Cytat Zamieszczone przez JacekB Zobacz posta
Im jestem starszy, tym bardziej mi się nie chce dźwigać zbędne kilogramy.
Wyznaje podobną filozofię. FM2n z 20/3.5, 50/1.8 i 105/2.5 waży mniej niż D700 + 24-70/2.8 i zajmuje porównywalnie miejsca. F100 mam, tam gdzie potrzebuję AFa, bo wiem, że ostrzenie ręczne będzie za długo trwało.

jako dodatkowy spust w pionie od lat doskonale mi się sprawdza przykręcony na stałe do F801s taki mały, kosztujący parę groszy drobiazg o symbolu MR-3 z bonusem w postaci dziurki do wkręcania wężyka.
Ten drobiazg kosztuje 170 PLNów, jak dla Ciebie to parę groszy, to rozumiem też, że i F6 nie jest wysiłkiem finansowym. Ja swoje MR-3 kupiłem za 70 PLNów na Allegro i używam jako pionowego spustu w tandemie FM2 + MD-12.

Też mnie te wbudowane gripy odstraszają, bo jakby nie, to pewnie kupiłbym już dawno F5, zwłaszcza, że był taki okres, w którym, na Allegro te puszki w niezłym stanie, kosztowały ~1000 PLNów. F4 jak dla mnie jest deko krowiasty, nawet bez gripa ta puszka jest najzwyczajniej w świecie duża. Nie wiem też jaki AF ma ta puszka czy bliżej mu do współczesnych, czy raczej coś w stylu Nikona F501, brrr.