Close

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 56

Wątek: D200 vs. D90

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Daniel_Foto Zobacz posta
    Obecnie cena D200 jest więcej niż interesująca. Więc wymiana D90 na D200 nie była by kosztowna (zbyt). Inwestuję głównie w szkła ale naczytałem o tym jakie to D200 jest dobre, no i sam już nie wiem, serii zdjęć nie potrzebuje, ISO wysokiego też nie, a kusi mnie właśnie ta matryca CCD i ergonomia (z gripem).
    Hmmm...Moze lepszym pomyslem byloby zaopatrzenie sie drugie body,D90 nowsza konstrukcja ,swoja droga dosc udana,pewne parametry lepsze od D200 .albo wgrac swoje profile i zobaczyc .Szkielka masz calkiem ,calkiem ,dosc trudno bedzie Ci kupic aparat z rozsadnym przebiegiem ,w swoim czasie D200 kosztowalo kupe kasy wiec ktos kto ma nie wymeczone tanio tez nie odda
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

No więc zostaje przy swoim D90. Wolę jednak zainwestować w szkła i może (jeszcze jedną lampkę i pobawić się w strobing) niż drugie body. Chce nauczyć się portretu więc chyba to będzie lepsze rozwiązanie
    2x Canon 5D Mk III, Sigma 15mm F/2,8 FE, Sigma 85mm F/1,4, Canon 16-35L II, Canon 35L, Canon 135L, Canon 70-200 L IS II

Domyślnie

Widzę, że już zdecydowałeś, nie chciałbym mącić ale jakieś pół roku temu stałem przed podobnym wyborem d90 czy d200. Jako wieloletni użytkownik Canona pamiętałem piękne kolorki czteromegowego 1d na CCD (który miał też szereg wad, ale w odpowiednich warunkach dawał radę). Poza tym miałem w zwyczaju korzystanie z manualnych szkiełek (mimo że w C nie było potwierdzenia ostrości). Trafił mi się d200 w dobrej cenie, ucieszyłem się tym bardziej, że ma pomiar z manualami, no i CCD w wydaniu nowszym niż 1d z 2001 roku
    Nie żałuję, chociaż d90 nigdy w rękach nie trzymałem a chciałbym, żeby przekonać się czy dobrze wybrałem. Korpus jest moim zdaniem świetny, wszystko na wierzchu i jest co wziąć w garść Z ISO faktycznie trzeba uważać, ale ja jestem amatorem i nie mam konieczności robienia zdjęć w ciemnych kościołach, więc nie ma dramatu...
    Myślę, że mógłbyś d200 spróbować pożyczyć/wypożyczyć, popracować ze dwa dni. Może jest ktoś na forum z Twoich okolic i użyczyłby? Nie ma to jak przekonać się na własnej skórze
    FF + szkła

Domyślnie

gdy zmieniałem body również miałem dylemat - d90 czy d200. Wybrałem d200 i nie żałuję. Tym bardziej, że kupiłem w wg mnie w dobrej cenie (pół roku temu tu na forum, komplet sklepowy d200 + oryginalny grip za 1300pln pzebieg 38tys). Więc jeśli trafi Ci się podobna okazja to polecam. Jeśli chodzi o szumy to Nie używałem jeszcze iso powyżej 640 więc szumy mi nie przeszkadzają. Jeśli o przebiegu mowa... jaki to wg Was duży przebieg dla d200?

Domyślnie

Jak dla mnie duży przebieg to powyżej 66% trwałości migawki podawanej przez producenta. Z tym, że pozostaje pytanie o warunki w jakich był eksploatowany. 50 tys. zdjęć w studio to co inne niż 50 tys. zdjęć zrobionych w czasie rajdów motocyklowych.
    D, F, Xmm/xx, Już sam się gubię w tym wszystkim.

Domyślnie

Daniel nie wymieniaj D90 na D200, ponieważ d90 jest lepszym aparatem!

Na korzyść D90 przemawia:
    - ISO (mniej więcej 1000 jak 640 z D200);
    - dużo lepszy LCD 3", a nie 2.5 i z dużo lepszą rozdzielczością;
    - 12MP a nie 10MP;
    - dużo lepsza bateria;
    - filmy
    - live view

Argumenty na korzyść D200 to:
    - pomiar z manualami (jedyny rozsądny argument);
    - niby uszczelnienie przed deszczem;
    - 5fps/s a nie 4.5fps/s );
    - większy lans, dzięki większemu body szczególnie z gripem - może no śmieszny argument - ale nie jedna osoba wybrała większy aparat albo dokupiła grip aby body bardziej profesjonalnie wyglądało...

D200 jest większy od D90 o ok 1,5cm w długości i 1cm w wysokości przez co może być poręczniejszy, szczególnie dla osób z dużymi rękoma... ale są na pewno kobiety które wolą mniejszy aparat, ponieważ mają mniejsze dłonie. Jest to po prostu kwestia osobista tak jak jedni wolą rozmiary d3 inni d700 z gripem.

Domyślnie

Miałem D200, mam D300s, D90 był po prostu za mały (macałem korpus kolegi - )
    Uważaj, jak się przesiądziesz na DXXX, to już na level niżej nie zejdziesz.
    Pewnie podobnie jest z Dx w stosunku do Dxxx, co?
    X-E2 Fujinon [35 1,4 , 60 2,4]
    flickr

Gaduła Awatar NBA
    Miasto
    Jarocin, Wielkopolska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grygolas Zobacz posta
    Uważaj, jak się przesiądziesz na DXXX, to już na level niżej nie zejdziesz.
    Co ty gadasz... ja zamieniłem D700 na D70... i nadal focę..

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kondzio-foto Zobacz posta
    Daniel nie wymieniaj D90 na D200, ponieważ d90 jest lepszym aparatem!

Na korzyść D90 przemawia:
    - ISO (mniej więcej 1000 jak 640 z D200);
    - dużo lepszy LCD 3", a nie 2.5 i z dużo lepszą rozdzielczością;
    - 12MP a nie 10MP;
    - dużo lepsza bateria;
    - filmy
    - live view

Argumenty na korzyść D200 to:
    - pomiar z manualami (jedyny rozsądny argument);
    - niby uszczelnienie przed deszczem;
    - 5fps/s a nie 4.5fps/s );
    - większy lans, dzięki większemu body szczególnie z gripem - może no śmieszny argument - ale nie jedna osoba wybrała większy aparat albo dokupiła grip aby body bardziej profesjonalnie wyglądało...

D200 jest większy od D90 o ok 1,5cm w długości i 1cm w wysokości przez co może być poręczniejszy, szczególnie dla osób z dużymi rękoma... ale są na pewno kobiety które wolą mniejszy aparat, ponieważ mają mniejsze dłonie. Jest to po prostu kwestia osobista tak jak jedni wolą rozmiary d3 inni d700 z gripem.

miałem się nie odzywać bo tego tematów było wiele, ale jeśli ktoś już coś wciska na siłę to .........

- D90 zawyża iso, czyli D200 na 800, to to samo co ustawiony D90 na 1000 (choć fakt, że szumu troszkę mniej)
    - bateria ta sama, tylko pobór prądu mniejszy
    - uszczelnione, na pewno - sprawdzone

- na plus D200, wytrzymałość korpusu (metal kontra plastik), również większe przebiegi
    - pewność AF (z czym w D90 bywa różnie - wpisy z forum)
    - bardziej naturalne kolory (urok ccd), ale przy dłuższych czasach przegrywa z cmos
    - aktualna cena (porównywalna, niższa w stosunku do używanego D90)

każda puszka ma wady i zalety i często to indywidualne upodobania użytkownika decydują o wyborze, i sam się musi przekonać co polubi, pod warunkiem, że ma możliwość osobistego porównania, mnie osobiści D90 nie leży, ale powiedziałem to dopiero wtedy gdy miałem możliwość porównania
    Potwierdzam inny wpis - "pożycz i sam się przekonaj co ci leży"
    puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności

Domyślnie

d200 ma super ergonomie do nowego d7000 nie moge sie jakos przyzwyczaić musze stosowac o wiele krótsze czasy naswietlania ,zeby nie poruszyc
    z d200 bardzo fajne makra wychodziły wszystko z reki do d7000 zacząłem uzywac statyw sprobuje dokupic grip moze bedzie lepiej
    d7000 d200 N70-300VR N 85 1.8 S24 1.8 N50 1.8 SB600 S 17-50 2.8
    http://marekwisniewski.galeria.recenzja.pl/

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów