Close

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6
    Oszczędny w słowach Awatar MariuszB
    Miasto
    Kabaty - Łorsoł

Talking akcesoria do mini studia

Witam

Właśnie (w firmie) dostałem zgodę na zorganizowanie "mini studia foto". Będę robił fotki akcesori samochodowych do umieszczenia w sklepie internetowym.
    Mam pytanie, co będę potrzebował?
    1. Do robienia małych przedmiotów napewno stół bez cieniowy, ale jakie oświetlenie, lampy studyjne czy zwykłe lampy błyskowe?
    2. co z większymi przedmiotami np: box dachowy, bagażniki, rower? Jakieś tło? Jakie do tego zastosować oświetlenie?
    Nie będę miał miejsca gdzie to wszystko będzie mogło być rozłożone na stałe, jedynie do pstrykania będę się z całym majdanem rozkładał w koncie salonu, z tego powodu wszystko powinno być w miarę mobilne i składalne.

3. Kolejna sprawa to jakie szkło najlepiej by pasowało?

Za wszelkie sugestie, rady będę wdzięczny

pozdrawiam

M.B.
    Ostatnio edytowane przez MariuszB ; 16-02-2007 o 21:06

Domyślnie

Jeśli chodzi o szkło to ja proponuje Ci nikkora 50mm f/1.8 .
    Świetne szkło, sam go używam i jestem bardzo zadowolony.
    A jeśli chodzi o oświetlenie to szczerze nie mam pojęcia, bo jestem amatorem i nie stać mnie na studio choćby mini
    d50 + 18-55/3,5-5,6 ; 50/1,8 ; SB - 600

http://autofocus.neostrada.pl

Domyślnie

Znajdziesz w tym dziale dwa opisy wykonania stołu bezcieniowego. Z takich rurek pvc możesz sobie za jednym zamachem zrobić stół na tło dla małych przedmiotów, jak i ramę to uchwycenia dużego wiszącego tła do focenia dużych przedmiotów. Bo inaczej tego nie widzę. A lampy przynajmniej dwie, jeśli masz białe ściany/sufit to od nich możesz odbijać światło, a jak chcesz korzystać z żarówek błyskowych, to wykonaj sobie jakieś softboxy.

miłej zabawy
    www.mojefoty.com
    Jest: D200|SB-600|T17-50|N18-70|N70-300VR|N50 1.8D|Samyang 8mm|U-AX|K3|3xKenko
    Było: D50|D70s|N18-70|N70-210D|S17-70|S70-210/3.5-4.5|N300/4|Tair-3S|Panagor 2x|3xSoligor

Oszczędny w słowach Awatar MariuszB
    Miasto
    Kabaty - Łorsoł

Domyślnie

Jak napisałem, organizuję całość do firmy (dostałem kasę, całkiem niezłą...)a co za tym idzie na pewno nie będę robił stołu Zresztą na stół się zdecydowałem, do tego tło ze statywami też mam wybrane.
    Ale co do światła mam problem - softboxy, czy lampy z parasolkami? 68 Ws czy 100W - W jaki sposób wyzwalam błysk?
    Może jakieś światło ciągłe?
    Blendy - przydatne czy nie będę kożystał?
    Ne chciałbym kupić czegoś z czego nie będę kożystał a z kolei jeśli nie zamówię wszystkich przydatnych zabawek od razu to późniejsze naciągnięcie szefostwa na dodatkowe zakupy może być problematyczne

pozdrawiam

M.B.

MarJusz
    Gość

Domyślnie

Błysk się wyzwala za pomocą fotoceli(przy wyk. lampy na aparacie)ew. jedna lampa za pomocą przewodów do wyzwalania błysku lub wersja droższa wyzwalacze radiowe

sailor
    Gość

Domyślnie

przede wszystkim .. zanim zaczniesz robic zdjecia dla firmy pocwicz troche .. wez ze dwie ksiazki o fotografii studyjnej poczytaj o podstawach. nie wiem jakie masz doswiadczenie ogolne w fotografii ale zeby zrobic dobra produktowke to naprawde trzeba sie napocic. w dziale o lampach najdziesz mnostwo porad o wyposazeniu mini studio.

Uprawnienia umieszczania postów