Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Domyślnie filtry do cokin'a

witam! przymierzam sie do kupna systemy cokin, interesuje mnie filtr polowkowy 0.6 lub 0.9,
    ale rowniez szukam czegos do wydluzenia znaczaco czasu eksozycji, dlatego prosze moze ktos poleci taki filtr, ja znalazlem max nd 1.2, czy jest cos mocniejszego, czy tekie cos w zupelnosci wystarczy jak chce sie osiagnac np 30 sek. w dzien?

z gory dziekuje za opinie.
    Pozdrawiam Piotr

Domyślnie

W Cokinie silne ND to wg mnie pomyłka - lepsze są nakręcane. Inna sprawa, że im gęstszy ND tym trudniej o lepszą jakość.
    Do rozmazywania przechodniów w słoneczny dzień używałem filtr Hoya NDx400 - daje radę
    "Optymalna ekspozycja jest kwestią gustu"

Domyślnie

Niestety 1,2 będzie za mało, są także ND3.0
    Do jakiego szkła bedziesz podpinał, bo standardowy 3 slotowy uchwyt na 28mm na pełnej klatce już jest zauważalny, jak bym teraz kupował to brałbym 100 zamiast 85-tki
    Moja galeria: www.darko.cal.pl, zapraszam na FB

Domyślnie

mnie interesuje bardziej krajobraz, rozmycie wody chmur filtr hoya ndx400 pewnie fany ale za odpowiednia kase
    chcac kupic cokina myslalem zeby cos do niego znalesc

PS. szkla to n18-70 oraz T 11-16
    nd 3.0 do cokina? jak mozesz to podaj jakis , z gory dziekuje
    Ostatnio edytowane przez piter 78 ; 04-11-2011 o 17:36 Powód: zmiana odpowiedzi
    Pozdrawiam Piotr

Domyślnie

Silne pełne do Cokina to wg. mnie pomyłka, chyba, że się będziesz bawił w uszczelnianie.

Domyślnie

Mam tylko ND1.2 oraz GND1.2 i 0,9 wszystko z Hitecha.
    Przy tamronie 11-16 wybrał bym szerokość 100mm, jak miałem tokinę 12-24 na DX-ie to używałem połówki bez holdera, bo był już widoczny w kadrze, mówię o 85-tce

Domyślnie

dziekuje za zainteresowanie tematem i odpowiedzi,
    darko do Ciebie jeszcze pytanko, dzieki temu ND.1.2 jaki czas mozesz osiagnac w zwykly pochmurny dzien?
    dzieki rowniez za sugestie co do 100mm bo myslalem bardziej o 85 ale zastanawialo mnie to jak by on wspołpracowal z moja tokina 11-16,
    wiec lepszy wybor w moim przypadku bedzie 100mm

ps moze ktos jeszcze ma jakies doswiadczenia w tym temacie ?
    Pozdrawiam Piotr

Domyślnie

W jasny dzień z 1,2 będzie ciężko zejść na dłuższe czasy
    Tutaj ND1,2 i ND0,9 czas 10s f16 ISO100 :http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=193611
    tutaj ND1,2 i ND1,2 czas 10s f20 ISO100 :http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=191171

Domyślnie

dzieki darko mam juz przynajmiej wyobrazenie co mozna wydusic z 10 sek,
    rozumiem ze laczyles filtry tak? czyli razem np na drugim uzyto 2.4
    Pozdrawiam Piotr

Domyślnie

Tak, zakładasz dwa lub trzy, tylko w przypadku hitecha już przy dwóch jest zafarb (co zresztą tam widać) a przy trzech jedynie makabra

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów