Close

Strona 9 z 10 PierwszyPierwszy ... 78910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 94

Wątek: ISO a jakość

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szklana Zobacz posta
    Nie,dzisiaj.
    A no taaak! Cały czas mam uczucie, że dziś niedziela (dobrze, że do kościoła nie poszedłem)

W takim razie również życzę powodzenia i trzymam kciuki. Tym bardziej, że chłopak nie robi tego dla zarobku, tylko został "wmanewrowany".

Ja bym trzyma 1/50 -1/60 i skombinował jakąś 35tkę z silnikiem. Ewentualnie tym Kitem pracował i trzymał się zasady "odwrotności ogniskowej". Robiąc w NEFach spokojnie możesz podchodzić do ISO 3200. Przy późniejszej obróbce RAWa można jeszcze lekko odszumić (jeżeli będzie potrzeba). Ja posiadając D200 (na matrycy CCD) też robiłem na ISO 3200 (kilka lat temu) i stosowałem taką sztuczkę, że niedoświetlałem o 0,3EV, dzięki czemu był nieco mniejszy szum. Potem wpłając RAWa (NEFa) dodawałem te 0.3EV i szum nie wychodził
    A... Robiłem w AdobeRGB, a nie sRGB, co też miało wpływ na ilość szumu (w D200). Nie wiem jak jest w D3100.
    D40 | 18-55 | SD-2GB | UV-52mm | Trumny z tektury falistej | Patenty | Nikon? | Ostre Koło | RENTANAL

Domyślnie

Życzę mu szczęścia z całego serca, bo sam jakieś 7-8 lat temu byłem w podobnej sytuacji. Ale było to w czasach analoga i wymagano jedynie przyzwoicie naświetlonych klatek z sensownymi kadrami, a lustrzanka renomowanej firmy w rękach powodowała że każdy uważała że wszystkie kadry były dobre .
    Było mi duuużo łatwiej: czerwiec, godzina 16, nowy i jasny kościół, ale stres olbrzymi . Do dyspozycji Nikon F65; 28-80 f=3,5-5,6 i 80-200 f=4,5-5,6; manualna lampa Soligor. Po otrzymaniu zdjęć Młodzi byli zadowoleni, bo jak spora część Młodych, chcieli po prostu pamiątki bez udziwnień (groszem nie śmierdzieli).

Domyślnie

Przypomniała mi się taka anegdota:

Pewien facet kupił duży brylant, postanowił zrobić z niego kolczyki, ale żaden jubiler nie chciał przeciąć na pół, twierdząc, że to zbyt ryzykowne. Facet w końcu trafił do małego warsztatu i starego jubilera. Jubiler popatrzył, zawołał pomocnika - przetnij to na pół. Pomocnik przeciął i za chwilę przynosi.
    - Panie? Jak to? Żaden jubiler nie chciał tego przeciąć, a pan dał pomocnikowi?
    - Widzi pan, on nie wie ile to jest warte, jemu ręka nie zadrżała.

Z fotografią ślubną też tak jest, dopóki nie wiemy ile to jest pułapek to możemy zrobić całkiem udane zdjęcia, bo nie przejmujemy się tysiącem problemów, które mogą wystąpić. Setki osób pstrykają fotki kompaktami i jakoś wychodzą. A jeśli mamy bagaż wiedzy to zaczynają się schody. Za dużo wiemy co może źle pójść i musimy się martwić o tak dużo, że w końcu ucieknie najważniejsze - skoncentrowanie na kadrze i uwiecznieniu najważniejszych momentów.
    D, F, Xmm/xx, Już sam się gubię w tym wszystkim.

Domyślnie

Potwierdzam w 100% to co pisze kolega było dużo prościej kiedy wiedziało się mniej człowiek się cieszył focił i nawet to jakoś wychodziło. A teraz ; gdzie moje drugie body, jasne szkło, drugie w zapasie, kilogramy sprzętu a radość z robienia zdjęć gdzieś umyka zamiast niej pojawia stresik. Trzymam kciuki za kolegę będzie dobrze.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzych179 Zobacz posta
    A teraz ; gdzie moje drugie body, jasne szkło, drugie w zapasie, kilogramy sprzętu a radość z robienia zdjęć gdzieś umyka
    Dla tego po pracy: Nikon FG + 35/2 i jazda
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Domyślnie

No i już po wszystkim. Strachu było, ale chyba nie wyszło najgorzej.
    W kościele właściwie dałem radę na takich ustawieniach jechałem "

1/60
    ISO : H1 czasem H2 ( to chyba jest powyżej 6400 )
    przysłona maks. otwarta
    pomiar matrycowy zmieniany raz po raz na centralny

Jeśli chodzi o przemieszczenie w kosciele ( nie mając w tym żadnego doświadczenia ) myśle, że mi poszło okey. ( Nawet ksiądz mnie pochwalił, ze umiem się zachować )

Miałem kartę 8 gb a ja po zrobieniu zdjęć u nowożeńców w ich domach i po kościele ( 700 zdjęc ) zajechałem na salę zrobiłem kilka dosłownie zdjęć ( podczas gdy wręczali życzenia ) a tutaj nagle w TYM samym czasie Pamięć PEŁNA i Prawie ZERO baterii. ( miałem co prawda w zapasie 2 gb kartę i aparat kompaktowy ale co tym zrobić :/ ) Na szczęście wziąłem do auta laptopa ( na wszelki wypadek i się przydał ) szybko akumulator podłączyłem na około 40 min z karty wrzuciłem na laptopa . A w tym czasie robiłem zdjęcia Powershootem. Ale akurat to się stało w dość " dobrym " momencie bo nie tak ważnym. Więc też przez pewny czas miałem nerwy.

Jeśli chodzi o efekty to sami zobaczcie przesyłam Wam galerię zdjęć, w delikatnej obróbce. Redukcja Szumów i czasem minimalnie podciągnięta ekspozycja ( natomiast tak jak mówiłem to są minimalne poprawki )

http://imageshack.us/g/59/jednowyszumionex.jpg/

Nie wiem o czym jeszcze mogę powiedzieć ... aa Byłem również na młem sesji ( koło starego teatru w Kaliszu ) również zamieszczam z niego zdjęcie )

A co do lampy to dość rzadko używałem ( wręcz sporadycznie )
    aa i najważniejsze... kamerzysta miał naprawdę dobrą lampę do oświetlania więc strasznie mi pomogła miejscami

Gdyby jeszcze ktokolwiek chciał coś wiedzieć spytać to proszę się nie krępować

Pozdrawiam

Domyślnie

Ciemnicy nie ma za bardzo, szum na gajerkach chyba był nie do uniknięcia przy takim ISO, ale póki się nie powiększy to jest znośnie. Wszystkich kadrów nie widziałem, ale moim zdaniem jak na Twój pierwszy raz to dałeś radę całkiem przyzwoicie.

Dobrze, że bateria nie kopyrtnęła wcześniej
    FF + szkła

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wer Zobacz posta
    Przypomniała mi się taka anegdota:

Z fotografią ślubną też tak jest, dopóki nie wiemy ile to jest pułapek to możemy zrobić całkiem udane zdjęcia, bo nie przejmujemy się tysiącem problemów, które mogą wystąpić. Setki osób pstrykają fotki kompaktami i jakoś wychodzą. A jeśli mamy bagaż wiedzy to zaczynają się schody. Za dużo wiemy co może źle pójść i musimy się martwić o tak dużo, że w końcu ucieknie najważniejsze - skoncentrowanie na kadrze i uwiecznieniu najważniejszych momentów.
    Zgadzam się, kiedyś wydawało mi się, że to wszystko jest takie proste i łatwe. Wystarczy ustawić parę młodą i naciskać spust migawki. Teraz z jakimś tam podstawowym bagażem doświadczeń, nawet trudno jest ustawić młodych, a co dopiero wykadrować, sprawdzić co jest w tle, światło, itd. .

Autora wątka proszę o zdanie relacji: jak poszło w kościele oraz na sali, jakich ustawieniach robił zdjęcia. Mile widziane jakieś zdjęcie.
    D700+Grip
    N28 1,8G | N50/1,8D | N85/1,8D | SB 700

D5200+18-55

Domyślnie

Wiedza nie musi przeszkadzać, przeszkadza poczucie odpowiedzialności. Zupełnie inaczej robi się pstryki gdzie posiadamy wiedzę, radośnie eksperymentujemy (jak np Fatman) i jak coś nie pójdzie to można całość skasować i następnego dnia zacząć zabawę od nowa.

Zupełnie inaczej w sytuacji "brylantu", raz zadrży ręka i już nie powtórzymy. A tu stres naszym wrogiem. To nie tylko w fotografii tak jest że gdy mamy nadmiar informacji w stresie to mamy tendencję do skupiania się na informacjach nieistotnych gubiąc te co najważniejsze. Podejrzewam ze i wypadek w Smoleńsku był spowodowany czymś podobnym (tu jeśli modowie uznają ze to polityka to przepraszam, nie takie intencje, niech skasują bo to nie dyskusja o wypadku), pilot skupił się na informacjach/zmiennych drugorzędnych i uciekła mu wysokość.

Wtedy zalecane auto przez niektórych ma głęboki sens )

Domyślnie

Powiedziałbym, że wyszło zgodnie z oczekiwaniami. Ale co mi się rzuciło w oczy..... Jakie wielkie banery reklamowe w tym kościele! ;D

Strona 9 z 10 PierwszyPierwszy ... 78910 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów