Close

Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 85

Domyślnie

każda limuzyna ma tak zrobione
    wiocha to raczej tuba w bagażniku
    mam teraz A6 i 2 niskotonowe jako woofer na podszybiu oczywiście Ori
    nawet Bose w standardzie nie robi tego inaczej
    ja miałem w A4 wzmacniacz na górze w bagażniku
    bez zwrotnic nie będzie czystego dzwięku...
    Ostatnio edytowane przez wonito ; 27-10-2011 o 10:54
    Podpis zgodny z regulaminem forum

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wonito Zobacz posta
    każda limuzyna ma tak zrobione
    wiocha to raczej tuba w bagażniku
    mam teraz A6 i 2 niskotonowe jako woofer na podszybiu oczywiście Ori
    nawet Bose w standardzie nie robi tego inaczej
    ja miałem w A4 wzmacniacz na górze w bagażniku
    bez zwrotnic nie będzie czystego dzwięku...
    Widzisz i tu sie pojawia problem bo ja nie wiem nawet co to zwrotnica...

Domyślnie

Na przod polecam cos takiego: http://allegro.pl/hertz-dsk-165-dyst...876815417.html
    Przyjemna srednica, ladne lecz nienarzucajace sie wysokie tony. O basie za duzo nie powiem, bo szukam wzmacniacza do nich - radio nie wyrabia

Domyślnie

to właśnie one odpowiadają za separację dzwięku
    wysokie idą do gwizdków
    a średnie bez basów do średniotonowych w drzwiach
    wzmacniacz z wyjsciem na woofer podaje niskie na głosniki basowe... których teraz Ci brakuje...

ps.
    z doświadczenia uważam że jakość gwizdków jest dość ważna żeby były naturalne
    Sredniotonowe są trochę mniej ważne
    i dość istotne jest dopasowanie dynamiki i siły basowych żeby nie buczały i odwzorowanie było naturalne.
    Ostatnio edytowane przez wonito ; 27-10-2011 o 11:09

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slon Zobacz posta
    Na przod polecam cos takiego: http://allegro.pl/hertz-dsk-165-dyst...876815417.html
    Przyjemna srednica, ladne lecz nienarzucajace sie wysokie tony. O basie za duzo nie powiem, bo szukam wzmacniacza do nich - radio nie wyrabia
    O dzięki!

80w - wystarczajaco, do tego jakis maly wzmacniacz i jestem w domu.

Domyślnie

Polecam stare, dobre wzmacniacze Alpine'a, np ten:
    http://allegro.pl/alpine-3539-i1898898654.html

Co do głośników to polecam Morel Tempo 6.
    Większość głośników w miarę dobrej klasy ma już zwrotnice w zestawie.
    Ze swoją robocizną za powyższy zestaw + wygłuszenie spokojnie się zmieścisz w 300Eur.
    Ostatnio edytowane przez meehoo ; 27-10-2011 o 11:18
    D600 S14 N28 N16-35 N50 T28-75 N70-210

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Locter Zobacz posta
    Źle waść doczytał, głośniki w przednich drzwiach mają 16.5 cm a nie cali.
    jeszcze na temat dystansów mam pytanie - widzialem montaże car audio na wysokich dystansach (2cm) jednak tak sie zastanawiam - jesli walne taki duzy dystans to czy osolna na glosniki bedzie dalej pasowac ? Jeszcze jej nie zdejmowalem i nie wiem jak to am jest, rozumuje tak na chlopski rozum.
    kurde sorki, miało być cm, ale ponieważ właśnie w robocie myślałem o calach to bzdurę napisałem sorki.
    Nie wiem jak jest w vectrach, u mnie było tak, że musiałem część tapicerki pruć, żeby założyć 16 cm głośniki z dystansami, natomiast osłony mam oryginalne, bo pasowały po wycięciu części tapicerki. Jeśli masz już głośniki 16 cm, to powinny również pasować. U siebie mam głośniki hellix coś takiego http://www.autocentrum.pl/go/247__Helix_BLUE_MK_62_Hit!_Najlepszy_zestaw_do_400 zl__9______270882908.html
    do tego radio clarion 788 i wzmacniacz sony (nie pamiętam jaki, dobierał mi go kolega, który ma pierd...ca na punkcie CA). Za całość sprzętu (dochodzą jeszcze kable) zapłaciłem około 1600 zł (dokładnie nie pamiętam) i kosztowało mnie to 2 dni pracy (w dwie osoby). Założenie było podobne do Twojego, czyli niskobudżetowy zestaw

Domyślnie

Co do głośniczków to nie podpowiem bo z nimi to tak jak z KD w salonie - posłuchać najlepiej. Poza tym teraz jest już nieco inaczej niż 15 lat temu, kiedy się tym ciutkę interesowałem. Choć możesz się rozejrzeć w ofercie firmy Canton. Z tych, właśnie archaicznych czasów polecę Ci tylko wzmacniacz. Może nie tyle co ten konkretny (choć do Twoich zadać by wystarczył) co całą serię --->> Crunch Drive.

Teraz tak ogólnie słówko - sugerowałbym zapomnieć że masz w ogóle z tyłu jakieś głośniki. Odłącz je i po kłopocie Najczęściej sensowne systemy buduje się (a przynajmniej budowało się) w oparciu o rozbudowany przód + zestaw wzmacniaczy + coś niskotonowego. Przy czym dobrze jeśli to niskotonowe coś do masowania pleców ma swój osobny wzmacniacz.

Radio też jest bardzo istotnym elementem zestawu więc bym go nie bagatelizował. Przy systemach ze wzmacniaczem sugerowałbym szukać radia bez wbudowanego wzmacniacza. Obecnie polecałbym dobrać sobie coś wedle potrzeb ze stajni JVC a jeśli ma być super hiper mega to jakiegoś Eclipse'a od Fujitsu. Alpiny, Pionieery itp nie robią już tego co kiedyś

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Strus Zobacz posta
    Co do głośniczków to nie podpowiem bo z nimi to tak jak z KD w salonie - posłuchać najlepiej. Poza tym teraz jest już nieco inaczej niż 15 lat temu, kiedy się tym ciutkę interesowałem. Choć możesz się rozejrzeć w ofercie firmy Canton. Z tych, właśnie archaicznych czasów polecę Ci tylko wzmacniacz. Może nie tyle co ten konkretny (choć do Twoich zadać by wystarczył) co całą serię --->> Crunch Drive.

Teraz tak ogólnie słówko - sugerowałbym zapomnieć że masz w ogóle z tyłu jakieś głośniki. Odłącz je i po kłopocie Najczęściej sensowne systemy buduje się (a przynajmniej budowało się) w oparciu o rozbudowany przód + zestaw wzmacniaczy + coś niskotonowego. Przy czym dobrze jeśli to niskotonowe coś do masowania pleców ma swój osobny wzmacniacz.

Radio też jest bardzo istotnym elementem zestawu więc bym go nie bagatelizował. Przy systemach ze wzmacniaczem sugerowałbym szukać radia bez wbudowanego wzmacniacza. Obecnie polecałbym dobrać sobie coś wedle potrzeb ze stajni JVC a jeśli ma być super hiper mega to jakiegoś Eclipse'a od Fujitsu. Alpiny, Pionieery itp nie robią już tego co kiedyś
    No wlasnie Strus - tez slyszalem i czytalem takie opinie, że jesli Cara audio to tylko przód + ewentualnie sub, dużo ludzi[ mi to gadalo. Glosniki w tylnych drzwiach mam i tak wyciszone tak wiec spoko.

Jesli chodzi o mnie - postanowilem ze narazie zostawie seryjne radio (o ile da sie do niego podlaczyc wzmacniacz??), kupie glosniki na przod porzadnej jakosci i wlasnie podlacze je pod jakis nieduzzy wzmacniacz. Oczywiscie wycisze drzwi - podejrzewam ze takie zestawienie mi wystarczy, ale w razie jak by mi cos nie pasowalo - wtedy pomysle nad nowym radiem.

PS - rozmontowalem dzis przednie drzwi - w sumie 10 minut roboty, siedza tam jakies glosniki niewiadomego pochodzenia firmy Noname (nie ma zadnej nazwy ani parametrów podanych), przykręcone tot jest do plastikowych dystensó a te do golej blachy. Podejrzewam ze jak zainstaluje to co zamierzam to będe w niebie, bo "kitowy" zestaw wcale nie gra tak źle, ale powyżej 50% już jest niewesoło.
    Ostatnio edytowane przez Locter ; 27-10-2011 o 15:49

Domyślnie

Ja również przerobiłem systemy Audio Car i mam zgoła odmienne zdanie
    Era kilku wzmacniaczy, cewek, kabli na centymetr grubości, mniejszy bagażnik o 50% i problem z utrzymaniem rejestracji tylnej... to chyba już przeszłość...
    300 watowy mebel na tyle który wywołuje uczucie niepokoju i drżenie płuc już mi sie przejadł pod koniec lat 90 tych
    dodatkowo jak mój znajomy odpalił zestaw Bose montowany Ori to byłem pewny że to nie ma większego sensu
    bo on miał troszkę czyściej a ja dużo głośniej...
    Czysty dzwięk to odpowiednia jego separacja i równomierne rozłożenie jak w kinie domowym
    same głośniki różnotonowe czystości nie zapewnią a 50 W na kanał to aż za dużo na 2 m^3

ps.
    Locter Car Audio bez suba nie istnieje... to nie ewentualność...
    jak kupisz wzmacniacz bez wyjscia na sub to potem będziesz potrzebował drugiego... tak tylko zaznaczam
    Ostatnio edytowane przez wonito ; 27-10-2011 o 16:04

Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów