Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: 18-105 problem

Domyślnie 18-105 problem

Witam,

Ostatnio jakims cudem, oderwala sie jedna z tych 3 plastikowych lopatek od mocowania, bagnetu, obiektywu do korpusu, zazebiaja sie za metalowe w korpusie. Te 3 lopatki sa czescia pierscienia, przykrecanego na kilka malych srubek. Moje pytanie brzmi, gdzie takowa czesc dostac i czy odkrecenie i wymiana beda mialy wplyw na optyke, czy te konstrukcje nie sa polaczone.

Tap...Tap...Tapatalk!
    Nikon FiX - Pomysł na...

Domyślnie

Wymiana nie powinna Ci rozpieprzyć optyki. A o samą część zamienną możesz zadzwonić do serwisu Nikona.
    Można też poszukać na necie, lub po prostu zakupić 18-105VR uszkodzony mocna, który ma sprawny bagnet
    "Optymalna ekspozycja jest kwestią gustu"

Oszczędny w słowach Awatar bboy4
    Miasto
    Aleksandrów Kujawski

Domyślnie

Jakiś tydzień temu był na sprzedaż N 18-105 z uwalonym AF + w opłakanym stanie przednia soczewka...
    Z tego co pamiętam poszedł za około 200zł... (allegro)

Ps: Grand , w jakich okolicznościach doszło do uszkodzenia?? (zakładanie , zdejmowanie z korpusu?
    Nikon D3100 + Nikkor 18-105 VR + Nikkor 35 1.8G + Nikkor 55-300 VR + Samyang 8mm CSII + TC Tamron x1.4 AF....

Domyślnie

Dlugi czas byl przypiety do D300, a on z kolei nieuzywany. Jak go potrzebowalem, zdejmuje z body,czyszcze soczewy, patrze w korpus, a tam na lustrze lezy ta lopatka... myslalem ze to element body. Kropelka chwilowo zalatwila sprawe, bo szklo sie bujalo jak cholera, a bylo mi potrzebne. Ale na dluzsza mete, trzeba wymienic

Tap...Tap...Tapatalk!
    Nikon FiX - Pomysł na...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grand. Zobacz posta
    Dlugi czas byl przypiety do D300, a on z kolei nieuzywany. Jak go potrzebowalem, zdejmuje z body,czyszcze soczewy, patrze w korpus, a tam na lustrze lezy ta lopatka... myslalem ze to element body. Kropelka chwilowo zalatwila sprawe, bo szklo sie bujalo jak cholera, a bylo mi potrzebne. Ale na dluzsza mete, trzeba wymienic

Tap...Tap...Tapatalk!

A cały bagnet może być?

http://allegro.pl/bagnet-nikon-nikko...883301944.html

Domyślnie

Podepnę się:

Czasami używam AF N70-300/4-5.6 z TC 2.0 --> robi się długawa konstrukcja, której plastik może nie wytrzymać.
    A czy można zastosować specjalnie dorobiony metalowy bagnet zamiast oryginalnego plastikowego ? Czy nie spowoduje to jakiegoś zwarcia elektrycznego ?
    Ostatnio edytowane przez wasilewk ; 23-10-2011 o 13:12
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

Lothar, to chyba to, ale musze obejrzec aukcje na kompie, dam znac. Dzieki

Tap...Tap...Tapatalk!
    Nikon FiX - Pomysł na...

Domyślnie

Przeprowadzałem niedawno operację wymiany bagnetu w 18-105mm - Zakupiłem część w Fotoserwis na Czapskich w Krakowie (49zł). Operacja trwała około 20 min w tym 12 min zajęło mi odszukanie serwisówki bo nie mogłem sobie poradzić z popychaczem przysłony. Bezpieczniej jest mieć serwisówke przed nosem zanim się rozkręci bagnet.
    Jedyny punkt, na który trzeba uważać to cienki drucik od styków. Obiektyw działa bez żadnych problemów.

Domyślnie

Do tego nie trzeba serwisówki, wystarczy to: http://www.youtube.com/watch?v=Pd6pvvQ1_So

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puciek Zobacz posta
    Do tego nie trzeba serwisówki, wystarczy to: http://www.youtube.com/watch?v=Pd6pvvQ1_So
    Każdemu wg potrzeb. Ja wolę serwisówkę

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów