Dasz radę,jak już koledzy pisali,rób na 18mm zawsze możesz wykadrować,ja na D70s i ISO 1600 bez lampy dałem radę,to ty na D3100 z pewnością również sobie poradzisz.
Szukaj
Dasz radę,jak już koledzy pisali,rób na 18mm zawsze możesz wykadrować,ja na D70s i ISO 1600 bez lampy dałem radę,to ty na D3100 z pewnością również sobie poradzisz.
D700,Samsung NX1/NX300,30/2,20/2,8,16/2,4,Samyang12/2,N.35-70/2.8D,N.70-200/4G VRIII,Samyang 85/1,4,SB800
Autor wątku chyba nie nadąża czytać naszych postów, albo poszedł pożyczyć jednak lampę. A tymczasem w temacie już chyba wszystko zostało napisane co powinien wziąć pod uwagę, łącznie ze stoperanem...![]()
|D50|D300s|N18-70|N50/1.8|T17-50/2.8VC|SB-800|MF055XPro|
"Wszystko, na co patrzysz w Twoim otoczeniu, powinno Cię cieszyć. A wszystko, co widzisz... to światło"
Się śmiej. W tym roku pojechałem na ślub, rozłożyłem sobie sprzęt i nagle....
Dobrze, że byłem pół godziny wcześniej, to w samochód i na stację hehe.
czasem jak człowieka przyciśnie, to nie ma mocnych![]()
wyskocz do Poznania w piątek w salonie sigmy wypożycz lampę(ok90zł na trzy dni+ kaucja ok800)to jedyne rozsądne wyjście.
Ekhm... Wątpię by Kolega nauczył się obsługi lampy (nie mówię tu o guzikologii a o zastosowaniu i pracy z nią) w jedno popołudnie. Z całym uznaniem dla jego umiejętności. Jednak wątpię.
FF + szkła
Dziękuję wszystkim za podpowiedzi.
1- Na prawdę już myślałem o pożyczeniu lampy ale nie mam od kogo :/
2- do poznania mam 120 km :/ nie dam rady ( tym bardziej ze slub juz prawie jutro :/
Nie napisałem najważnijeszego ... Ja byłem już na próbie zrobiłem pare przykładowych zdjęć oto jedno z nich z delikatnym podwyższeniem ekspozycji w Ps-ie
http://img818.imageshack.us/img818/9...stslubbbbb.jpg
A jeśli chodzi o godzinę ślubu to nie wiem jak poradzę sobie na zewnątrz bo ślub zaczyna się dopiero o 17.00( podczas np. sypania ryżu ) no kamerzysta pewnie oświetli jakoś no ale chyba będę zmuszony jechać na wbudowanej lampie ( masakra jakaś, no ale cóż sami chcieli )
Jedyne co mi pozostało to spytać Was o zdanie, co myślicie o tym zdjęciu czy jasnościowo mniej więcej daje radę ?
Zacznę, od tego że nie powinieneś stać tam gdzie stałeś, za ołtarz nie właź.
Po drugie to kolor masakryczny, popracuj nad tym.
Jeśli chodzi o jasność to nie widać żadnej twarzy, a to na nich musisz się skupić, zrób zdjęcie jakimś człowiekom, dopiero wtedy będziesz wiedział czy jest ok.
Ulala. Wygląda to na ciemnicę, chociaż ciemniejsze się zdarzają
Dokup lub dorób dyfuzor na wbudowaną lampę, bo bez lampy możesz polegnąć :/
Bym miał bliżej, to bym Cię wspomógł, ale to kawał drogi niestety
I rób zdjęcia w NEF, a nie w JPG. Z nich dużo więcej wyciśniesz przy obróbce, co przy ciemnym szkle może być właśnie zbawienne.
Skontaktuj się z nami