Ktory przewod (SC-28, SC-29) umozliwia polaczenie SB-800 z aparatem i machanie lampa "z reki"?
Witold
Szukaj
Ktory przewod (SC-28, SC-29) umozliwia polaczenie SB-800 z aparatem i machanie lampa "z reki"?
Witold
Jeden i drugi.
Dzieki![]()
Podłączę się z pytaniem. Jakie ograniczenia w porównaniu z lampą podłączoną na stopce stwarza przewód pc-pc przy podłączeniu lampy z aparatem? Puszka dtrzysta.
Po kablu PC-PC lampa dostaje tylko znak, że ma błysnąć - nic więcej. Jest napięcie - nie ma. 0-1. Odpada m. in. TTL
A jaki dostaję czas synchonizacji? No i jak to ma się z przewodami wymienionymi w wątku?
Z PC masz czas max jaki oferuje body. Odpada tryb FP. Więc czasy realnie masz do 1/200 czy 1/250 (zależnie od body). Nie masz TTL, nie ma wszelakich udogodnień - przenoszenia zooma, ISO - nic.
Z kablami sc 17, 28, 29 masz wszystkie funkcje. Synchro także w trybach FP (czyli do 1/4000 lub 1/8000), TTL, ustawienie zooma, ISO, całe sterowanie CLS itd.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
No tak, szkoda tylko że są takie krótkie.
Dziękuję, teraz mam większą jasność w temacie.
Zgadza się właśnie sprawdziłem na allegro, są zamienniki 5 metrów. To pocieszające.
Skontaktuj się z nami