Close

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 57

Domyślnie

Ale musicie przyznać, że zanim odejdą to gumy niemal kleją się do ręki tak, że aparat trzyma się bardzo pewnie

Miałem to w D90, wymieniłem. Mam to w D300, jedną wymieniłem reszta jeszcze się trzyma to nie ruszam. Niestety ale problem zaczął się z klapką od gniazd hdmi itp. która nie bardzo chce się trzymać na miejscu
    D610, V1, FM2n

Domyślnie

W moim D50 który nie miał nawet 10k klapnięć, musiałem dwa razy wymieniac tylną wyklejką, i raz zaślepkę gniazdek, bo juz nie mieściła się na swoim miejscu.
    Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez catintheflat Zobacz posta
    Ale musicie przyznać, że zanim odejdą to gumy niemal kleją się do ręki tak, że aparat trzyma się bardzo pewnie

Miałem to w D90, wymieniłem. Mam to w D300, jedną wymieniłem reszta jeszcze się trzyma to nie ruszam. Niestety ale problem zaczął się z klapką od gniazd hdmi itp. która nie bardzo chce się trzymać na miejscu

To nie problem, ta klapka kosztuje 30zł. Prawdziwym problemem jest to, że aby ją wymienić nalezy...zerwać gumę przy przełączniku AF
    Pozdrawiam, Damian Nowakowski
    1x1
    Bękarty Kolarstwa

Talking

Cytat Zamieszczone przez joker333 Zobacz posta
    zaleciało fanatyzmem
    Bez przesady, jeśli uważasz że jedyna słaba strona Nikona to gumy, to sie mylisz, inaczej wszyscy by mieli Nikona ...
    No chyba że uważasz posiadaczy innych systemów za idiotów
    "Zaleciało fanatyzmem." - to i tak dobrze, że nie faszyzmem bądź jakąś fobią ...

Przeczytaj uważnie - nic takiego nie napisałem. Więcej luzu, więcej luzu ...
    Umysł ludzki jest jak spadochron, użyteczny jest tylko wtedy gdy jest otwarty.

Domyślnie

Podłączam się do wątku. Od niedawna jestem użytkownikiem Nikona, cieszę się z przesiadki z C, ale obraz pełni szczęścia burzy skutecznie odłażąca guma na rękojeści przy moim d200 (kupiony jako używka). Jest miękka i zdecydowanie z innego rodzaju gumy niż w Canonie, ale przy takim jej zachowaniu uważam to za wielki minus systemu. Za czasów Canona (przerobiłem kolejno 300d, 350d, 30d, 40d, 2x 1d, 1dmk2) nie spotkałem się z czymś podobnym. Ba, gdy bebeszyłem 30d celem naprawy/czyszczenia spustu migawki musiałem oderwać największą gumę z rękojeści. Przy odklejaniu stawiała opór, ale naklejając ją z powrotem nie musiałem nawet dawać żadnego kleju. Trzymała się na oryginalnej lepkiej substancji koloru żółtawego (przypominało to wyschnięty butapren), co więcej pasowała jak ulał i nie odstawała w żadnym miejscu.

W Nikonach serii d200/300 nie liczyłbym na podobne cuda. Za to w d100 'gumy' (które tak do końca gumami chyba nie powinny być zwane) trzymają się znakomicie, ale wiadomo śrubki + inna technologia i skład materiału na okładzinach. To chyba nigdy nie zlezie i prędzej zatrze się faktura na rękojeści niż cokolwiek zacznie odstawać Gorzej jest już z gumową zaślepką gniazd w d100, która oczywiście uległa rozszerzeniu. Chyba ją po prostu przytnę... (BTW, świetna pucha...)

Uważam (pewnie nie tylko ja), że Nikon powinien zadbać o wiernych użytkowników i spróbować jakoś zminimalizować efekty pracy materiału na okładzinach. No w sprzęcie pokroju d3x żeby odłaziły okładziny???

PS. Może ktoś wie i mnie oświeci, dlaczego komplet okładzin do d90 kosztuje w serwisie Nikona ca. 23zł a do d200 - 300zł??? (cena podana przez pracownika serwisu jakieś 2 miesiące temu, na dodatek orientacyjna)
    FF + szkła

Domyślnie

Kto miał F4S,E to wie, nie ma problemu gum, problemu stopki itd,itp... podobnie z obiektywami np. 2.8/35-70 (używałem ok. 20 lat , nadal używam i wsio OK ) Dzisiejsze produkty Nikona to " china szajs " Gumy na body i obiektywach odchodzą jak się patrzy na nie, a przy robicie masz wrażenie ,że trzymasz glistę.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mariaczi666 Zobacz posta
    W Nikonach serii d200/300 nie liczyłbym na podobne cuda. Za to w d100 'gumy' (które tak do końca gumami chyba nie powinny być zwane) trzymają się znakomicie, ale wiadomo śrubki + inna technologia i skład materiału na okładzinach. To chyba nigdy nie zlezie i prędzej zatrze się faktura na rękojeści niż cokolwiek zacznie odstawać Gorzej jest już z gumową zaślepką gniazd w d100, która oczywiście uległa rozszerzeniu. Chyba ją po prostu przytnę... (BTW, świetna pucha...)

PS. Może ktoś wie i mnie oświeci, dlaczego komplet okładzin do d90 kosztuje w serwisie Nikona ca. 23zł a do d200 - 300zł??? (cena podana przez pracownika serwisu jakieś 2 miesiące temu, na dodatek orientacyjna)
    To fakt, gumy w D100 są nie do zdarcia, u mnie prawie schodzi faktura, ale guma w żadnym miejscu nawet nie myśli o odklejaniu się Niestety w gripie do D100 guma jest już inna i w moim wypadku pęcznieje i się odkleja. Podobnie zaślepka do gniazd, moja po roku od wymiany znów nie mieściła się w swoje miejsce.
    A co do odpowiedzi na Twoje pytanie, pewnie dlatego, że D200 to puszka z wyższej półki. Podobnie jest z roboczogodzinami w serwisie, godzina pracy serwisanta przy d90 będzie kosztować mniej niż przy D300 czy D3. Cóż, taka polityka firmy. A co do gum, to częściowym ratunkiem jest tutaj NPS, raz w roku wymiana gum za darmo. Tyle, że niewiele osób może sobie pozwolić korzystanie z tego przywileju.
    D700 + MB-D10 | D100 + MB-D100 | FM2 | N 24-70 2.8 | N 50 1.4 | N 55 2.8 | N 70-200 2.8 | SB-800

Domyślnie

Właśnie doczytałem w sąsiednim wątku o d90, że chodziło o cover rubber, więc tylko kawałek gumy można by rzec. Pewnie cała oklejka na rękojeść byłaby droższa? Mi zaśpiewali 300pln za zestaw do d200, zapewne pojedynczo kosztują mniej. No ale i tak, 300zł na ulicy nie leży. Czasami zastanawiam się czy nie kupić tanio jakiegoś trupa d200 we względnie dobrym stanie ogumienia i mieć na wymianę, ale weź tu człowieku znajdź martwe d200 z ładnymi gumami!!!

Też mi przeszło przez myśl, że d200 to niby wyższa półka od d90, ale wątpię by robota była jakoś specjalnie trudniejsza w przypadku trzycyfrowych korpusów.

W d100 to plastik obudowy jest powleczony jakąś substancją (nie jestem materiałoznawcą), więc klasyczne gumy to nie są i zapewne nigdy nie odejdą z własnej woli...
    FF + szkła

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krokus66 Zobacz posta
    "Zaleciało fanatyzmem." - to i tak dobrze, że nie faszyzmem bądź jakąś fobią ...

Przeczytaj uważnie - nic takiego nie napisałem. Więcej luzu, więcej luzu ...
    jestem wyluzowany i serio gumy to niestety tylko jedna z irytujących niedoróbek chociaż przyznaje że dopóki miałem inny system słyszałem tylko o tej

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez joker333 Zobacz posta
    jestem wyluzowany i serio gumy to niestety tylko jedna z irytujących niedoróbek chociaż przyznaje że dopóki miałem inny system słyszałem tylko o tej
    Rozumiem Was wszystkich doskonale.

Jak wszyscy wkoło tylko narzekają, psioczą i wpędzają się w coraz wieksza depresję, to ja mam zwyczaj pokazać drugą stronę medalu, tę lepszą - że szklanka jest do połowy pełna - oraz zażartować i rozbawić. To źle?

Troszkę wcześniej zażartowałem, że ja nie mam żadnego problemu z gumami ... bo ich nie używam.
    Umysł ludzki jest jak spadochron, użyteczny jest tylko wtedy gdy jest otwarty.

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów