Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szymon708 Zobacz posta
    Dalej twierdze, że wprowadzasz swoimi wywodami ludzi w błąd. Jak się nie potrafi użyć szkła to nawet 1.8 nie pomoże. Wystarczy zwiększyć odległość modela od tła, użyć większej ogniskowej i mamy piękne rozmycie. A 18-105 naprawdę maluje całkiem przyzwoicie jak na start. Dodaje dla przykładu pierwsze z brzegu i jeśli taki bokeh kogoś przeraża to naprawdę ... gratuluje posiadanego sprzętu.
    http://img854.imageshack.us/img854/7597/dsc0046yl.jpg
    Nie twierdzę, że 18-105 to złe szkło na początek, sam długo go używałem.
    Jednak niczym złym nie jest wskazanie komuś celu w postaci szkła stricte portretowego jeśli jego zamierzeniem są właśnie portrety.

Co do jakości bokehu nie podejmuję dyskusji bo wg mnie to sprawa indywidualna, czyż nie?

Domyślnie

Ja tylko przypomnę, że na forum nie zmuszamy do wystawiania zdjęć! Można uczyć się też na czyichś błędach!
    Dwa tygodnie to mało na opanowanie sprzętu, nie mówiąc o innych aspektach.
    Do wykonania rewelacyjnych portretów 18-105 jest średni, ale do nauki świetny. Proponowałbym jak najczęściej wykonywać nim zdjęcia na ogniskowej 105mm właśnie - będzie mniejsza głębia ostrości, a w plenerze to odpowiedni kąt widzenia. Dobrze jak tło jest daleko za modelką. Kadr i układ tła jak na 4 jest niezły. Do nauki obróbka i mnóstwo innych drobnych rzeczy. Polecam też trochę luźniejsze kadrowanie przez pierwszy rok robienia zdjęć. Później - z większą wiedzą - będziesz mógł je świadomie przekadrować o wiele lepiej. Postaraj się by drugi plan w miarę możliwości był spokojny i ciut ciemniejszy niż światło, w którym jest modelka. To takie reguły, które najpierw warto opanować, a potem można zacząć je łamać. Aha, warto robić w RAWach - potem to zaprocentuje, gdy będziesz chciał obrobić je ponownie.

PS. Numeruj zdjęcia, poczytaj FAQ i regulaminy na forum.
    Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 24-10-2011 o 19:23

Domyślnie

Dorzucam nowe, przyzwoite czy też nie?:> Wersja kolor i B&w
    1.
    2.

Domyślnie

Jak na mój niewyszukany gust, to coś nie tak z włosami. Pojedyncze niesforne włosy jakoś odciągają uwagę od twarzy modelki i wprowadzają nieład w kadr. Nie mam wrażenia, że to zaplanowane, tylko zupełny przypadek... hmm portret to trudna sztuka... Wersja b/w lepsza.
    D7k+D70|MB-D11|N35/1.8|N50/1.8|N105/2.8VR|N18-70|N24-120VR|S70-300 APO|SB-800|RingFlash DRF-14|S600R|Lowepro & drobiazgi...

Domyślnie

Oj nie bardzo... przód wypalony, tył w ciemnicy...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eagis Zobacz posta
    Główny, by nie powiedzieć jedyny atut tych zdjęć to niewiasta... Jak chcesz się bawić w portrety to spraw sobie inne szkło niż 18-105, tutaj brakuje odcięcia tła.
    portret to cos ulotnego, coś czego nie da sie zmierzyc długością ogniskowej, czy jakością tła ilością wsadzonej w "zdjęcie" fotoszopowej edycji.

dobry portret można zrobić fiszajem, trzeba jedynie dwóch rzeczy.. tzw. pomysłu, oraz widza który ów zamysł pojmuje. pozdrawiam życząc dobrego światełka.
    ogólnie analogowo..
    www.lizakowski-photo.art.pl

Domyślnie

dzięki za opinie
    no nic, nie łamie się, bede próbował dalej,aż przynajmniej jedna osoba kiedyś napisze, że jest ok :P podoba mi sie właśnie to na tutejszym forum, że jak coś zła to złe, a nie jakieś słodzenie etc. ;] Jak dostanie sie dawke nieprzychylnych opinii to aż wciska w fotel

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów