Close

Strona 2 z 10 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 94

Wątek: ISO a jakość

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Bez lampy z tym szkłem to nie może się udać .Wez kup ,pożycz ,ukradnij lampe lub jakieś jasne szkielko, a najlepiej to i to ,podbijaniem iso wiele nie osiagniesz ,co najwyżej kwasy w rodzinie ,i nie sprawdzi się powiedzenie ,ze z rodzina najlepiej się na zdjęciach wychodzi
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

35-ka to najlepsze rozwiązanie,tylko kolega ma mało czasu....Przydałby się jeszcze dodatkowy akumulator
    D90/N50 1.8D/T17-50 2.8/Nissin Di622 MII

Domyślnie

ja uważam, że lepiej mieć samo 50 niż samo 35, ale i tak nie zmienia to faktu, że kolega bez jasnego szkła ( jakiegokolwiek) będzie miał problem...........

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez -bob- Zobacz posta
    ja uważam, że lepiej mieć samo 50 niż samo 35, ale i tak nie zmienia to faktu, że kolega bez jasnego szkła ( jakiegokolwiek) będzie miał problem...........
    Tylko że jak pisano wyżej, 50-tka na jego korpusie po prostu nie wyda...
    FF + szkła

Domyślnie

Lepiej mieć 35, na d3100, to chyba raczej oczywiste.
    Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
    Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)
    Jesteś z Podkarpacia : Jak do nas dołączyć

Domyślnie

-bob- 50-tka z silnikiem (bo przy zwykłej d3100 nie będzie łapał AF) to koszt o wiele większy niż 300-400zł. Poza tym przy matrycy DX robi się z tego już 75mm i jest za wąsko w kościele. Nawet 35mm w małym kościółku będzie czasami za wąskie i trzeb będzie się po ścianach łazić.

Domyślnie

posiadając 18-105 spokojnie poradzi sobie przed kościołem, bądz w plenerze (wtedy będzie mu potrzebne szeroko) natomiast w kościele przydałoby się tak naprawdę 85 1,8 lub 85 1,4 lecz z braku dodatkowego budżetu najlepszym rozwiązaniem w/g mnie oczywiście byłaby jednak jakakolwiek (nawet manualna 50-ka)..............( biegać po kościele młodzi chyba nie będą)

Domyślnie

Zależy o której będzie ślub. Jeśli o 17 to z kościoła wyjdą przed 18, będzie ciemnica, chyba że Kolega będzie liczył na 'jupitery' kameruna oświetlające parę i składających życzenia gości. Nawet jakby wyszli o 17 z kościoła to i tak będzie ciemno...
    FF + szkła

Domyślnie

Dałeś się wkręcić w ten ślub
    Moim zdaniem to ustaw auto_iso do 1600, Manual czas 1/60, Ceremonia jest dość statyczną imprezą,jedynie ciotki szybko się przemieszczają. daj na ofiarę dla księdza z 20zeta i poproś żeby wszystkie lampki zapalił w kościele,bo o tej porze roku o godz. 16tej to już będziesz miał ciemno jak w d*pie.
    Staraj się trzymać ogniskowej 18mm,powyżej szkiełko robi się ciemniejsze i podejrzewam,że na 50mm będziesz miał już światło pow. f4?? Postaraj się lampę pożyczyć.

Domyślnie

Da radę z tym co ma. Ja pierwsze śluby jechałem D5000+ 18-105. Było jak było, ale nie aż tak bardzo źle.
    Jak mariaczi napisał- trzymaj się szerokiego kąta, bo będzie jaśniej.
    Moje ustawienia- z czasem nie schodź poniżej 1/80s bo będziesz mieć poruszenia, przysłona wiadomo na max otwarta i ISO regulujesz naświetlenie. Nie martw się o szum, bo jak trochę posiedzisz to odszumisz i będzie dobrze, jednak nie dawaj więcej jak 2500, a najlepiej 1600. Lampa to najlepsze rozwiązanie w tym wypadku, stałka nie jest lekiem na wszystko i lepiej rozsądnie doświetlić jak mieć GO na młodej, z rozmytym młodym i do tego nie mieć pewności czy na pewno światła starczy. Z lampą starczy zawsze Spokojnie, bez nerwów, myśl przy robocie, chociaż sam zobaczysz jak wszystko szybko minie
    Z porad- akumulator starczy na bank, ale wrzuć w torbę ładowarkę, to w razie co na weselu sobie podłączysz na godzinkę. W D5000 spokojnie obleciałem wszystko na 1 aku bez ładowania. Ważniejsza sprawa to karty. Weź kilka o małej pojemności i zmieniaj je. Jak któraś padnie, to coś zostanie na innych. No i najważniejsze- zażyj stoperan :P
    Osiołkowi w żłoby dano- w jeden Nikon, w drugi Canon
    Zapraszam: www.pajacyk.pl

Strona 2 z 10 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów