Witam, pojawił się problem z moim Epsonem p50. Sprzęt ma zamontowany CISS. Drukarka wydrukowała już ok 2k zdjęć, więc sprzęt nie jest nowy, ale jak do tej pory nie było z nią większych problemów. W pewnym momencie na dole wydrukowanych zdjęć zaczął pojawiać się biały pasek. Pasek ma 2-3mm. Pasek występuje na każdym rodzaju i rozmiarze papieru (od 9x13 do A4) Złe kadrowanie nie wchodzi w grę, gdyż do tej pory wszystko było ok, przy tych samych sposobach kadrowania. Pomyślałem, iż może być to wina złego wyrównania głowicy drukującej. Gdy chciałem wyrównać głowice doznałem szoku. Już podczas drukowania pierwszych "kwadratów" głowica jakby uderzała o lewy bok drukarki, podczas drukowania drugiego paska kwadratów, głowica zatrzymuje się przy lewym boku drukarki i zaczyna wydawać straszny warkot. Oto jak wygląda całe zjawisko:
http://www.youtube.com/watch?v=b2mJD8VUL2I
Dodam, iż drukarka lubi podobnie zachować się podczas drukowania zdjęcia A4 (choć nie zawsze). Przy wydrukach A4 słychać zawsze "obijanie" się głowicy o lewy bok drukarki, czego wcześniej nie zaobserwowałem. Bardzo proszę pomoc, gdzie leży przyczyna usterki oraz w jaki sposób mógłbym spróbować ją usunąć. Dodam, iż sprawa jest dosyć pilna. Będę ogromnie wdzięczny za każdą pomoc.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami