Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 37

Wątek: ***

Domyślnie

Bardzo fajny lisek
    Ma ciekawą "minkę" na dwójce

pozdrav
    Pokaż mi swoje widmo, a powiem ci kim jesteś...
    D80|18-70|70-300VR|55/2.8micro

Domyślnie

wyszło ci bajerancko , super
    D50,D80 kit, 28-80 Nikor, 70-300 Sigma i inne duperele

bombel
    Gość

Domyślnie

Nie będę nawet oryginalny - obie świetne, z tym, że dwójka mistrzowska!

A tak z ciekawości - ile zrobiłeś klatek, czy poszła seria, czy robiłeś pojedynczo, ile tak stał jak na dwójce i w ogóle napisz parę słów więcej.

Domyślnie

i co ja mam napisac? juz reszta napisala, ze swietne foty.
    no to swietne
    Bardzo ladnie sloneczko zagralo.
    Z podchodu? bo na dwojce bylo spotkano oko w oko
    Jeśli nachodzi mnie ochota by zrobić coś wielkiego, siadam chwilę w kącie i czekam aż mi przejdzie

Domyślnie

Jak już tyle pochwał to az się nie chce powtarzać.
    Ale wiem, że im więcej pochwał tym większa motywacja do kolejnych "polowań".
    Powiem więc - rewelacja - zwłaszcza 2
    D7100 + N18-70 f3.5-5.6 + N50 f1.8 + N55-200VR + Metz48AF1

Domyślnie

Nie chce zaczynac od slow: "jak zwykle", ale nie mam wyjscia
    seek & destroy
    Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...

Domyślnie

Liszka, bo ona jest na zdjęciu słyszała tylko migawkę. Dopiero obchodząc stanowisko z odległości około 15 metrów dostała wiatr i się spłoszyła. Zrobiłem około 50 zdjęć: myszkowanie, polowanie, sikanie. Ale jak to zwykle: coś nie ostro, za daleko, nie w tą stronę - wybierasz 1/10.
    zdjęcia z podchodu
    dzięki za komenty
    "czuję jak rodzi się moc"

Domyślnie

No właśnie. Znów wraca temat braku ostrości. Jurgen, zdjęcia robiłeś nie z żadnych 15 metrów tylko z około 40 metrów. Policzmy. Kąt widzenia 600-ki dla FF to 4 stopnie 10 minut. Po przeliczeniu dla DX da to około 2 stopnie 50 minut. W konsekwencji, na zdjęciu z 15 metrów przekątna kadru zarejestruje obszar o rozmiarze około 0,757 metra, czyli da to kadr o rzeczywistych rozmiarach około 0,420 x 0,630 metra. Jeśli te zdjęcia nie były kadrowane, to można łatwo wyliczyc, że zwierzak zarejestrowany na tych zdjęciach musiał mieć w kłębie jakieś 13-15 centymetrów, bo zajmuje około 1/3 wysokości kadru. Fajnie, tylko że lisy mają w kłębie 35-50 centymetrów. Wniosek z tego jest prosty. Zdjęcie nie było robione z 15 metrów, tylko z około 40 metrów. Geometria na szczęście nie kłamie. A jeśli tak, to w D200, na tych zdjęciach z 40 metrów, jeden kolorowy (RGBG) punkt matrycy rejestruje detal o rozmiarach około 0,87 x 0,87 mm. Po interpolacji koloru da to już jakieś 1,5 x 1,5 mm, czyli w konsekwencji struktury sierści lisa zarejestrować nie można i zdjęcie musi wydawać się niezbyt ostre. Proste jak konstrukcja cepa. A ocena odległości podczas fotografowwania jest, jak widać, raczej subiektywna i niezbyt dokładna.
    Jacek

Domyślnie

JK przeczytaj dokładnie co napisałem.
    Proste jak konstrukacja cepa polskie litery. Drogi kolego przywabiłem lisa z ponad 200 metrów. Po prostu szedł myszkując w moim kierunku, idąc na kniazienie, które wcześniej słyszał.
    Nie wnikam w stopnie i miuty, ale jezeli twoje rachunki są tak wiarygodne jak twoje przemyślenia dotyczące lisa potwora z 50 cm w kłębie to chylę czoła
    pozdrawiam bardzo gorąco

zdjęcia to około 0,8 kadru
    "czuję jak rodzi się moc"

Domyślnie

Potwora? Poczytaj to: http://pl.wikipedia.org/wiki/Lis. I przestań może marudzić o braku ostrości, bo to marudzenie nie ma najmniejszego sensu. Geometria nie może być wiarygodna, czy nie wiarygodna, bo o tym się nie dyskutuje, tylko to się liczy. Proste wzory na poziomie szkoły podstawowej wystarczą.
    Jacek

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów