Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Domyślnie

Witam,od niedawna jestem użytkownikiem nowej wersji spacer-zoomu Tamron 18-270mm PZD a wcześniej 18-270 bez PZD

Kupiłem go w sierpniu 2011 i już coś na ten temat mogę skrobnąć

Co się zmieniło? tu kilka słów o nowym produkcie po podpięciu do D 40x,D 90 i D 7000

-produkcja Chiny

-zdecydowanie szybsze ustawienie ostrości w porównaniu do starszej wersji

-dobrze spasowany,żadnych luzów po rozłożeniu do 270mm

-skuteczna stabilizacja

-bardzo cicha praca silnika AF

-szybki i celny AF S i C

-lżejszy i to czuć wyraźnie oraz mniejszy

-zdjęcia zdecydowanie ostrzejsze w całym zakresie ogniskowej

-po mimo że poprzednik był Japan to zostawiał niedosyt w jakości wykonania ten jak wspomniałem robiony w Chinach lecz zdecydowanie lepiej i solidniej wykonany

Nikon D 7000 i tu kilka porównań co do pracy z tym korpusem

-AF działa celnie zarówno AF-S jak i AF-C ,stary model ma problemy z celowaniem,"efekt pompowania"

-AF live -w tym trybie stary Tamron nie współpracuje z tym korpusem natomiast PZD nie ma żadnych problemów z ustawianiem ostrości

-AF film i tu podobna sytuacja starsza wersja nie współpracuje z d7000 natomiast PZD działa aż miło AF płynnie i celnie ustawia ostrość.

Zdecydowanie polecam każdemu amatorowi oraz bardziej za awansowanym amatorom gdyż ten obiektyw z powodzeniem zastąpi "walizkę ze szklarnią" podczas rodzinnej wycieczki.

Kapitalnie sprawdzi się na szlaku turystycznym a i w ciemnym muzeum ,
    nie ma się specjalnie czego wstydzić biorąc po uwagę że jest to szkło przeznaczone dla amatorów.

kilka fotek i cropy

-"Żyj na huśtawce życia,Żyj ! Bo tylko raz dany nam czas !!!"-

Domyślnie

Czy widział ktoś z Was w necie jakiś test z wykresem rozdzielczości tego obiektywu?
    Zastanawiam się nad wymianą 18-108 na ten model bo jednak jedno mega-uniwersalne przyda się na wycieczki.
    D7000, N18-105 (bez AF ), N35 f/1.8, SIGMA 28-80 macro II, T60 Macro f/2.0...

Ostatnio edytowane przez gadzeciarz ; 03-01-2012 o 19:30
    -"Żyj na huśtawce życia,Żyj ! Bo tylko raz dany nam czas !!!"-

Domyślnie

Bardzo dziękuję za podane linki.
    Mam teraz spory dylemat czy sprzedać N 18-105 i kupić T 18-270...
    Miałem już tandem 18-105 i 55-300 i jakoś mi się nie sprawdził, 55-300 leżał praktycznie bezużyteczny bo mi brakowało szerokości a w 18-105 brakuje mi długiego końca.
    Poza tym te przekładanie lub decyzja, że dziś tylko ten na spacer po ZOO trochę mnie irytowały, tęskniłem za kompaktem.
    D7000, N18-105 (bez AF ), N35 f/1.8, SIGMA 28-80 macro II, T60 Macro f/2.0...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cosnek Zobacz posta
    lol zdjęcia z Norwegii wymiatają!! Nie masz leku wysokości...
    Gdybym miał lęk wysokości to bym nie stawał na krawędzi nie dlatego żeby sie pokazać , ale po prostu to lubię
    BTW zdjęcia z norwegi były robione obiektywem N 18-105

Domyślnie

Słuchajcie stawiać na tego Tamrona 18-270 czy jednak na Nikkora 18-200 którego znalazłem w dobrej cenie;

http://www.apcom.pl/nikkor-18-200-vr-ii,id6.html

Do 15 stycznia musze podjąć decyzję

Domyślnie

To zależy co jest dla Ciebie priorytetem...

Jeśli to ma być jedno szkło do wszystkiego, właściwie nigdy nie zdejmowane, a fotografujesz wszystko jak leci z małymi ptakami włącznie - weź Tamrona, bo Nikkor będzie za krótki.

Ja nawet przez chwilę nie myślałem nad tym szkłem, bo więcej sobie cenię jakość zdjęć niż uniwersalność szkła. Wolę nosić kilka słoików i zmieniać, niż bawić się potem przed komputerem w prostowanie kulek.
    Nikkor jest jaśniejszy na długim końcu. Co za tym idzie możesz bardziej przymykać przesłonę, albo szybciej i łatwiej w trudnych warunkach złapie ostrość, rzadziej się myląc. Ma też mniejsze wady optyczne - aberracje, dystorsje. Fizyki nie da się oszukać, przy tak dużym zakresie ogniskowych te wady są i muszą być, ale w Nikkorze są po prostu mniejsze bo i zakres ogniskowych jest mniejszy.

Domyślnie

Aktualnie mam nikkora 18-55 i sigmę 70-300 i szczerze nie bardzo lubie bawic się w zmienianie szkieł.
    Szkoda, ze nie ma czegos genialnego, jasnego w zakresie 16-140no moze 18-90

Oszczędny w słowach Awatar marcus777
    Miasto
    Ziemia Obiecana

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wawerek Zobacz posta
    Szkoda, ze nie ma czegos genialnego, no moze 18-90
    jasnego ze światłem 2.8 ?

ważył by prawie jak jakieś tele

a po miesiącu używania miałbys dość targania go ze sobą. Poza tym za takie szkło musiałbyś zabulić jak za dwie puchy

Domyślnie

Dziś tak na szybko zrobiłem małe porównanie jakości N18-105 z T18-270 i N70-300 z T18-270 chciałem powiedzieć że na dłuższym końcu nie widać takich dużych różnic w jakości w porównaniu z końcówką 105 , czy 70-300. oczywiście przy dużym zbliżeniu widać różnicę.
    Na szerokim końcu ta różnica jest większa w porównaniu z 18-105.
    Zastanawiałem się jakie obiektywy wziąć na Islandię i to mnie skłoniło do porównania , teraz wiem że nie będe ciągnał ze sobą ciężkiego N 70-300 , tylko wezmę S10-20, N18-105 i ewentualnie na dłuższy dystans w zapasie T18-270 .
    a to dlatego że wszystko bede musiał nosić na własnych plecach .

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów