Close

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 68

Domyślnie

Właśnie kupiłem SB-700, polecam. Ja nie mam dużych wymagań. Chciałem lampy do mieszkania do focenia imprez rodzinnych. Powien jedno , mój D5100 z SB-700 już się zrobił ciężki i większej i cięższej (co prawda kilkadziesiąt gram do 100g nie pamiętam) nie chcę do mojego małego body.
    Cieszę się,że na początku mojej przygody z foto wybrałem lampę zamiast drugiego (mam teraz 18-105VR DX) jaśniejszego obiektywu. Ja polecam Sb-700, prosta w obsłudze - dobra ergonomia i naprawdę zdjęcia wyglądają lepiej niż na wbudowanym pipku
    PS: ceny już poszły w górę, Fotojoker stacjonarny: 1148pln
    D5100 + 18-105 VR + N50 1.8G

Domyślnie

Mam obie te lampy. W sumie ta różnica w wielkości dla mnie nie ma większego znaczenia.
    SB900 ma trzy plusy:
    1. Ciut większa moc
    2. Własna automatyka błysku, naprawdę bardzo mi się podoba, ze można założyć ją np. na Samsunga NX100 i robić fotki na auto
    To działa z każdym aparatem oczywiście oprócz Sony
    3. W SB900 można wyłączyć zoom na stałe. Lampę używam głównie odbijając światło.
    Na SB700 po każdym włączeniu zoom ustawia się na ogniskową obiektywu czyli np. 85mm
    To bez sensu gdy odbija się światło w mieszkaniach.
    Ta cecha SB700 najbardziej mnie wkurza bo trzeba pamiętać by przestawić zoom.
    A SB700 ma jedną super sprawę mianowicie filtry.
    W SB900 to są 100x bardziej upierdliwe w montażu.

Domyślnie

właśnie jak wtedy przestawiasz?
    D7100; kilka słoików N, T, S i reflektor SB;

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rdcom Zobacz posta
    właśnie jak wtedy przestawiasz?
    Tzn. jaką ogniskową używam na lampie ??
    Na ogół daję ze 35mm (FX) a nawet ciut mniej.
    Po prostu w mieszkaniach mam dość blisko do ścian od których odbijam a chcę mieć spore źródło światła.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomek67 Zobacz posta
    Tzn. jaką ogniskową używam na lampie ??
    Na ogół daję ze 35mm (FX) a nawet ciut mniej.
    Po prostu w mieszkaniach mam dość blisko do ścian od których odbijam a chcę mieć spore źródło światła.
    czyli na lampie ustawiasz 35 na FX to nie wiem czy dobrze myślę na DX 35x1,5=52,5
    dlaczego w takim przypadku nie zostawiasz automatyki?
    D7100; kilka słoików N, T, S i reflektor SB;

Oszczędny w słowach Awatar Serioz
    Miasto
    England/Derbyshire

Domyślnie

Jak bardzo użyteczne są filtry w lampach błyskowych? Często się z tego korzysta? Też właśnie zastanawiam się na SB-700 a SB-900. Wolałbym SB-900 ale nie jestem do końca przekonany. No chyba, że wejdzie jakaś SB-910 czy coś.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rdcom Zobacz posta
    czyli na lampie ustawiasz 35 na FX to nie wiem czy dobrze myślę na DX 35x1,5=52,5
    dlaczego w takim przypadku nie zostawiasz automatyki?
    35 FX to odpowiada mniej więcej 24D X.
    Może napiszę dokładniej o co chodzi.
    Często używam D700 plus stałkę 85mm.
    Domyślnie SB700 ustawia się wtedy na 85mm.
    Gdy fotkę robię w typowym polskim mieszkaniu to na ogół stoję dość blisko ściany z tyłu.
    Takie ustawienie lampy gdy mam ją skierowaną do tyłu powodowałoby w tej sytuacji,
    że miałbym oświetlony tylko niewielki kawałek tej ściany.
    W efekcie rozmiar tego źródła światła odbitego byłby niewielki w stosunku do odległości od fotografowanej osoby.
    A ja na ogół lubię miękkie światło.
    Gdy zmienię zoom na lampie to oświetlam większy kawałek ściany i odbite światło robi się bardziej miękkie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Serioz Zobacz posta
    Jak bardzo użyteczne są filtry w lampach błyskowych? Często się z tego korzysta? Też właśnie zastanawiam się na SB-700 a SB-900. Wolałbym SB-900 ale nie jestem do końca przekonany. No chyba, że wejdzie jakaś SB-910 czy coś.
    Te dostarczone filtry dają światło o barwie żarowej i świetlówki.
    Przydaje się to gdy chcemy mieszać światło zastane z błyskowym.
    Np. musisz zrobić fotkę w kościele i pierwszy plan oświetlasz lampą a z tyłu masz tylko oświetlenie żarówek.
    Jak nie użyjesz filtru to dostaniesz pierwszy plan z dobrym kolorem a tylny dość mocno czerwony.
    Daje to też dobry efekt gdy np. kamerzysta doświetla młodych reflektorem halogenowym,
    bo lampa błyskowa z filtrem da takie same światło.
    W typowym mieszkaniu można na ogół bez tego się obejść jeśli pokój nie jest zbyt duży.
    Odbijam światło od ściany lub sufitu i oświetlam cały pokój,
    a światło zastane "wycinam" krótkim czasem migawki.
    Aha na allegro można kupić całe zestawy filtrów montowane na rzepy do lampy.
    Wystarczy wpisać CTO w wyszukiwarce.

Oszczędny w słowach Awatar Serioz
    Miasto
    England/Derbyshire

Domyślnie

Pytam bo właśnie próbuje znaleźć jakieś argumenty przeciwko SB-900, które by do mnie przemawialy. Filtrów jeszcze nie brałem pod uwage. Waga, wielkość - przeżyję. Wytrzymalem caly dzien z D90+N70-300VR bez gripa na pokazach lotniczych to i z SB900 sobie poradze. Pewnie okaże się jak zwykle po zakupie. Szkoda mi pieniędzy na eksperymenty i chcialem kupić najlepszą lampe na jaką mnie stać. Automatyka lampy mnie pociaga. Będzie sobie mogła żona cykać foty z Fuji HS10 (chyba że czegoś nie zrozumiałem).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Serioz Zobacz posta
    Pytam bo właśnie próbuje znaleźć jakieś argumenty przeciwko SB-900, które by do mnie przemawialy. Filtrów jeszcze nie brałem pod uwage. Waga, wielkość - przeżyję. Wytrzymalem caly dzien z D90+N70-300VR bez gripa na pokazach lotniczych to i z SB900 sobie poradze. Pewnie okaże się jak zwykle po zakupie. Szkoda mi pieniędzy na eksperymenty i chcialem kupić najlepszą lampe na jaką mnie stać. Automatyka lampy mnie pociaga. Będzie sobie mogła żona cykać foty z Fuji HS10 (chyba że czegoś nie zrozumiałem).
    Ta automatyka lampy to super sprawa.
    Przecież te mniejsze aparaty zmienia się dość często.
    Trudno kupować drogie dedykowane lampy do każdej zabawki gdy zechce Ci się Olympusa lub Panasonica.
    Testowałem to na 2 różnych aparatach i działało super.
    Aż trochę dziwne wrażenie sprawiają fotki w pomieszczeniach z małych aparatów z dobrym oświetleniem lampą.

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów