Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Monika

Domyślnie Monika

Witam

Od jakiegoś czasu podglądam forum (zwłaszcza tematy Portret oraz Moda/Glamour) i tak postanowiłem dodać coś od siebie. Moje pierwsze zdjęcia tutaj... zatem proszę o opinie n/t obróbki, kadru... może czegoś jeszcze. W sumie od niedawna zająłem się fotografią, więc zdaje sobie sprawę, że błędów może być sporo.

Z góry dzięki za uwagi

1.

2.

Domyślnie

Jedynka mi się podoba, na dwójce ramię wyszło dość duże.
    totalna amatorka

Domyślnie

Ja uważam, że na 1 oczy troszkę miękko, nieostro i tło fatalne. Na 2 faktycznie poza taka sobie, ale to są - ogólnie rzecz biorąc - dobre zdjęcia. Dawaj więcej. Będzie coś z tego

Domyślnie

moro... rzeczywiście z tym ramieniem, to dziwnie wyszło, wcześniej tego nie zauważałem jakoś, więc dzięki za wskazówkę
    Jordański... dzięki za opinię, nieostre wyszło już z samej przysłony, ale pewnie jeszcze dodatkowo po zmnijeszeniu, z tłem już niestety nic nie zrobię... mogę tylko dorzucić jeszcze jedno z tej samej sesji (wyostrzone po zmniejszeniu).

3.

Domyślnie

Mi się bardzo podobają te zdjęcia : )
    Szkoda ze na #1 drugie oko nie wyszło ostre : )
    Na #2 ramie, ale twarz przykuwa uwagę na początku : )
    #3 myślę ze jeszcze lepsze było by zdjęcie gdyby nie ten uśmiech modelki
    - FB -
    Canon + szkła

Domyślnie

czemu tak ciasno?? czy chodziło o makro twarzy?

ostrość nie jest portretowym wymogiem często wręcz przeszkodą ukazując anatomiczne szczegóły (twarzy). Gdyby spojrzeć na portrety wykonywane przez wielkich świata fotografii trudno doszukać się tego właśnie parametru. Inna sprawa to kompozycja kadru gra światła oraz sposób ukazania modela/ki. Obawiam się że potrzebnej na ten temat wiedzy nie znajdziesz (z całym szacunkiem dla bywalców ) na forach typu "nikoniarze" itd.
    ogólnie analogowo..
    www.lizakowski-photo.art.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nord Zobacz posta
    czemu tak ciasno?? czy chodziło o makro twarzy?
    trudno mi teraz odpowiedź na to pytanie, ale wydaje mi się, że była to kwestia ukrycia innych elementów kadru, które mogły odciągać wzrok od modelki ("sesja mieszkaniowa")

Cytat Zamieszczone przez nord Zobacz posta
    Inna sprawa to kompozycja kadru gra światła oraz sposób ukazania modela/ki. Obawiam się że potrzebnej na ten temat wiedzy nie znajdziesz (z całym szacunkiem dla bywalców ) na forach typu "nikoniarze" itd.
    Również z całym szacunkiem do obecnego forum, ale masz może jakieś źródła, z których czerpałeś takie informacje, czy tylko praktyka?

Domyślnie

wybierz się do księgarni, biblioteki.. zobacz jakiś film kup jakiś album

co zaś do kwestii lokalowo sesyjnych - czy ktoś obiecywał ze będzie łatwo? czasem trzeba się sporo napracować aby osiągnąć dobry efekt, a ten kiepski nie może być tłumaczony brakiem czegokolwiek.
    ogólnie analogowo..
    www.lizakowski-photo.art.pl

Uprawnienia umieszczania postów