Close

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 68

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kartofelinder Zobacz posta
    Nie ma co się oszukiwać - lampa nie oferuje niczego, poza odchylanym palnikiem, ale co tak na prawdę jest potrzebne do wymienionych przez autora celów? SB-600 w tym zakresie oferuje dokładnie tyle samo. Jestem zwolennikiem teorii nie korzystania z kafara do wbijania gwoździka.
    Osobiście lubię mieć możliwość odbicia od bocznych lub tylnej ściany.
    Daje to lepszy efekt jak odbicie od sufitu (wtedy trzeba doświetlać oczy karteczką).
    SB400 o ile wiem nie da się obrócić.

Domyślnie

Umniejszam temu problemowi. Kiedy lampą się doświetla, a nie oświetla, to naprawdę nie jest kłopot. Nie chcę nikomu wmawiać, że SB-600 jest gorsza. Nie jest po prostu konieczna, jak niektórzy starają się podkreślić, a w rękach osoby zadającej tego rodzaju pytanie (bez obrazy), pewnie nie pokaże swoich dodatkowych możliwości. Od zbędnego kręcenia głowicą uciekną najwyżej kadry.

Domyślnie

Umniejszam temu problemowi. Kiedy lampą się doświetla, a nie oświetla, to naprawdę nie jest kłopot. Nie chcę nikomu wmawiać, że SB-600 jest gorsza. Nie jest po prostu konieczna, jak niektórzy starają się podkreślić, a w rękach osoby zadającej tego rodzaju pytanie (bez obrazy), pewnie nie pokaże swoich dodatkowych możliwości. Od zbędnego kręcenia głowicą uciekną najwyżej kadry.
    Kolega ma D90 z SB700 będzie miał CLS.
    Jak się komuś nie chce kręcić głowicą, to można zdjąć lampę postawić na podstawce i skierować ją w okno zasłonięte firankami.
    Daje to naturalnie wyglądające światło.

Domyślnie

A zaraz zaczniemy mówić, że z lampą studyjną zyska możliwość montowania softboksów. Oczywiście, że każda klasa wyżej niesie ze sobą kolejne możliwości, ale pamiętajmy o kontekście pytania.

Człowiek wyszedł od problemu: "Czy SB-700 WYSTARCZY". Mi to od razu daje wiedzę o jego nikłej świadomości i wiedzy na temat błyskania, a Wy o CLSie i zyskach z niego płynących.

Do tego Sapphiron popłynął nawet z wątkiem estetyki podpinania SB-600 do D3s. 0_0

Ubaw po pachy :P

Domyślnie

A zaraz zaczniemy mówić, że z lampą studyjną zyska możliwość montowania softboksów. Oczywiście, że każda klasa wyżej niesie ze sobą kolejne możliwości, ale pamiętajmy o kontekście pytania.
    Człowiek wyszedł od problemu: "Czy SB-700 WYSTARCZY". Mi to od razu daje wiedzę o jego nikłej świadomości i wiedzy na temat błyskania, a Wy o CLSie i zyskach z niego płynących.
    Hmm z takim podejściem to możemy powiedzieć, że wbudowana też da radę.
    Nie trzeba nawet się zastanawiać czy ją obracać bo się nie da
    Moim zdaniem SB600-SB700 są dobrym rozwiązaniem bo umożliwiają zarówno proste zdjęcia jak i możliwość zabawy gdy wymagania/ umiejętności wzrosną.
    Ponieważ ta osoba pytała o ten model więc jest on w jej zasięgu finansowym.
    Moim skromnym zdaniem dobre użycie lampy przy fotkach w pomieszczeniu to podstawa.

Domyślnie

Witam ponownie
    Dzięki za podpowiedzi.
    Na 99% zdecyduję się na SB700, chcę sprzęt nowy z gwarancją, i pewnie kupie w EuroRTV na 10 rat x 0%, obecna cena to 1149 pln.
    Jeszcze raz dzięki za odzew.
    Pozdr.
    D700, N80-200/2.8D ED N, S50/1.4, T28-75, SB700

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomek67 Zobacz posta
    Hmm z takim podejściem to możemy powiedzieć, że wbudowana też da radę.
    Nie trzeba nawet się zastanawiać czy ją obracać bo się nie da
    Moim zdaniem SB600-SB700 są dobrym rozwiązaniem bo umożliwiają zarówno proste zdjęcia jak i możliwość zabawy gdy wymagania/ umiejętności wzrosną.
    Ponieważ ta osoba pytała o ten model więc jest on w jej zasięgu finansowym.
    Moim skromnym zdaniem dobre użycie lampy przy fotkach w pomieszczeniu to podstawa.
    Pewnie. Kupić na wyrost zawsze można. Tutaj za 5x tyle kasy i na kredyt

Na 99% zdecyduję się na SB700
    Na 100% będziesz z niej zadowolony

Domyślnie

W Saturnie krakowskim są po 1059 zł, a do 20 listopada trwa promocja 50x0% . Może we Wrocławiu jest taka sama cena?
    SLT-A57 | Σ 8-16mm F4,5-5,6 DC HSM | S DT 18-135mm F3,5-5,6 SAM | T 200-400 F5,6 LD IF
    Pentacon 29mm F2,8 Electric MC | Pallas 135mm F2,8 Magenta AM
    YN-460-II | ThinkTank Speed Demon

Domyślnie

Też stoję przed takim dylematem. Na teraz obstawiam sb700. Z D90 będzie się fajnie uzupełniała. Kusi sb900, ale liczne posty o przegrzewaniu się oraz liczne oferty sprzedaży używek, każą się zastanawiać. Dla odmiany nie spotkałem używek sb-700 . 700'setka jest słabsza o 1EV na 105mm i brak jej paru cech 900'setki (zew. zasilanie, g.synchro, 3 grupy), ale jest wystarczająca do doświetlenia na wysokim iso. Jest również mniejsza, a więc bardziej poręczna w reporterce.

Domyślnie

Ja miałem podobny dylemat, ostatecznie od paru dni mam SB-700, przy czym rozważałem jeszcze długo Nissina di866 Mark II (którego jednak wybiłem sobie z głowy), nabyłem jeszcze w sensownej cenie i jestem bardzo zadowolony. W porównaniu do cech SB-900, to może mi kiedyś zabraknie stroboskopu, ale że byłyby to marginalne zdjęcia i raczej takie domowe eksperymenty, to przeżyję. A 500 zł w kieszeni zostało.

Lampa jest świetna, automatyka iTTL BL radzi sobie znakomicie, jestem zaskoczony jak dobrze lampa dobiera moc błysku do sytuacji. A z Eneloopami 2500 mAh ma bardzo szybki recycle time i wydaje się całkiem oszczędna.
    SLT-A57 | Σ 8-16mm F4,5-5,6 DC HSM | S DT 18-135mm F3,5-5,6 SAM | T 200-400 F5,6 LD IF
    Pentacon 29mm F2,8 Electric MC | Pallas 135mm F2,8 Magenta AM
    YN-460-II | ThinkTank Speed Demon

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów