Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Domyślnie Pilot ml-l3 i d60

Witam, kupilam oryginalny pilot ml-l3 do nikona d60, jednak aparat na niego nie reaguje. Tryb wyzw. migawki ustawialam na pilot, na pilot z 2s opoznieniem, probowalam na AF-A i na MF, baterie zmienialam na nowa. Dwa razy pilot zadzialal i robil zdjecia jednak po wylaczeniu aparatu i wlaczeniu znowu nie dziala. Nie wiem czy to wina pilota czy cos z aparatem, moze port podczerwieni szwankuje? Miał ktos podobny problem?

Domyślnie

Kierujesz pilota na czujnik w aparacie? Z jakiej odległości próbujesz sterować? Sprawność pilota jest niewielka niestety zwłaszcza na wolnym powietrzu, zwłaszcza w słoneczny dzień.
    Pozdrawiam Tomasz
    D-7000, D-80, F-601m, N18-105dx VR, N18-70dx, N70-300VR, SB-800, kilka sowieckich słoików

Domyślnie

tak kieruje, probowalam z roznych odleglosci, 10 cm od czujnika i 1m.

Nie mam juz pomyslow co zrobic zeby zadzialal, a do poniedzialku moge go oddac do sklepu.

Domyślnie

ja bym obstawiał baterię. . . nic z tego że zmieniana na nową. . . mogła się trafić stara

Domyślnie

Może być bateria, a jeszcze może upewnij się, że nie włożyłaś szufladki z baterią odwrotnie (da się) :P
    Pozdrawiam Tomasz
    D-7000, D-80, F-601m, N18-105dx VR, N18-70dx, N70-300VR, SB-800, kilka sowieckich słoików

Domyślnie

Cześć! To nie bateria, miałem to samo, podegnij do góry cienką blaszkę w środku pilota, prawdopodobnie ona nie dociska. pozdrawiam
    Lepszy ze mnie jubiler niż fotograf, ale fotografia jako hobby sprawia mi ogromną przyjemność

Domyślnie

W sumie najlepszy test to sprawdzić pilota z innym body (nie musi być D60). I sprawdzić body z innym pilotem. Będzie wiadomo co nie działa. Aha, w pilocie przy baterii może być folia, którą trzeba zdjąć. Wiem, że to banalne, ale czasami zapomina się o takich podstawowych sprawach.
    D, F, Xmm/xx, Już sam się gubię w tym wszystkim.

Domyślnie

Witam.

D60 zawsze po wyłączeniu i ponownym załączeniu ustawia tryb na spust migawki wyłączając wyzwalanie z pilota. Zresztą nawet ponowne ustawienie wyzwalania z pilota jest aktywne tylko przez pewien czas, którego długość można ustawić w MENU USTAW. OSOBISTYCH >> 17 Oczekiw. na zdal. ster. (1, 5, 10 i max. 15 min). Potem się samoczynnie przełącza na spust migawki i nie reaguje na naciskanie pilota.

Pozdrawiam.

Domyślnie

Bateria jest wlozona prawidlowo na pewno, sprawdzalam.
    Wiem, ze po wlaczeniu te ustawienia wracaja do poczatkowych i mam ustawione na 15 min, wiec przy ustawionym wyzwoleniu migawki przez pilot nic sie nie dzieje.

Sprawdze jeszcze ta blaszke w pilocie moze zadziala, bo nie mam mozliwosci, aby szybko sprawdzic pilot z innym body, ani innego pilota z tym, a pilot moge oddac do poniedzialku i chyba tak zrobie.

Domyślnie

Działanie pilota można sprawdzić przy pomocy dowolnej kamerki z komórki czy aparatu z trybem LifeView.
    Na ekraniku komórki podczas naciskania przycisku pilota widać błyskanie podczerwonej diody LED. D60 też się nada. Wystarczy na M ustawić długi czas migawki i zrobić zdjęcie pilota. Podczas naświetlania nacisnąć kilka razy przycisk na pilocie. Jeżeli dioda LED będzie na zdjęciu świecić, to pilot działa.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów