Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 41

Domyślnie Panele i elektryzujący problem

Może ktoś z was spotkał się z takim problemem w domu/studio..

Położyłam 70mkw paneli a pod panelami (aby wyrównać podłogę i docieplić pomieszczenie) drugie tyle styropianu 10mm.

Po przejściu kilku metrów każdy się "ładuje" dzięki tym panelom i wszystko czego się dotknie (głównie metal, a tego nie brakuje w pomieszczeniu - statywy/lampy) "kopie" z iskrą.

Niestety płyn do paneli nie pomógł. Po kilku minutach od wyschnięcia podłogi znów dzieje się to samo.
    Specjalne obuwie i maty na podłogę nie wchodzą w grę.. Zdjęcie na nowo paneli i położenie czegoś pod nimi
    to spory koszt.

Czy ktoś miał podobne doświadczenie? Może ktoś z Was używał nawilżacza powietrza albo specjalnego płynu do podłóg laminowanych i problem ustał?

Domyślnie

Zetknij te panele np. z rurą od CO i problem zniknie.
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aneko Zobacz posta
    Podłączyć je do kaloryfera?
    Uziemisz je w ten sposób, co powinno nie dopuszczać do gromadzenia się ładunku elektrostatycznego. Brzmi może trochę głupio, ale działa.

EDIT: Na próbę weź kawałek kuchennej folii aluminiowej i zrób "złączkę" - folię dociśnij czymś do paneli żeby był dobry kontakt. Jak się sprawdzi, zrobisz jakiś dyskretny profi łącznik.
    Ostatnio edytowane przez Rafał_Sz ; 26-10-2011 o 10:41

Domyślnie

Przeszło mi to przez myśl, ale nie próbowałam Mam nadzieję, że zadziała..

Domyślnie

Z niecierpliwością czekam na wynik doświadczenia, pomysł genialny w swojej prostocie ;P

Domyślnie

Niestety nie działa. Pozostaje kupić nawilżacz powietrza..

Domyślnie

Nie działa, bo zapewne panele nie są przewodnikiem. Takie połączenie z masą nie zbierze ładunku z całej powierzchni paneli.
    A czy jak panele są mokre to też się elektryzują?
    Aha uważaj na sprzęcik. Czasem taki przeskok iskry może być zabójczy dla elektroniki

Domyślnie

Zasadniczo nie kładzie się paneli na styropian, chyba, że chce się kłaść dwa razy Ze względów i indukcji ładunków, i z takiego powodu, że styropian pracuje dość mocno, w dodatku nieelastycznie. Jeśli położyłaś panele na po prostu styropian, to to była najgorsza możliwa decyzja. Już lepiej kłaść na beton i gazety Przynajmniej za miesiąc nie zacznie się zapadać pod meblami i tam gdzie chodzisz... Wg mnie najlepsze wyjście to zdjąć to prędko i na styropian dać wylewkę lub płytę OSB... jeśli już musi być ten styropian...
    Pozdrawiam, Kuba

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aneko Zobacz posta
    Niestety nie działa. Pozostaje kupić nawilżacz powietrza..
    Mi z wykładziną pomogło. Przykro mi, że u Ciebie nie dało rady.

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów