Close

Strona 7 z 10 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 94

Wątek: ISO a jakość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez blackside Zobacz posta
    Wiem- dlatego dociekam bo widząc jego zdjęcia już dawno zaparło mi dech....
    Krzysio- lampa wbudowana a tryb... jakikolwiek najczęściej M . Tryb z pomiarem punktowym pomagał ale punktowy to też ciężko używać za każdym razem. Ja amator , więc moja wiedza techniczna znikoma.
    Ale ... to prawie że z automatu musi Ci dawać to co dostawałeś, czyli przepał pierwszego planu i ciemne tło. I też amator jestem.

Jeśli już coś dopalać lampą to i tak podbijałbym iso przy otwartej przesłonie by mieć jako takie tło, lampa tylko nieco rozjaśniłaby mi nieco pierwszy plan. Tyle że ja to znam tylko z teorii jeśli chodzi o śluby, natomiast sporo takich fotek robię niejako "zawodowo", różne ustrojstwa w średnio oświetlonych halach przemysłowych więc niejako warunki podobne

D3100 ma dość fajną matrycę, mozna lecieć dość wysoko z iso i jest na tyle pixeli ze przy zdjeciach na szerokim kącie będzie z czego kadrować. Ten kit ma też dość skuteczny VR, jeśli w miarę pewnie trzymac puszkę i ujęcie stabilne to pozwoli nieco wydłużyć czas naswietlania.

Domyślnie

Nie licz na VR. Ruchu ludzi nie zatrzymasz.

Pamiętaj on sprawdza się tylko w sytuacjach statycznych, a ludzie nawet kiedy siedząc poruszają się.

Z choćby minimalnie poruszonym zdjęciem nie da się wiele zrobić.

Domyślnie

Da się da się teraz CS5 robi cuda nawet z poruszonymi zdjęciami

Domyślnie

Bez jaj Sam cały czas się uczę -a poza tym lubię eksperymentować

Co do pomiaru światła -albo się nim za bardzo nie martwię, bo posiadany sprzęt wiele wybacza (lenistwo), albo po prostu go w miarę potrzeby koryguję (najczęściej jadę na matrycowym) lub zmieniam (punktowy pod przyciskiem -palec wskazujący ).

Moja rada dla autora wątku -po prostu rób zdjęcia bez zbytniego stresu. Ważne żeby nie poruszyć, bo takie trudniej ratować -z szumem sobie poradzisz o wiele łatwiej. Nawet kiepskie zdjęcie (technicznie) w obróbce można nieźle wyciągnąć. Byle kadr był ok

Dasz radę.
    Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fatman Zobacz posta
    Byle kadr był ok
    Bingo Bejbe!

Niestety prawda jest taka że większość naszych "klientów" nie jest w stanie stwierdzić czy ISO jest dobre czy złe. Ale są w stanie stwierdzić czy kadr jest dobry czy zły.

Miałem sytuacje że kadr był niezły ale iso było ciut za duże i widać było kaszkę na wydruku. I co? Młodzi przyjeli zdjęcie z zachwytem nie patrząc na to że "kaszka była" bo kadr pokazywał to co potrzeba było pokazać

Czasem niestety trzeba się przełamać i robić repo pomimo technicznych niemożliwości

Domyślnie

Dokładnie. lepiej trochę szumu a dobre ujęcie. ja się szumem nie przejmuję, ba- nawet czasem dodaję do czarno-białego. Szum to naturalne zjawisko juz od czasów kliszy, byle nie był zbyt kolorowy
    Osiołkowi w żłoby dano- w jeden Nikon, w drugi Canon
    Zapraszam: www.pajacyk.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sapphiron Zobacz posta
    Da się da się teraz CS5 robi cuda nawet z poruszonymi zdjęciami
    Nie robi. CS6 ma miec mozliwosc likwidowania poruszenia

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk
    .
    | D700 + MB-D10 | + | Samyang 85/1.4 + Tamron 24-70VC | + | Nissin Di866 II | + | 3x YN-RF603 |

Domyślnie

Z tym błyskaniem wbudowaną to byłbym ostrożny. Czerwone oczyska bywają bardzo wredne w korygowaniu. Jeżeli da się na tyle podbić ISO by nie błyskać - wykonałbym część zdjęć tak, część tak. Właściwie na tych samych parametrach i wysokim ISO. No, może zmniejszonym do 1600.

Domyślnie

- jak kościół jest ciemny tak jak na tym zdjęciu to walenie z wbudowanej może dać foty jak z piwnicy, na tej fotce powinno być bez lampy bo obrus jak vizirem wyprany czyli uwaga na przepalenia
    - min 1/50 sek żeby nie ryzykować
    - z tym iso to nie ryzykowałbym powyżej 800 ( zawsze sie coś potem kadruje i po co walczyć z szumami na np twarzach)
    - jak młodzi wchodzą do kościoła wal z lampą bo drzwi otwarte przeważnie są za nimi no chyba że naprawdę jest ciemno
    - przebieg uroczystości jest ważny trzeba go znać bo księża różnie robią
    - jak bedzie jakaś chwila gdzie sie nic nie dzieje walnij pare z całkowitego automatu i zobacz jak wyszły - nie powino byc najgorzej
    - obiektyw jest dobry, ogniskowa w całym zakresie jak najbardziej użyteczna więc zrób z niej pożytek czyli 85 plus lampa da dobry efekt bo lampa jest za słaba żeby to przepalić

powodzenia i oby aku nie padł

Oszczędny w słowach Awatar krispike
    Miasto
    Lubelszczyzna

Domyślnie

Myślę, że na jeszcze jedną niedogodność musisz być przygotowany ze względu na warunki w jakich będziesz pracował. Efekt parowania, który w pewnych sytuacjach skutecznie uniemożliwi Ci wykonanie zdjęcia. Kiedy wrócisz z kościoła i wejdziesz do nagrzanej sali to nie przecieraj obiektywu na siłę byle czym, tylko będziesz musiał nieco odczekać. A ta przerwę wykorzystaj na podładowanie baterii. Możesz nawet porozmawiać z zespołem by nieco przesunęli pierwszy taniec, który powinieneś sfotografować. A jak tylko zobaczysz dziś kameruna, to spytaj go czy czasami nie posiada lustrzanki z dodatkową lampą. Oni wszyscy mają aparaty, tylko nie każdy się przyzna. Więc poproś o pożyczenie w zamian za .....
    Skoro ślub o 17-stej to pewnie jeszcze odczytasz ostatnie posty.
    Powodzenia!
    |D50|D300s|N18-70|N50/1.8|T17-50/2.8VC|SB-800|MF055XPro|
    "Wszystko, na co patrzysz w Twoim otoczeniu, powinno Cię cieszyć. A wszystko, co widzisz... to światło"

Strona 7 z 10 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów