon, w drugi Canon
    Zapraszam: www.pajacyk.pl

Domyślnie

Celność jak już pisałem wiem że inna, w D90 tu rewelacji nie ma, D300 ma też więcej krzyżowych. No i tak mi sie wydaje że szybkość szkła z własnym napędem powinna zależeć chyba od tego napędu, no chyba że puszki różnicują napięcie podawane na szkło i silniczki na wyższych "obrotach" chodzą.
    Przy D90 jakoś nie zauważyłem by ta puszka miała spore kłopoty z doostrzaniem (może za mało pstrykam lub za mało wiedzy porównawczej z różnymi szkłami), dojedzie, zatrzyma i strzeli. Przy jasnej stałce strzeli tylko nie zawsze tam gdzie trzeba )

A co do autora tematu - D300 nie ma tematycznych trybów, komuś to może nie przeszkadzać i bynajmniej nie pisze tego jako wadę bo wyższe półki już ich nie posiadają, ale ktoś może je lubić i używać.

Uprawnienia umieszczania postów