Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Domyślnie

Kadrowanie na dwójce wydaje mi się zupełnie dobre. Jeśli chodzi o jedynkę i kępę, to z oporami przyjmuję to uparte domaganie się, żeby od spodu nic nie wystawało. Pamiętam, gdy zaraz po kupieniu aparatu uczyłem się fotografii z książek. Autorzy jak jeden mąż pisali o zaznaczaniu głębi planów przez umieszczenie w kadrze czegoś bliskiego fotografowi. Oczywiście - akurat tutaj wiecheć trochę ogromniasty, a po półminutowym napromieniowaniu go w PS-ie w ogóle psuje kompozycję. Ale całkowicie bym nie rezygnował i nie kumam czemu aż tyle zdjęć jest witanych rytualną radą: "Obciąłbym dwa centymetry z dołu" Czasami wydaje mi się to przesadą.

Natomiast ponieważ ostatnio dostało mi się za ostre światło, to jako "ekspert" przekażę pałeczkę dalej. Strasznie trudno jest zrobić dobre zdjęcie o 14:40 w sierpniu. Tym bardziej przy takich chmurach, które ani wyraźnej faktury nie mają, ani błękitu w przerwach nie widać, a światło rozpraszają za mocno, by naturalne kontrasty zdjęcie uplastyczniły.
    Pozdrawiam!

Domyślnie

Wielkie,wielkie dzieki za komentarze.Wezme je sobie do serca i bede walczyc.

Swiatlo faktycznie, jak juz wspominalam, bylo trudne.Rano i gdzies do poludnia bardzo ostre slonce a potem... burze,przelotny deszcz. Niestety nie dane mi bylo ogladac zachodu slonca nad GC.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chezzi Zobacz posta
    uuu fatalna poprawka obróbki i nie ważne czy pół minuty czy pół miesiąca
    Chezzi, chodzi o przykład, jak wspomniałem. Wiadomo,że tę kępę trzeba potraktować selektywnie, z premedytacją tego nie zrobiłem. To nie moje zdjęcie bym poprawiał je od początku do końca - chodziło tylko o pokazanie sposobu, a nie publikację gotowizny
    -- Sol omnibus lucet --

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów