Close

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 56

Wątek: D200 vs. D90

Domyślnie

Szczerze - co Ci da w nauce portretu zmiana D90 na D200??
    Szybkiego, pewnego AFu Ci do portretu nie potrzeba, szybkostrzelności ani tyle, tak samo uszczelnień.
    Przydać się może natomiast chociażby mniejsza prądożerność D90.
    Sam param się portretem, stałem przed podobnym dylematem, i z mojego punktu widzenia jednym jedynym plusem D200 w stos do D90 przy takim zastosowaniu jest ISO100, ale czy dla tej jednej cechy warto zmieniać aparat ??
    Myślę, że do nauki nic lepszego, jak D90 nie potrzebujesz, a pieniądze warto wpakować w jakąś stałkę 1.8 (bądź którąś z tańszych 1.4) lub podstawowy chociaż sprzęt do strobingu.
    FX+ FX + 20-35/2 + 50/1.4 + 85/1.8 + 70-200/2.8 VR

Domyślnie

Poczekaj aż trafi ci się D200 w dobrej cenie i dobrym stanie kup , pobaw się jak nie podpasuje pogonisz praktycznie bez straty i kupisz kolejne szkiełko.
    Karolina Trzaska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez coroner Zobacz posta
    Sam param się portretem, stałem przed podobnym dylematem, i z mojego punktu widzenia jednym jedynym plusem D200 w stos do D90 przy takim zastosowaniu jest ISO100, ale czy dla tej jednej cechy warto zmieniać aparat ??
    no właśnie miałem to pisać iso 100 to coś czego mi często brakuje w moim body to baaardzo duża zaleta jak się w plenerze portretuje inaczej trzeba się liczyć z koniecznością przymykania szkieł lub innymi kombinacjami

Domyślnie

Mnie osobiście moje fotki plenerowe (portrety) podobają się bardziej z D200 niż z D700. Kolorki są "spokojniejsze", bardziej naturalne (kolor skóry) etc. Z ISO100 w D200 można duuuużo wyciągnąć.
    p.s. piszę o D700 a nie D90, bo D90 nie mam, ale "filozofia obrazowania" w D90 i D700 jest podobna (CMOS).
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Domyślnie

A może zamiast D200 kupić Fuji S5Pro? Do portretu jak nie potrzebujesz wysokich czułości chyba będzie najlepszy w tej półce cenowej.
    Osiołkowi w żłoby dano- w jeden Nikon, w drugi Canon
    Zapraszam: www.pajacyk.pl

Domyślnie

miałem d200 i to jest aparat do pracy tylko do iso 400 pozniej to juz szumi widac moim d200 najlepiej oddaje kolor skory.D90 ma lepsze iso i obraz juz wyglada bardziej cyfrowo ale jak nie robisz slubow ,aparat ma ci sluzyc tylko do spokojnej pracy nie planujesz robic zdjec na weselach i ciemnych salach to idealne będzie d200

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez coroner Zobacz posta
    Szczerze - co Ci da w nauce portretu zmiana D90 na D200??
    To samo miałem pisać - zajmij się nauką i swoimi umiejętnościami, a nie zmianami sprzętu. Deczko inne obrazowanie CCD na pewno nie wpłynie na jakość Twoich zdjęć na początku, bo to akurat najmniej istotne i nie na tym powinieneś się skupiać.

Jak Cię swędzi kasa to kup jasne szkło, a zyskasz w wiele więcej niż zmieniając puszki.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez S4INT Zobacz posta
    To samo miałem pisać - zajmij się nauką i swoimi umiejętnościami, a nie zmianami sprzętu. Deczko inne obrazowanie CCD na pewno nie wpłynie na jakość Twoich zdjęć na początku, bo to akurat najmniej istotne i nie na tym powinieneś się skupiać.

Jak Cię swędzi kasa to kup jasne szkło, a zyskasz w wiele więcej niż zmieniając puszki.
    popieram. Moim zdaniem zmiana puszki nic nie wniesie. Jak masz nadmiar gotówki zainwestuj w jakieś szkło, lub kurs - jak będziesz już na etapie że D90 cię będzie faktycznie blokował i poznasz swoje potrzeby w 100% wtedy wróć do tematu wymiany puszki, ale coś mi się zdaje że to nie nastąpi prędko i nie będzie to D200

Domyślnie

No tak macie racje Lepiej szkło niż puszka Dzięki za rady
    2x Canon 5D Mk III, Sigma 15mm F/2,8 FE, Sigma 85mm F/1,4, Canon 16-35L II, Canon 35L, Canon 135L, Canon 70-200 L IS II

Domyślnie

Zostaw tego D90 w spokoju Jedyna zamiana sensowna to na D300(s), a i to ze znakiem zapytania.
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów