Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 34

Domyślnie

no tak, więc ja raz na czas sobie kopiuję te presety na inną partycję dysku...wtedy ginie najwyżej część, których nie zaktualizowałem. Niemniej jednak co do zasady oczywiście masz rację. A jeśli chodzi o katalog z presetami, to w którejś zakładce z ustawieniami jest "button" do katalogu z presetami, więc można go sobie otworzyć i presety skopiować w bezpieczne miejsce.

Domyślnie

Ja mam wszystko co LR potrzebuje: presety, lrcaty, rawy na innej partycji i zewnętrznym dysku.
    Gdziekolwiek nie jestem jak ten dysk podłączy i wskaże LRowi który lrcat ma otworzyć - mam swoje środowisko pracy. I o to chyba chodzi.
    "Optymalna ekspozycja jest kwestią gustu"

Oszczędny w słowach Awatar Serioz
    Miasto
    England/Derbyshire

Domyślnie

hijax_pl ja to chyba będę musiał podobnie do Ciebie zrobić. Na pewno wrócę do tego posta jak już zdecyduję się na reinstalację windy. Dzięki chłopaki za pomoc.

Domyślnie

Ja jeszcze krótko o plikach XMP. Przydają się w sytuacji, gdy tworzymy kilka katalogów (projektów) w LR. I zdjęcia lądują w dwóch lub więcej projektach. Dzięki zapisowi do XMP w każdym z projektów zobaczymy tak samo wyedytowane zdjęcia, a zmiany w dowolnym z nich automatycznie odniosą się do pozostałych projektów niejako. To też może być dla kogoś wada, jeżeli na przykład tworzy sobie projekt tylko do zdjęć czarno-białych i nie chce by mu się one mieszały z obróbką kolorową. Chociaż w tym wypadku chyba lepiej skorzystać z kopii wirtualnych - ale to już inna dyskusja.

Domyślnie

no to jeszcze gwoli ciekawostek zmiany w .xmp widzi też ACR

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez look Zobacz posta
    no to jeszcze gwoli ciekawostek zmiany w .xmp widzi też ACR
    oraz BR

Domyślnie

Nie wiem jak was, ale mnie strasznie drażniły te pliki .xmp. Nie lubię bałaganu w katalogach, a takie odnosiłem wrażenie, gdy oprócz rawów walały się w nich jakieś małe pliczki o identycznych nazwach.
    Dla mnie eleganckim rozwiązaniem jest import NEFów z przekonwertowaniem do .dng. Nie widzę wad tego rozwiązania, a zalet jest kilka. Plik jest jeden zamiast dwóch. DNG jest trochę mniejszy (~7%) od NEF (kompresja bezstratna, ale widocznie lepsza niż w puszce ). Tagi i gwiazdki są przechowywane w .dng, przez co po otwarciu w innej wywoływarce mam do nich dostęp (nie wiem, czy hijax_pl się nie myli pisząc wyżej, że nie są one [tagi] przechowywane też w .xmp - jeśli rzeczywiście nie, to to już jest dla mnie poważna wada duetu .nef+.xmp).

Gaduła Awatar ku6i
    Miasto
    Górny Śląsk/Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wukaem Zobacz posta
    (nie wiem, czy hijax_pl się nie myli pisząc wyżej, że nie są one [tagi] przechowywane też w .xmp - jeśli rzeczywiście nie, to to już jest dla mnie poważna wada duetu .nef+.xmp).
    Tagi i etykiety (red, green, blue, yellow itd.) są przechowywane w XMP, nie wiem jak flagi, bo nie używam.

Domyślnie

Pliki DNG są również interesującym rozwiązaniem wartym rozważenia. Wydają się być pozbawione wad i mogą być najrozsądniejszym sposobem archiwizacji danych, patrząc w przyszłość w skali dziesięcioleci. Uniezależniają oprogramowanie od ciągłego uaktualniania bazy danych aparatów i znajomości wszystkich ich modeli funkcjonujących na rynku. Myślę, że za jakiś czas będą standardowym formatem plików, zapisywanych w aparacie.

Pliki XMP mają zalety wtedy, gdy potrzebujemy przesłać jedynie opis zmian poczynionych na oryginale. W szczególności kilku wersji obróbki. Łączem o małej przepustowości lub na skrzynkę o niewielkiej pojemności lub limitach wielkości plików. Mogę również wyobrazić sobie, że łatwiej byłoby prowadzić rozproszone szkolenia z edycji fotografii, w oparciu o dystrybucję oryginału i kolejnych wersji jako pliki XMP.

Gaduła Awatar ku6i
    Miasto
    Górny Śląsk/Kraków

Domyślnie

Pytanie tylko, czy przy zapisie do DGNa mimo wszystko nie tracimy jednak części informacji, konkretnie rzecz biorąc chodzi mi o magiczne ustawienia kolorów, które czyta tylko CNX. Pytanie, czy jeśli skonwertuję sobie wszystkie NEFy do DNG, usunę NEFy, a za X lat okaże się, że ktoś "odnajdzie" algorytm czytania ustawień puszki i umieści np. w PSie, to czy nie okaże się, że i tak psu na budę mi ta możliwość, bo moje DNG nie mają tej informacji...

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów